Ned Kelly Opublikowano 13 Lutego 2008 Opublikowano 13 Lutego 2008 Witam Kończy się zima, a na mojej czarnej gablocie lakier zmatowiał nie tylko od soli i tp świństw z jezdni ale po prostu nie ma takiego połysku jak kiedyś. Poradźcie - czy lepiej udać się do lakiernika by go wypolerował, czy zrobić to samemu - a jak tak to który preparat polecacie i czy zrobić to ręcznie czy przy pomocy polerki. Nie mam w tym wielkiej wprawy (maszyna) i wiem że mocno naciskając można więcej sknocić niż poprawić. Pozdrawiam Ned Kelly
amper Opublikowano 13 Lutego 2008 Opublikowano 13 Lutego 2008 ja też planuję "odświeżyć" swój lakier, ale na razie przy pomocy wosku koloryzującego. Jest pare godzin zabawy przy tym, ale efekt jest podobniez niezły
Gość jonny Opublikowano 13 Lutego 2008 Opublikowano 13 Lutego 2008 Ned Kelly, na poczatek zapodaj jakis wosk,najlepiej koloryzujacy,mysle ze wystarczy polerka u lakiernika to juz ostatecznosc gdy woski nie daja rady.
Ned Kelly Opublikowano 14 Lutego 2008 Autor Opublikowano 14 Lutego 2008 Dzięki za informacje. Czekam na więcej Ned Kelly
cayenne Opublikowano 14 Lutego 2008 Opublikowano 14 Lutego 2008 Polerkę mechaniczną odradzam, osłabia lakier. Poczytaj http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=1514.0 Ja teraz zamawiałem step 1 i 2 (do usuwania zmatowień lakieru + lustrzany połysk).Są to bardzo dobre kosmetyki,które potrafią znacznie odświerzyć lakier. Poza tym tematów o polerkach,zmatowiałych lakierach jest trochę na forum. Wystarczy dobrze poszukać.
czarnyGT Opublikowano 14 Lutego 2008 Opublikowano 14 Lutego 2008 Polerki lepiej unikać bo jak ją raz zrobisz to co jakieś poł roku będziesz musiał odnawiać ,ponieważ później lakier szybciej matowieje...
wiki Opublikowano 15 Lutego 2008 Opublikowano 15 Lutego 2008 proponuję coś naprwadę super na takie sprawy Deep Crystal Paint cleaner Step 1 plus wosk Gold Class Clear Coat Wax oczywiście firmy Meguiars, efekt gwarabtowany
voxan69 Opublikowano 16 Lutego 2008 Opublikowano 16 Lutego 2008 Żaden wosk nakładany ręcznie nie da takiego efektu jak politura nałożona mechanicznie. Woskiem możemy jedynie trochę nabłyszczyć. Wszystko zależy od głębokości rys, jeżeli są niewielkie to polecam politurę firmy 3M ( ok.100 pln) dostępną w dobrych sklepach dla lakierników, którą polerujemy mechanicznie na sucho. Najprościej kupić najmiększą gąbkę tj. do świeżych lakierów, zakładaną na dużą szlifierkę kątową i do dzieła. Nie przekraczać 2 tyś. obrotów i nie przyciskać bo będą widoczne smugi, działamy na lakier tylko masą szlifierki. Efekt gwarantowany na bardzo długo. :th:
Ned Kelly Opublikowano 20 Lutego 2008 Autor Opublikowano 20 Lutego 2008 WSZYSTKIM SERDECZNIE DZIĘKUJĘ ZA WSZELKIE RADY Pozdrawiam Ned Kelly
Cor72z Opublikowano 27 Lutego 2008 Opublikowano 27 Lutego 2008 mam auto 5 letnie... Warto juz zaczac go polerowac??? Polerki lepiej unikać bo jak ją raz zrobisz to co jakieś poł roku będziesz musiał odnawiać ,ponieważ później lakier szybciej matowieje... Jest tak naprawde jak kolega czarny Gt napisał???
voxan69 Opublikowano 27 Lutego 2008 Opublikowano 27 Lutego 2008 Cor72z To wszystko zależy jaką chemią robisz, jaką polerką no i kto to robi. Widziałem juz tak spartalone auta po polerce że szok. Same smugi - szczególnie widoczne na ciemnym lakierze. Trwałośc lakieru zmiejsza sie gdy zetrzesz go papierem 2000 przezd polerowaniem albo zrobisz polerowanie pastą o dużej ścieralności. Jeżeli masz małe ryski i chcesz uzyskać super połysk bez smug to tylko politura 3M nakładana mechanicznie. :th:
rotter Opublikowano 27 Lutego 2008 Opublikowano 27 Lutego 2008 proponuję coś naprwadę super na takie sprawy Deep Crystal Paint cleaner Step 1 plus wosk Gold Class Clear Coat Wax oczywiście firmy Meguiars, efekt gwarabtowany no dobra ale całą robotę tymi kosmetykami co piszesz robi się ręcznie czy na szlifierce
voxan69 Opublikowano 27 Lutego 2008 Opublikowano 27 Lutego 2008 Niestety szlifierą z najmiększą gabką. Ręcznie nie uzyskasz takiego efektu. I pamiętaj do 2 tyś. obrotów i nie przyciskaj bo będą smugi. Powiem ci, że jak to robiłem pierwszy raz to zeszło mi z 5 godzin. Ręce puchną.
rotter Opublikowano 27 Lutego 2008 Opublikowano 27 Lutego 2008 no to bajka w takim razie mój lakier jest piękny
Rekomendowane odpowiedzi