Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Po wymianie rozrządu pojawil się błąd i dziwne logi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Wczoraj bylem na wymianie rozrządu u mojego mechanika oprucz tego wymieniane było sprzegielko alternatora i tarcze ham. z przodu i termostat

ogolnie stalem sie lżejszy o 2500zl. po powrocie do domu podlaczylem swojego kompa i zonk :/

pojawił sie błąd w silniku!!

1 Fault Found:

19561 - Valve for Intake Manifold Flap (N239): Open or Short to Ground

P3105 - 35-10 - - - Intermittent

Readiness: N/A

którego nie da sie usunąć (wcześniej nie było żadnych błędów w żadnym module)

i jeden w klimie

Component: A4 Klimaautomat 1323

Coding: 00000

Shop #: WSC 63251

1 Fault Found:

01274 - Air Flow Flap Positioning Motor (V71)

41-10 - Blocked or No Voltage - Intermittent

ten skasowałem ale jurto sprawdzę czy nie wraca

zauważyłem dodatkowo ze czasami podczas odpalania silnik nie łapie jak to było wcześniej odrazu tylko ok 1,5-2 sec trzeba kręcić i bardzo rzuca silnikiem

mechanik powiedział ze jest to wina wtryskiwaczy (2 podobno są wytyrane), ale zrobiłem logi i oba w najgorszych momentach nie przekraczają "2" (logi podspodem) wiec o co chodzi ????

PS czy te wtryskiwacze maja jakąś możliwość regulacji bo czeka mnie jeszcze wymiana oleju w multitronicu jakieś 800zl i nie chce dodatkowo wywalać ze 1500-2000 na 2 wtryskiwacze

PS2 zwróćcie uwagę na kont wtrysku według mnie jest ponad 2 krotnie przesadzony (ale to moja opinia a dopiero sie uczę czytac logi :) )

na forum wyczytałem ze nominalnie ma być ok 60 a mam ponad 100 (no chyba ze ta liczba różni sie w zależności od modelu silnika??)

http://vaglog.rtnet.pl/chestermen_55164.html

Pozdrawiam i czekam na sugestie :)

Opublikowano

Cos jest nie tak z klapą gaszącą.. lub z zasilaniem.

Na poczatek sprawdz wtyczke.

Opublikowano
  • Autor

a czy ta klapa mogla zostac uszkodzona podczas wymiany rozrzadu??

czy poprostu nieszczesliwy zbieg okolicznosci??

a tak po za tym to czy czesto psuje sie ten modul bo gadalem z mechanikiem i powiedzial ze strasznie sie sypia te moduly.

mowil prawde czy chce sie jakos wymigac od odpowiedzialnosci????

Opublikowano
  • Autor

tzn wiem ze tego elementu sie nie wyjmuje podczas zmiany rozrzadu

ale moze w okolicach rozrzadu znajduja sie kable albo cos innego co mogl przez przypadek przeciac, rozlaczyc, i teraz ten modul nie dziala

Opublikowano

Nie ma.

Opublikowano
  • Autor

dzieki a czy ten blad moze powodowac mniejsza Vmax?? wczesniej auto do 180 zbieralo sie super i licznik zatrzymywal sie gdzies na 200-210

teraz ledwo dochodzi do 180 tak od 150 przyspiesza jak moja poprzednia skodzina z 90 konnym dieselkiem[br]Dopisany: 22 Sierpień 2011, 16:15_________________________________________________A wiec tak usterka zostala usunieta i jednak wina lezala po stronie mechanika :angry:

podczas skladania mechanik bardzo nieumiejetnie go zlozyl (swiatla wlozone krzywo, zderzak tez lekko niespasowany)

a ze ten zaworek znajduje sie z tylu pod lampa to musial cos zachaczyc bo ewidentnie jedna zyla byla przecieta,

wmawial mi ze to ze starosci (zgnily przewod itp) ale przerwanie a przeciecie umiem rozpoznac.

tak wiec polutowaniu przewodu skasowalem blad i teraz dreczy mnie jedna sprawa spalanie :mysli:

i tu moja wielka prosba do Osob ktore maja dieselka A4 B6 Avant 130KM (najlepiej AVF) skrzynie multitronic

jaka u Was jest najbardziej ekonomiczna predkosc??

bo ja jadac na tempomacie na plaskim prostym dugim odcinku testowalem sobie i np przy 70km/h pali okolo 5,5-6 ale juz przy 80 4,5-5 przy 90km/h 5,5-6 i potem juz 6, 7, 8 itp

wydaje mi sie ze troche za duzo a zla wymiana rozrzadu potrafi podniesc spalanie, ewentualnie napiszcie mi jakie logi mam wykonac zebyscie sprawdzili czy wszystko zostalo dobrze zrobione.

pozdrawiam

Opublikowano

jaki jest kat synchronizacji ?

Opublikowano
  • Autor

a gdzie to sprawdzic??

znalazlem tylko kat wtrysku ktory wynosi 127

Opublikowano

blok silnik

kanał 4

okno 4

powinno zajmowac sie w przedziale -3...+3,

najlepiej jak bedzie 0

Opublikowano

19561 - Valve for Intake Manifold Flap (N239): Open or Short to Ground

P3105 - 35-10 - - - Intermittent

Odpięta wtyczka od N239 lub (co również się zdarza) uwalona cewka tego elektrozaworu i silnikiem telepnie przy gaszeniu bo klapa gasząca nie będzie reagować.

A wiec tak usterka zostala usunieta i jednak wina lezala po stronie mechanika :angry

ale która, ten błąd N239 ?

Opublikowano

Ja mam dokladnie taki sam zestaw: B6, AVF i multitronik. Powiem ze duzo jezdze po miescie i zwykle to co fis pokazuje to jest nie dokonca rzeczywiste. Bo po miescie nei raz do 10 dochodzi. W trasie przy predkosci w granicach 70-90 km/h spalanie wynosilo od 6,5 do 7. Na autostradzie przy 120km/h potrafilo zejsc do 6,2 po dosyc sporym kawalku. A na niemieckim autobahnie to juz nie zwracalem uwagi, bo przy 200km/h nie bylo tam nic ciekawego do ogladania :gwizdanie:

P.S jak ci sie jezdzi z multi?

Opublikowano

u mnie najbardziej ekonomiczne spalanie to coś w okolicach 80-110km/h , a w mieście w zależności od korków i mojej nogi od 6,5 do 11,5L :decayed:

a multitronikiem jeździ się za***iście, trzeba tylko o niego dbać bo są niestety delikatne..

Opublikowano
  • Autor

ale która, ten błąd N239 ?

tak ten blad wystarczylo przylutowac kabelek

co do jazdy z multi to bylem sceptyczny, ze automaty to dla bab facet musi machac lewarkiem itp. ale po przejazce z ta skrzynia nigdy wiecej manuala nie kupie,

zaraz ide do auta sprawdzic bledy itp bo dzisiaj autko przy predkosci ok 20km/h zgaslo nie wiadomo czemu

jak posprawdzam to napisze

pzdr :)

http://vaglog.rtnet.pl/chestermen_55808.html

kat wrysku jak widac na logu oscyluje miedzy 0,6 a 2,2 (przy obroach ok 4000) niby miesci sie w normie ale moze kazac mechanikowi to ustawic na 0??

no i czy ten kat moze sie tak zmieniac??

aha zadnych bledow w silniku nie bylo (do skrzyni biegow nie moge sie podlaczyc) wiec nie wiem czym bylo spowodowane zgasniecie auta podczas ruszania (predkosc byla juz ok 20km/h)

Opublikowano

kąt zły nie jest, ale ja bym spróbował poprawić bliżej 0 ,

do skrzyni nie możesz się podłączyć bo masz lipny (tani) kabel lub źle ustawione parametry połączenia.

jaki komunikat ci wyskakuje przy próbie podłączenia się do skrzyni ?

(w dziale options zmień parametr Int Char na 4-5 , standardowo jest 1 , u niektórych to trochę pomaga przy przerywaniu połączenia vag-com'a)

auto z automatem nie ma prawa zgasnąć podczas pracy, coś jest nie tak. Koniecznie podłącz się pod skrzynie porób screen'y z numerem softu sterownika i wartości bloków pomiarowych i wstaw je na Forum, Bart-S na pewno je sprawdzi i oceni czy coś po nich można wywnioskować.

Opublikowano

kat wrysku jak widac na logu oscyluje miedzy 0,6 a 2,2 (przy obroach ok 4000) niby miesci sie w normie ale moze kazac mechanikowi to ustawic na 0??

no i czy ten kat moze sie tak zmieniac??

aha zadnych bledow w silniku nie bylo (do skrzyni biegow nie moge sie podlaczyc) wiec nie wiem czym bylo spowodowane zgasniecie auta podczas ruszania (predkosc byla juz ok 20km/h)

to nie jest kąt wtrysku tylko synchronizacji. sprawdz jak wygladaja jego odczyty na jalowym czy tez sa takie duze roznice.

Opublikowano
  • Autor

na jalowym jest 0,6 czasem mignie na 1,1

ponad 2 pojawia sie przy wysokich obrotach (sorki za gafe mialem oczywiscie na mysli syncho :embarrassed:)

co do skrzyni to probowalem zmieniac te parametry i nic

nie chce sie podlaczyc pisze too many connection czy cos takiego, jutro podzwonie po warsztatach bo musze umowic sie na wymiane oleju w multi, to odrazu poprosze zeby sprawdzili mi na kompie czy sa bledy

Opublikowano

jeśli kąt zmniejszy do 0 lub zejdzie poniżej, czyli na "-" auto będzie więcej ciut palić, jednak szybciej będzie się wkręcało na obroty (sprawdzone dla przedziału -2 do +2 na swoim aucie). :)