Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BLB] Nadtopione łopatki wirnika turbiny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Pacjent to Audi a4 b7 2005r. 153 tys. przebieg. Ostatnio siadła turbinka najpierw zaczęła przeładowywać początkowo przez rok sporadycznie a w ostatnim tygodniu praktycznie cały czas przy przekroczeniu 130 km/h z raji że autko bierze olej i mechanicy twierdzili że to pewnie turbina jest temu winna zdecydowałem, że dam ją do regeneracji a nie tylko do czyszczenia. Po rozkręceniu jej zastano nadtopione łopatki wirnika co może być tego przyczyną turbinka naprawiona ale nie chciał bym za chwilę zajechać kolejną. Byłem u mechanika sprawdzić komputerem pompo wtryski i są niby ok autko jeździ i jeździło do ostatniego tygodnia normalnie nie było żadnych problemów z przyspieszaniem szarpaniem itd. Skąd wiec te uszkodzenia turbiny, może ktoś z kolegów spotkał się z czymś podobnym ?????

Na paliwie rakietowym nie jeżdżę :)

wirnik.jpg

Gdzie jest prefix!? - poprawiłem tymczasowo na sam model proszę się dowiedzieć jakie oznaczenie ma Twój silnik i uzupełnić w przeciwnym wypadku kolejne wątki wylądują w koszu

Opublikowano

wygląda jak by tarła o obudowę

Opublikowano

A jakiego programu nie ma ?

Bo turbina po wgraniu paru koników wiecej, ma duzo wiekszą temperature i powoduje to własnie takie efekty

Opublikowano

A jakiego programu nie ma ?

Bo turbina po wgraniu paru koników wiecej, ma duzo wiekszą temperature i powoduje to własnie takie efekty

ja pier**l$ :kox:

tak po programie jest taki AFR że topi tłoki i turbinę :naughty:

Opublikowano

Niestety kolega chyba nie widział łopatek startych o obudowę

Turbina oczywiscie po programie ma duzo wieksze obroty i logicznie temperatura jest wyższa , nie wiem czy w twoim przypadku tak było.

Opublikowano

Niestety kolega chyba nie widział łopatek startych o obudowę

widziałem przypalone o obudowę :wink4:

a TY chyba nie widziałeś modzonych aut i nie masz pojęcia o temperaturze jaka panuje po tej stronie turbiny, jak by topiło od gazów to by węże popaliło... :hi:

Opublikowano

W sumie z tymi wężykami to moze masz rację [br]Dopisany: 01 Wrzesień 2011, 21:01_________________________________________________Ale gdyby auto było po modzie juz jakis czas, to turbina była by w takim samym stanie jak ta z normalnego silnika?

Raczej nie !?

Opublikowano

nie topiło by łopatek, taką temp można osiągnąć z tej strony turbiny tylko przy delikatnym obcieraniu wirnika o obudowę

Opublikowano
  • Autor

nie topiło by łopatek, taką temp można osiągnąć z tej strony turbiny tylko przy delikatnym obcieraniu wirnika o obudowę

W zasadzie to ma sens bo na obudowie z jednej strony były delikatne otarcia ale myślałem że to następstwo upalenia łopatek a tym samym doprowadzenia do bicia niewyważonej już turbiny. O modach nic mi nie wiadomo auto mam od roku i za moich czasów nic nie było wgrywane. Jedynie w książce serwisowej mam wpis o wgraniu nowego softu ale to jeszcze w autoryzowanym serwisie audi w Niemczech. Goście od turbiny mówili mi, że to może być jeśli pompo wtryski leją a nie rozpylają dobrze paliwa ale myślę, że jakby tak było to w następstwie były by jakieś inne objawy jeśli chodzi o dynamikę silnika: szarpał by, zamulał, brał więcej paliwa a on nic. Teraz po wymianie jedynie jakby delikatniej przyspiesza wcześniej z tą starą turbinką po przekroczeniu 1500 obrotów było odczuwalne jakby silnik dostawał "podtlenku azotu".

Opublikowano

Jeżeli to gorąca część turbawki ( a na taką mi wygląda ) to ktoś dał ciała robiąc program.

Nie wiemy jaki kolega ma motor, ale w B7 to chyba wszystkie mają zabezpieczenie EGT ustawione bodajże na 802 st.C,

Tunerzy podnoszą go nieznacznie o ok. 40 stopni, chyba że ktoś przesadził.

Jest jeszcze jedna możliwość, awaria czujnika EGT, który mógł zaniżać temperaturę :mysli:

Opublikowano

gdy w turbinie jest zgromadzone duzo sadzy lub nagaru, moze ulec oderwaniu, uderzenie w obracajacy sie z duza predkoscia wirnik turbiny moze spowodowac wlasnie tego typu efekty. [br]Dopisany: 01 Wrzesień 2011, 23:11_________________________________________________

Jeżeli to gorąca część turbawki ( a na taką mi wygląda ) to ktoś dał ciała robiąc program.

Nie wiemy jaki kolega ma motor, ale w B7 to chyba wszystkie mają zabezpieczenie EGT ustawione bodajże na 802 st.C,

Jest jeszcze jedna możliwość, awaria czujnika EGT, który mógł zaniżać temperaturę :mysli:

czujnik egt posiadaja silniki z DPF. BLB go nie posiada.

Opublikowano

No to panowie wielką temperaturę która przetopiła wirniczek na 100% można wykluczyć czy tez nie ?

Opublikowano

gdy w turbinie jest zgromadzone duzo sadzy lub nagaru, moze ulec oderwaniu, uderzenie w obracajacy sie z duza predkoscia wirnik turbiny moze spowodowac wlasnie tego typu efekty. [br]Dopisany: 01 Wrzesień 2011, 23:11_________________________________________________

czujnik egt posiadaja silniki z DPF. BLB go nie posiada.

Zgoda, jak pisałem jeszcze nie było wiadomo że to BLB :notworthy:[br]Dopisany: 01 Wrzesień 2011, 23:35_________________________________________________

No to panowie wielką temperaturę która przetopiła wirniczek na 100% można wykluczyć czy tez nie ?

Zdjęcie nie jest całkiem ostre, według mnie wirnik zniszczyła temperatura :gwizdanie:

Opublikowano

Zdjęcie nie jest całkiem ostre, według mnie wirnik zniszczyła temperatura :gwizdanie:

gdyby to byl silnik benzynowy i owszem. ale to diesel.

skad tak wysoka temperatura? :mysli:

i dlaczego uszkodzona jest tylko jedna strona lopatek?

Opublikowano

Ewidentnie łopatki zostały nadtopione zbyt wysoką temperaturą spalin.Bardzo gorące spaliny powstają kiedy mamy zły skład mieszanki paliwowo- powietrznej mieszanka zbyt uboga a więc albo wtryskiwacze podawały za mało paliwa albo turbina podawała za dużo powietrza,prawdopodobnie awarii uległ czujnik doładowania,albo program sterujący silnikiem dlatego był wgrany nowy soft,awaria mogła się zdażyć znacznie wcześnie a turbina w takim stanie jeszcze dawała radę doładować silnik. Napewno uszkodzenie turbiny nie było spowodowane ocieraniem o obudowę. :thumbdown:

Opublikowano

Ewidentnie łopatki zostały nadtopione zbyt wysoką temperaturą spalin.Bardzo gorące spaliny powstają kiedy mamy zły skład mieszanki paliwowo- powietrznej mieszanka zbyt uboga a więc albo wtryskiwacze podawały za mało paliwa albo turbina podawała za dużo powietrza,prawdopodobnie awarii uległ czujnik doładowania,albo program sterujący silnikiem dlatego był wgrany nowy soft,awaria mogła się zdażyć znacznie wcześnie a turbina w takim stanie jeszcze dawała radę doładować silnik. Napewno uszkodzenie turbiny nie było spowodowane ocieraniem o obudowę. :thumbdown:

BLB wszystkie mialy akcje serwisową polegającą na aktualizacji softu, a druga akcja to w większości wymieniano głowice.

Opublikowano

Wg mnie to nie żadne nadtopienie tylko uszkodzenie mechaniczne przez ciało obce, które dostało się na wirnik z kolektora wydechowego. Lepiej jednak byłoby to widoczne gdyby zdjęcie było ostrzejsze.

Opublikowano

A to jest strona ciepła na 100%? Jakiś taki czysty :naughty:

Opublikowano

ja myślałem że to zimna strona, bo taka czysta :kox:

Opublikowano

Witam,

Ewidentnie łopatki zostały nadtopione zbyt wysoką temperaturą spalin.Bardzo gorące spaliny powstają kiedy mamy zły skład mieszanki paliwowo- powietrznej mieszanka zbyt uboga a więc albo wtryskiwacze podawały za mało paliwa albo turbina podawała za dużo powietrza
to nie silnik benzynowy tylko diesla. poltor w dieslach tak się nie dzieje.

Pozdrawiam.