Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B7] Porada w sprawie B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych forumowiczów.

Okoliczności zmusiły mnie do rozejglądania się za A4 B7 z Multitronic (właśanie mi ukradziono B6). Troszkę przyglądałem się silnikom i chciałbym zapytać, który silnik 2.0 najbezpieczniej kupić?

Chciałbym uniknąć problemów z wałkami wyrównaważającymi, pękającymi głowicami, itp diabłami.

Czy warto pakować się w 2.7?

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę?

Z góry dzięki za wszystkie porady

Opublikowano

ja bym Ci polecił BRD dobre osiągi i w miarę najmniej awaryjny jeśli chodzi o 2.0TDI w Audi A4 :kox:

ale co osoba to opinia więc napewno zostanę zjechany :embarrassed:

Opublikowano

ale co osoba to opinia więc napewno zostanę zjechany

Może nie zjechany ale przypomnę o pomkach Siemensa i DPF...

Jak już to 3.0 albo 2.7 w manualu i nadwoziu C6 ;)

Opublikowano

i ja powoli zaczynam myśleć o B7-właśnie BRD mnie interesowało-co z tymi pompkami i DPFem?
Opublikowano

Albo bpw pompki bosha jedynie trzeba uważać na zabierak pompy i dpf , swap pompy oleju mOżna zrobić odrazu z rozrzadem

Opublikowano

ja też mam BPW i mogę go polecić :good:

swap pompy oleju najlepiej zrobić przy rozrządzie i przy kastracji DPF zrobić CHIP = całkiem fajne autko :banan3:

Opublikowano

a czym się różnią BPW od BLB?

Opublikowano

BLB(16V)- napęd pompy na łańcuchu(większy koszt swapa), BPW(8V)- napęd pompy na kole zębatym, ja powiem tak: przy wymianie rozrządu atakujesz wałki, wywalasz dpf, wymieniasz płyny i oleje i możesz atakować 2.0. Ja osobiście jeżdżę Brd i po tych modach jestem zadowolony z autka( słabą stroną są pizo-wtryski simensa, ale jak narazie :wallbash:, jest si)

Opublikowano

BPW na jednym wałku rozrzadu = hydraulika zaworowa tańsza

BLB na dwóch wałkach rozrządu

BPW ma praktycznie całą górę z 1.9 , głowica z 1.9 pasuje do BPW, jak wywalisz DPF to wałek rozrządu też. Mój BPW przez parę dni jeździł nawet na PDekach za AWXa :decayed:

Opublikowano

Witam szanownych forumowiczów.

Okoliczności zmusiły mnie do rozejglądania się za A4 B7 z Multitronic (właśanie mi ukradziono B6). Troszkę przyglądałem się silnikom i chciałbym zapytać, który silnik 2.0 najbezpieczniej kupić?

Chciałbym uniknąć problemów z wałkami wyrównaważającymi, pękającymi głowicami, itp diabłami.

Czy warto pakować się w 2.7?

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę?

Z góry dzięki za wszystkie porady

2.0 tdi to 2.0 tdi, zawsze z "dobrodziejstwem" inwentarza.

sa wałki i tyle. jest ryzyko ze padnie naped lancuchowy, albo wytrze sie zabierak.

Z tym ze wazne jest zalozenie, ze nie jest to regula.

zabierak mozna wymienic - grosze, ew. walki usunac. do ok 2000 PLN i uzyskujemy wspanialy bezawaryjny silnik.

BRD. niestety to piezoPD, a te bywaja mega himeryczne, szczegolnie wspolpracujac z polskim paliwem.

ja i wielu znajomych uzywamy 2.0tdi 16V, moge stwierdzic ze to bardzo dobre silniki.

wczesniej mialem, 1Z, AFN, AJM, AWX, AVF, i kazdy z nich ma swoje mole. jak kazdy mechanizm.

wracajac do wyboru silnika wole ver 16V 140 KM. (maja poprawione mocowanie PD w porownaniu do BPW i odmian 8V) zarzucic softa na 170 KM, niz kupowac BRD chociaz ten ma lepszy wał i korbowy i korbowody ( kute).

na 2,7tdi szkoda kasy, wieksze koszty zakupu, eksploatacji a nic w zamian. 2.0tdi po chipie objedzie go bez wysilku ( lzejszy - R4 vs V6), lepiej dolozyc do 3.0 tdi i wtedy Q na pokładzie.

[br]Dopisany: 09 Wrzesień 2011, 09:13_________________________________________________

BLB(16V)- napęd pompy na łańcuchu(większy koszt swapa), BPW(8V)- napęd pompy na kole zębatym, ja powiem tak: przy wymianie rozrządu atakujesz wałki, wywalasz dpf, wymieniasz płyny i oleje i możesz atakować 2.0. Ja osobiście jeżdżę Brd i po tych modach jestem zadowolony z autka( słabą stroną są pizo-wtryski simensa, ale jak narazie :wallbash:, jest si)

zarowno i BPW i BLB do 11.2005 roku miały wałki napedzane łańcuchem.

do tgo dochodza, problemy z osadzeniem PD i wyrabiajace sie ich gniazda, a takze zjechane przez paliwo przedostajace sie do oleju, walek rozrzadu czy hydropopychacze [br]Dopisany: 09 Wrzesień 2011, 09:16_________________________________________________

i ja powoli zaczynam myśleć o B7-właśnie BRD mnie interesowało-co z tymi pompkami i DPFem?

jak pisalem, piezoPD to problem, ktory moze unieruchomic auto.

DPF, w warunkach miejskich porazka, niegdy nie zostanie wykonana prwidlowo procedura regeneracji, co skutkuje morzem ON w misce olejowej, a to niezbyt dobrze wplywa na mechanike silnika o turbinie nie wspomnę.

biorac pod uwage wczesniejszego wlasciciela, i brak swiadomosci mechanicznej, mozna kupic zajechana minę... :decayed:

Opublikowano

moje auto które mam obecnie przejeździło przez 1,5 roku 20kkm po Radomiu przez co oleju (czyt. ropy) przybyło ponad litr co dało skutek wytarcia się wałka rozrządu wraz z popychaczmi :confused4:

wałek rozrządu + popychacze zmienione, DPF wypróżniony, wyłączony w ECU i teraz jest :good:

Opublikowano

moje auto które mam obecnie przejeździło przez 1,5 roku 20kkm po Radomiu przez co oleju (czyt. ropy) przybyło ponad litr co dało skutek wytarcia się wałka rozrządu wraz z popychaczmi :confused4:

wałek rozrządu + popychacze zmienione, DPF wypróżniony, wyłączony w ECU i teraz jest :good:

a zastanawiales sie jak owo paliwo wplyneło na turbine lub reszte smarowanych czesci? :mysli:

Opublikowano

a zastanawiales sie jak owo paliwo wplyneło na turbine lub reszte smarowanych czesci? :mysli:

no nic na to już nie poradzę, z turbulum jak narazie wsio OK, autko jest po programie i jest wszystko git

Opublikowano

no nic na to już nie poradzę, z turbulum jak narazie wsio OK, autko jest po programie i jest wszystko git

byc moze u ciebie zbyt dlugo auto nie bylo na olejowo-paliwowej mieszance eksploatowane. i bedzie ok :good:

jednak w zwiazku z niewiadoma zwiazana z poprzednim wlascicielem, moj wybor to zakup auta bez DPF.

Opublikowano

Siostra ma A4 z silnikiem BPW 8 zaworowym jeździ już4 lata nie narzeka,autko sprawuje się świetnie.

Opublikowano

byc moze u ciebie zbyt dlugo auto nie bylo na olejowo-paliwowej mieszance eksploatowane. i bedzie ok :good:

jednak w zwiazku z niewiadoma zwiazana z poprzednim wlascicielem, moj wybor to zakup auta bez DPF.

żebym ja wiedział, że ten DPF to taki kibel to bym nie zmieniał auta i dalej bym jeździł B6 1.9

druga sprawa: zmiana auta nie była w planie - wyszło to tak bardzo spontanicznie

trzecia rzecz to taka, że po sprowadzeniu auta poprzedni wlaściciel zrobil duży przegląd w ASO i przejechał te wspomniane 20kkm przez 16 miesięcy więc oby było tak jak jest obecnie a autko jeszcze długo pojeździ :)

Opublikowano

Siostra ma A4 z silnikiem BPW 8 zaworowym jeździ już4 lata nie narzeka,autko sprawuje się świetnie.

co nie znaczy ze majac do wyboru auto z DPF badz bez, lepiej wybrac z DPF.

podobna kwestia dotyczy 8V lub 16V. chociaz tutaj liczy sie stan auta, BPW to jak Antionio pisał konstrukcyjnie 1,9 tdi, wiec prostsza konstrukcja.

Opublikowano

jaki przebieg ma siostra i na ile % pewny? jakie trasy poonuje?

to czy on naprawdę ma się świetnie wyszło by w logach (czyt. diagnostyce)

Opublikowano

żebym ja wiedział, że ten DPF to taki kibel to bym nie zmieniał auta i dalej bym jeździł B6 1.9

druga sprawa: zmiana auta nie była w planie - wyszło to tak bardzo spontanicznie

trzecia rzecz to taka, że po sprowadzeniu auta poprzedni wlaściciel zrobil duży przegląd w ASO i przejechał te wspomniane 20kkm przez 16 miesięcy więc oby było tak jak jest obecnie a autko jeszcze długo pojeździ :)

ja, koniecznie chcialem silnik 16V i 2005 w zasadzie dzieki temu uniknalem DPF-a, pozniej dopiero zaczely wyplywac DPF-owe kwiatki.

w sumie problem "przybywajacego " oleju moze dotyczyc wszystkich PD 8V i jest zwiazany ze sposobem jednopunktowego mocowania PD w glowicy. Jezeli PD byly demontowane i zamontowane niezgodnie z serwisówka wyrelaja gniazda, uszczelnienia i paliwo sobie poplynie do oleju bez pomocy DPF-a....

stad moja decyzja - 16V.

natomiast jak zaznaczyłem istotny jest stan auta. w swiadomych rekach kazdy z silnikow 2.0 tdi to dobra jednostka.

Opublikowano

... istotny jest stan auta. w swiadomych rekach kazdy z silnikow 2.0 tdi to dobra jednostka.

dokładnie