Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ADP] CB radio po podłączeniu proszę o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
:wallbash: :wallbash:
Opublikowano

ale zmieniając z tej lm 145 na 80cm to szumy od niezrozumiałych rozmów mogą ustac? bo nie bedzie sciagac tych niezrozumiałych rozmów

Tak, wymień na 80, szumy mogą ustać ! bo nie będzie ściągać tych niezrozumiałych rozmów.

Kłopot leży też w samym samochodzie. Audi ma specyficznie ukształtowany dach który bardzo negatywnie wpływa na odbiór CB, zwłaszcza przy antenach powyżej 1m ( masz szyber ?, bo wtedy ponoć jest jeszcze gorzej) . No i sam materiał z jakiego jest zbudowany samochód. Alu z domieszką czegoś tam wpływającego na zakłócenia fali.

Sprawa jest znana i Audi poprawiła tą niedogodność dopiero w modelu B8. Zmień radio na takie powyżej 1000 pln albo B5 na B8.

Pozostałych, którzy Ci doradzają w tym wątku nawet nie słuchaj. Oni w d*p.e byli i gów.no widzieli

Opublikowano

ale zmieniając z tej lm 145 na 80cm to szumy od niezrozumiałych rozmów mogą ustac? bo nie bedzie sciagac tych niezrozumiałych rozmów

Tak, wymień na 80, szumy mogą ustać ! bo nie będzie ściągać tych niezrozumiałych rozmów.

Kłopot leży też w samym samochodzie. Audi ma specyficznie ukształtowany dach który bardzo negatywnie wpływa na odbiór CB, zwłaszcza przy antenach powyżej 1m ( masz szyber ?, bo wtedy ponoć jest jeszcze gorzej) . No i sam materiał z jakiego jest zbudowany samochód. Alu z domieszką czegoś tam wpływającego na zakłócenia fali.

Sprawa jest znana i Audi poprawiła tą niedogodność dopiero w modelu B8. Zmień radio na takie powyżej 1000 pln albo B5 na B8.

Pozostałych, którzy Ci doradzają w tym wątku nawet nie słuchaj. Oni w d*p.e byli i gów.no widzieli

domieszkę czegos tam to Ty masz chyba w mózgu :naughty:

Opublikowano

Do kolegi nicko999

Jeżeli chcesz mieć dobry odbiór na ok 5-10km czysty bez trzasków to wymień antenkę na 2m i zamontuj na stałę, radio coś z rodziny unidenów president itp. Ściszasz SQL na minimum i będziesz miał zasięg na ok 5-10km bez żadnych szumów i trzasków.

Ja na Twoim miejscu bym założył na stałę najpierw antenkę, np sirio turbo 5000 i zobaczył jak będzie (SQL prawie na minimum). Jak nie będziesz zadowolony to kupuj Unidena 510 lub 520, a jak nie dostaniesz (co jest prawdopodobme) to presidenta floridę.

Oczywiście trzeba to zestroić.

PS Odnośnie tekstu dłuższa antenka=większe szumy to jest jakaś paranoja. Dłuższa antenka=lepszy zasięg, a zasięg (czyli szumy) redukujesz SQL. Po polsku dłuższa antena to czystszy dźwięk, na małej osiągniesz 5 km z sumami, a na dużej te 5 km będziesz miał bez szumów.[br]Dopisany: 21 Wrzesień 2011, 11:50_________________________________________________Aha miejsce na antenę prętową audi przewidziało i znajduje się w lewym tylnym błotniku (zobacz zdjęcia mojej A4 z tym że u mnie jakiś fachowiec nie w tym błotniku dziurę zrobił powinna być z drugiej strony tam jest wzmocniona blacha, na tej samej wysokości)

Opublikowano

:gwizdanie:

Chyba tak ale to już OT.

Co za ludzie. Zastanówcie się chociaż chwilę nad tym co czytacie

Opublikowano

:gwizdanie:

Chyba tak ale to już OT.

Co za ludzie. Zastanówcie się chociaż chwilę nad tym co czytacie

ale o co Ci biega? co niby piszemy takiego? To że do kolesia nie dociera to co mu się mówi to już niczyja wina.

Opublikowano

O to mi chodzi.

Napisałem takiego posta właśnie dlatego, że doradza się komuś 9 stron a on dalej swoje.

Jeżeli nie chce przyjąć do wiadomości wcześniejszych porad to dostał taka jak napisałem powyżej

Może się do niej dostosuje :)

Jak widać nie wszyscy zrozumieli ironię.

W tym wątku zostało już wszystko napisane, powinien być zamknięty i odpowiednio zmoderowany.

Opublikowano

w acuie mam szyberdach jak coś i anten sirio postawiona na dachu to swr 1.5 i trza było by skrucac a jak z tyłu na klapie bagaznika po prawej stronie to swr wszedzie 1 1.1 1.1

Opublikowano

postaw se na magnesie Danite kup radiostację np. RRC-9310 a, jak byś zmienił auto na coś takiego ( powinny jeszcze gdzieś na demobilu być) odbiór masz gwarantowany :polew:

http://ortografia4.appspot.com/wiki/Radiostacja_R-118

i ja bym tym miłym akcentem zakończył tę bezsensowna bitwę z niedyspozycją psychiczną autora watku :przebiegly::hi:
Opublikowano

w acuie mam szyberdach jak coś

:polew: :polew: :polew:

Opublikowano

Najlepiej to zacząć słuchać płyt cd, tam nie ma zakłóceń :D

Antena 1,5m zbiera z 10km super sygnał i z 15km kiepskie stacje. Antena, która ma 80cm zbiera z 3km super sygnał i z 8km zakłocenia, nic Ci to nie da. Radio miałeś dobre i narzekałeś. Może końcówka mocy siadła- nie czytałem całego wątku ;) CB to nie jest zestaw audio dla melomana, tam zawsze coś przyszumi i przytrzeszczy. 9 stron i ciągle to samo :)

Opublikowano

jak jest szyberdach to musi być niezrozumiała rozmowa, przecież on wpływa na degradację fali radiowej, która to w niskiej częstotliwości wpływa wolniej do bulgulatora anteny a ten nie ma możliwości wysłania czystego sygnału do radia CB, problem się wyjaśnił :good:

Opublikowano

jak jest szyberdach to musi być niezrozumiała rozmowa, przecież on wpływa na degradację fali radiowej, która to w niskiej częstotliwości wpływa wolniej do bulgulatora anteny a ten nie ma możliwości wysłania czystego sygnału do radia CB, problem się wyjaśnił :good:

Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Masz "prawie" rację, gdyż, aczkolwiek, ponieważ (do wyboru) wszystko zależy od rodzaju bulgulatora.

Sytuacja opisana przez Ciebie zachodzi jedynie w przypadku bulgulatora jednokierunkowego.

Bulgulator dwukierunkowy ma zdecydowanie większą przepustowość i degradacja fali wywołana przez szyberdach nie ma już takiego znaczenia.

Znaczenie ma też rodzaj szyberdachu. Jeżeli jest tylko "podnoszony" to ma to wpływ na zawirowania przewodnika (powietrza) i rozmowy docierajace do użytkownika CB mogą być lekko zakręcone, przez co stają się zupełnie niezrozumiałe.

Ale zaraz kropa wyłapiemy :(

Opublikowano

ale prezeważnie szyber dachu nie używam bo się elektronika zrypała i jest ino na pokrętło a cały czas mam antenę na bagażniku warto nową na dach dawac?

Opublikowano

ale prezeważnie szyber dachu nie używam bo się elektronika zrypała i jest ino na pokrętło a cały czas mam antenę na bagażniku warto nową na dach dawac?

człowieku opanuj się. :wallbash: Jestes dzieckiem 5 letnim który nic nie rozumie? Nie ważne czy jest otwarty czy zamknięty szyber. jest i tyle.

Opublikowano

zastanawiam się :mysli: czy to nie jest prowokacja :gwizdanie:

Opublikowano

zastanawiam się :mysli: czy to nie jest prowokacja :gwizdanie:

Pewnie tak :)

Bo aż tak naiwnym być nie można