Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Coś huczy. Łożysko czy opona?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od jakiegoś czasu słychać takie buczenie jakby z lewego przedniego koła. Ustaje ono tylko wtedy gdy koła są lekko skręcone w lewo (na zakrętach). Co może być przyczyną? Łożysko czy może czasem to wina opony?

Opublikowano

Jak wcześniej nie buczało na tych oponach,które masz założone to najprawdopodobniej łożysko.

Ewentualnie przełóż koła i wtedy zobacz.

Opublikowano

jezeli przy skretach w ktorąs strone robi sie ciszej to na 99% łożysko...

Opublikowano

KOszt łożyska to 85zł + 75zł za wymianę.

Można samemu to zrobić ale trzeba mieć dostęp do prasy:(

Opublikowano

na bank lozysko :> mialem ten sam problem :confused4:

Opublikowano

Pewnie w tym przypadku łożysko, ale nie jest to reguła ponieważ u mnie buczało, wymieniłem łożysko i nic nie pomogło, ustało dopiero po wymianie opon

Opublikowano

moim zdaniem to napewno lozysko, tylko jesli buczy ci z lewej strony to nie znaczy ze to musi byc lewe kolo:D taki efekt zmylajacy, mialem to samo, buczalo w lewym, wymienilem lozysko a okazalo sie dalej buczy bo to bylo kolo prawe :D pozdro

Opublikowano
  • Autor

Po zmianie opon na letnie bez zmian (powiedział bym nawet, że jeszcze gorzej słychać) :) Kupiłem łożysko (wziąłem jakieś Master Sport za 70pare zł) były jeszcze jakieś za 60 i 180zł. Możliwe, że dziś będzie wymienione. Zobaczymy czy pomoże :)

[br]Dopisany: 05 Marzec 2008, 14:26 _________________________________________________No i okazało się, że łożysko które zakupiłem jest inne od tego obecnie założonego (większe, i nie pasuje) Na opakowaniu pisze, że jest ono m.in. do 1.8T. Z tym, że dalej napisane jest 132KW czyli około 175KM. Czy w A4 1.8T ale o mocy 180KM byłoby montowane inne łożysko niż w 1.8T 150KM? Wkur... się trochę :kwasny: Aha i może to nie moc tylko napęd quattro (w moim przypadku jego brak) ma tutaj znaczenie? Może to które gość mi dał jest do auta z takim napędem? Dziwne trochę to wszystko.

Opublikowano

Witaj.

Najlepiej pojedz do serwisu ktory ma czesci na miejscu albo przywozi z innego sklepu z twojej miejscowosci. Widze ze jestes z pod Rzeszowa wiec tam napewno nie bedzie problemu, zdejma stare lozysko i bez problemu wloza to jakie nalezy, za robocizne zaplacisz pewnie ok 50 zł ( + - )

taka moja rada

pozdrawiam

Opublikowano

co do takich części to nie zaoszczędzisz :no:

Opublikowano
  • Autor

Łożysko bez problemu wymienili mi na odpowiednie. W aucie siedzi już nowe ale teraz tak troszkę je słychać jak skręcam w lewo. Gorzej bo po zmianie przestał działać ABS :/ Szukam kogoś z VAGiem żeby sprawdzić o co chodzi.

Opublikowano

Pewnie mechanior coś spierniczył z czujnikiem ABS-u,sprawdż czy jest na swoim miejscu i czy aby nie brak mu kabelków ,a może się tylko wysunął

Opublikowano

noo a ja się doczepie do tematu bo nowego nie będe zakładał... wymieniłem dzisiaj na letnie, tylko dałem te ktore jeździły na tyle to mam teraz na przodzie i strasznie huczy przy 40km/h, powyżej też ale mniej troche, przedtem nic nie huczało, dodam jeszcze że nie byłem wyważyć kół bo wkońcu były wyważone ale nie przezemnie(auto mam od 5 miesiecy) jechać je wyważyć czy zmienić ze sobą najpierw??? opony fulda extremo...

Opublikowano
  • Autor

Chyba lepiej zacząć od zmienienia :)

Opublikowano

no i wszystko jasne, zajechalem do fachowców od "gum" i oni na to... WYZĄBKOWANE, dlatego też jeździły na tyle żeby poprostu mniej chuczało...

przerzucili mi je na tył i prawie ich nie słychać, i tak mam zamiar zmienić na nowe 2 oponki wiec te idą do spalenia :> :evil:

i na koniec dodam że znów moje autko zaczeło mi się podobać!:D heh czego to nie robią alumy :notworthy:

Opublikowano

Jak wygląda "wyząbkowana" opona??? Czy można to samemu ocenić czy trzeba jechać do fachowców?? :mysli:

Pozdrawiam

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

No to ja odgrzeje temat.

Od ok miesiąca słyszę huczenie jakby z tylnej osi.

Najpierw pojawiało się ciche przy prędkości ok 70,80 km/h

Teraz słyszę to już od 50km/h

Ze wzrostem prędkości dźwięk nasila się i nie zmienia się na zakrętach.

I sam nie wiem, czy to wina opon czy łożysk.

Opony wymieniałem na wiosnę, łożyska razem z wymianą tarcz w październiku.

Czy ciśnienie w oponie może mieć na to wpływ?

Jeszcze w lipcu sprawdziłem ciśnienie w oponach. Było 2,4 więc trochę upuściłem.

Nie zauważyłem też, żeby któraś opona nierównomiernie się ścierała.