fibolek Opublikowano 6 Października 2011 Opublikowano 6 Października 2011 Jakiś czas temu robiłem alternator i okazało się że napinacz paska jest już zmęczony(nie odbija). Z braku czasu nie wymieniłem ale teraz zaczynam słyszeć pasek czy to groźne? Co się stanie jeśli nie wymienię napinacza?
paput Opublikowano 6 Października 2011 Opublikowano 6 Października 2011 pasek może w każdej chwili spaść i tak niefortunnie polecieć że uszkodzi inny ważniejszy pasek - rozrządu :gwizdanie:
fibolek Opublikowano 6 Października 2011 Autor Opublikowano 6 Października 2011 Ok czyli mus wymiana teraz. Dzięki
mlodyy Opublikowano 6 Października 2011 Opublikowano 6 Października 2011 Nie musisz ale koszt napinacza paska to około 200zł a remont silnika :gwizdanie:
franek84 Opublikowano 6 Października 2011 Opublikowano 6 Października 2011 Witam dwa razy mi poszarpało pasek przez napinacz i powiem szczerze ze inżynierowie z Inglostadt tak zaprojektowali oslonę rozrządu ze nie ma szans żeby bałaganu narobiło, jeśli są jakieś dowody na sytuacje że w rozrząd sie wkręca to na przestroge chętnie zobacze... co najwyżej może uszkodzić wentylator wisko ale i on ma tak obłe śmigła że graniczy to z cudem kolego jak masz przekrzywiony i nie idzie w osi z innymi rolkami czyli np z alternatorem to kwalifikuje sie jak najbardziej do wymiany -jeśli mówisz że nie odbija to w jaki sposób taką diagnozę postawiłeś ? patrzac na zapalonym silniku? naciśnij na pasek pod alternatorem i wtedy popatrz czy wraca i czy się poddaje napinacz. Wątpie zeby nie odbijał bo niespotykane wręcz jest żeby sprężyna pękła a to musiało by się zdarzyć wniosek-jeśli wszystko jest proste w osi idzie to taniej będzie zacząć od paska bo może jest zmęczony-wyciągnięty i napinacz poprostu nie ma gdzie ruchu wykonać bo jest w pozycji max rozchylonej względem paska wielorowkowego. pozdrawiam
Gniady Opublikowano 6 Października 2011 Opublikowano 6 Października 2011 Uszkodzi rozrząd,wiatrak, chłodnice,przewody przy sprężarce,pasek od klimy a nawet wyrwie pompe wspomagania zdarzają się przypadki kiedy nie uszkodzi kompletnie nic ale trzeba się nabawić żeby wyciągnać strzępy.
tezet627 Opublikowano 6 Października 2011 Opublikowano 6 Października 2011 Znam to z własnego doświadczenia... Podczas jazdy padł mi napinacz i pasek rozpieprzył obudowę rozrządu ( wkręcił sie w rozrząd) oraz namieszał w instalacji elektrycznej... Parę stówek w kieszeni mniej...
franek84 Opublikowano 6 Października 2011 Opublikowano 6 Października 2011 mi dwa razy podzieliło pasek na chyba 5 pasków jednorowkowych i poza paskiem wszystko oki ale być może że każda taka satyuacja będzie pewnie ciągnęla za sobą inne konsekwencje
Rekomendowane odpowiedzi