majuDJ Opublikowano 6 Listopada 2011 Opublikowano 6 Listopada 2011 Wczoraj wygrałem aukcję dosyć fajnych felg oryginalnych BMW. http://allegro.pl/alufelgi-bmw-orginalne-opony-zimowe-i1899922696.html Wylicytowałem je za 630zł z oponami zimowymi Pirelli. Wiec po wygranej aukcji napisałem do sprzedającego ze chce je odebrać osobiście. A on mi napisał cytuję: "Przepraszam ale alufelgi nie są na sprzedaż. Cena jest za mała a aukcja była grzecznościowa. Za taką kwote nie oddam ich." Co ma zrobić? Na aukcji nigdzie nie pisało, że to aukcja grzecznościowa. Miał ktoś was już taka sytuacje, co z tym zrobić? Mogę się jakoś rościć na allegro z tego powodu? Jaka jest szansa że kupię te felgi? Mogę jakieś mieć roszczenia finansowe wobec sprzedającego w ramach zadośćuczynienia ze nie chce oddać felg? Gdzie się zgłosić z pomocą Zdjęcia aukcji, gdyby wygasła.
Hugo Opublikowano 6 Listopada 2011 Opublikowano 6 Listopada 2011 Na początek to zgłoś sprawę do allegro :gwizdanie:
grzes1150 Opublikowano 6 Listopada 2011 Opublikowano 6 Listopada 2011 Nie wiem czy w regulaminie Allegro jest coś takiego jak aukcja grzecznościowa? Jeśli nie to przelej kase i idź na pały z oddrukami z allegro i z konta bankowego i opowiedz że wylicytowałeś i kase przelałeś na kolo towaru nie chce oddać
mar_92 Opublikowano 6 Listopada 2011 Opublikowano 6 Listopada 2011 to jest normalna umowa kupna sprzedaży , masz prawo żądać przedmiotu jak coś to sprawa
KANAL Opublikowano 6 Listopada 2011 Opublikowano 6 Listopada 2011 Gosciu popelnil blad ze nie ustawil ceny minimalnej - felgi ladne, sam chetnie bratu bym je kupil za te pieniadze i jesli sa ori nigdy bym ich w tej kasie w ladnym stanie oddal. Udalo Ci sie wylicytowac tanio, gosc sie przeliczyl - zadzwon do niego i spytaj za ile te felgi sprzeda - moze troche dolozysz ale bedzie mimo wszystko warto. Mozesz zaczac go straszyc jakas odpowiedzialnoscia za ta akcje ale nic to nie da. Mi tez kilka razy udalo sie cos wygrac naprawde tanio i w wiekszosci odpuszczalem temat bo nie bylo sensu sie denerwowac. [br]Dopisany: 06 Listopad 2011, 11:28_________________________________________________ to jest normalna umowa kupna sprzedaży , masz prawo żądać przedmiotu jak coś to sprawa Tak tak... poczytaj troche, zorientuj sie w temacie. Czasy kiedy kupowalo sie lodki na allegro za 1zl sie skonczyly. A nawet jesli w tym przypadku cos moze zdzialac to kiedy i za ile nerwow i straconego czasu. Ja bym dzwonil i dogadywal cene poza allegro.
majuDJ Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Opublikowano 6 Listopada 2011 Dostałem drugiego e-maila od niego. Nie wiem co to jakiś smarkacz obsługuje to allegro. Napisałem do niego tak: "Jak to ? Nic nie było napisane takiego żeby aukcja była grzecznościowa. Nie znam zasad allegro , ale zaraz się z nimi zapoznam i jest Pan raczej zmuszony oddać po takiej cenie. Mógł Pan ustawić aukcję z ceną minimalną, tak to wtedy nie musiał by Pan sprzedawać po takiej cenie." A dostałem taką odpowiedź. Cytuje: "Tak wiem. Ale to proszę dzwonic na numer podany w aukcjii. Nie jestem częstym użytkownikiem allegro a konto należy do mojego Taty. Jego chwilowo nie ma w kraju a sprzedaż alufelg zlecił mi mój koega. Przepraszam , wiem ze to głupio wyglada ale to Mój błąd." Nie mam zamiaru nić dopłacać poza allegro. Wygrałem 630zł to nie 1zł i za ta kasę chce mieć felgi i opony. Napisałem już w tej sprawie do allegro. Co najwyżej mu mogę powiedzieć ze mogę wziąć za 500zł same felgi bez opon.
mikolaj85 Opublikowano 6 Listopada 2011 Opublikowano 6 Listopada 2011 Ja bym sobie dał spokój, jak nie będzie chcial sprzedać to Ci poprostu ich nie sprzeda. Jak by koleś pomyslał to by powiedział że mu przykro i felgi został skradzione i by nie było tematu. Nie wiem czy w regulaminie Allegro jest coś takiego jak aukcja grzecznościowa? Jeśli nie to przelej kase i idź na pały z oddrukami z allegro i z konta bankowego i opowiedz że wylicytowałeś i kase przelałeś na kolo towaru nie chce oddać Kase mozna przelać spowrotem i po problemie. Policja sie tym nie zajmie nawet allegro tez nie ingeruje w takie rzeczy. Ogolnie gra nie warta świeczki, nic na siłe szukaj innych.
majuDJ Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Opublikowano 6 Listopada 2011 Zobaczę co z tego wyniknie bo kolo jakiś mało roztargnienie, lub po prostu niepełnoletni. Jeden z użytkowników innego forum BMW napisał mi tak: dam Ci radę a Ty od razu klikaj mi "pomógł". Nie bierz tych felg nawet za 500 zł. Gorszego szajsu, ścierwa i kruszonki nie miałem nigdy na aucie. Felgi po najmniejszym uderzeniu w dziurę czy krawężnik nie nadawały się do dalszej jazdy czyt. okropnie biły. Prostowałem je ale za jakiś czas było to samo. Na allegro nikt nie chciał dać za nie nawet 700zł. Ten wzór wychodził ori tylko i wyłacznie w 18" i z et około 20 - czyli do 5er. Tym bardziej na zimę! A sprzedającemu napisz że zgłaszasz sprawę na allegro. Albo wydaje felgi(czego Ci nie radzę) albo niech Ci odpali jakąś kasę w ramach "strat moralnych" Czyżby na dodatek nie dość ze nie chce oddać te felgi to były by nie oryginalne? Jakieś chinole? Może mu lepiej powiedzieć że rezygnuje bo jestem na bank pewny ze sprzedaj podróbki i w ramach zadośćuczynienie proszę 200zł na konto.
Kowi87 Opublikowano 6 Listopada 2011 Opublikowano 6 Listopada 2011 Nic z tym nie zrobisz, kupno na alegro nie jest umową, to że wylicytowałeś towar nie znaczy ze należy do Ciebie, daje conajwyzej przepustke do pierwszeństwa zakupu poza alegro skoro cena nie jest zadowalająca własciciela, to tak samo z autem, bierzesz kup teraz bez ogladania auta, na fotakch jest jak zwykle luxus, a przy odbiorze juz tak nie wygląda, do kogo masz pretensie [br]Dopisany: 06 Listopad 2011, 12:03_________________________________________________ Zobaczę co z tego wyniknie bo kolo jakiś mało roztargnienie, lub po prostu niepełnoletni. Jeden z użytkowników innego forum BMW napisał mi tak: dam Ci radę a Ty od razu klikaj mi "pomógł". Nie bierz tych felg nawet za 500 zł. Gorszego szajsu, ścierwa i kruszonki nie miałem nigdy na aucie. Felgi po najmniejszym uderzeniu w dziurę czy krawężnik nie nadawały się do dalszej jazdy czyt. okropnie biły. Prostowałem je ale za jakiś czas było to samo. Na allegro nikt nie chciał dać za nie nawet 700zł. Ten wzór wychodził ori tylko i wyłacznie w 18" i z et około 20 - czyli do 5er. Tym bardziej na zimę! A sprzedającemu napisz że zgłaszasz sprawę na allegro. Albo wydaje felgi(czego Ci nie radzę) albo niech Ci odpali jakąś kasę w ramach "strat moralnych" Czyżby na dodatek nie dość ze nie chce oddać te felgi to były by nie oryginalne? Jakieś chinole? Może mu lepiej powiedzieć że rezygnuje bo jestem na bank pewny ze sprzedaj podróbki i w ramach zadośćuczynienie proszę 200zł na konto. Musiał by być kompletnym idiotą żeby na to pójsć :polew:
KANAL Opublikowano 6 Listopada 2011 Opublikowano 6 Listopada 2011 Zobaczę co z tego wyniknie bo kolo jakiś mało roztargnienie, lub po prostu niepełnoletni. Jeden z użytkowników innego forum BMW napisał mi tak: dam Ci radę a Ty od razu klikaj mi "pomógł". Nie bierz tych felg nawet za 500 zł. Gorszego szajsu, ścierwa i kruszonki nie miałem nigdy na aucie. Felgi po najmniejszym uderzeniu w dziurę czy krawężnik nie nadawały się do dalszej jazdy czyt. okropnie biły. Prostowałem je ale za jakiś czas było to samo. Na allegro nikt nie chciał dać za nie nawet 700zł. Ten wzór wychodził ori tylko i wyłacznie w 18" i z et około 20 - czyli do 5er. Tym bardziej na zimę! A sprzedającemu napisz że zgłaszasz sprawę na allegro. Albo wydaje felgi(czego Ci nie radzę) albo niech Ci odpali jakąś kasę w ramach "strat moralnych" Czyżby na dodatek nie dość ze nie chce oddać te felgi to były by nie oryginalne? Jakieś chinole? Może mu lepiej powiedzieć że rezygnuje bo jestem na bank pewny ze sprzedaj podróbki i w ramach zadośćuczynienie proszę 200zł na konto. Jak ma byc w tym kraju dobrze... zycze CI zeby ktos kiedys Ciebie tak wydymal. 200zl za co? Ze Ci okazja przeszla kolo nosa. Szukaj dalej... wstydzilbys sie pisac takie rzeczy na forum. Rozumiem jakbys je odebral i okazaloby sie ze to podjebki - wtedy mozna sie targowac albo rezygnowac - on jest juz w plecy bo zaplacil prowizje od sprzedazy. Gosciowi podwinela sie noga, nie zna zasad allegro, rzadko pewnie z niego korzysta jako sprzedajacy a ty jak hiena chcesz go wydymac. PS. Pewnie glosowales na PO
majuDJ Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Opublikowano 6 Listopada 2011 Może i jest i pójdzie, bo mu zrobię koło du.... nie dość ze nie chce oddać ( już ich nawet nie chce) to sprzedaje podróby!!! ten wzór wychodził tylko w 8x18 ET20 i 9,5x18 ET22 do BMW 5er.[br]Dopisany: 06 Listopad 2011, 12:13_________________________________________________Glosowałem na PIS
Kowi87 Opublikowano 6 Listopada 2011 Opublikowano 6 Listopada 2011 Zobaczę co z tego wyniknie bo kolo jakiś mało roztargnienie, lub po prostu niepełnoletni. Jeden z użytkowników innego forum BMW napisał mi tak: dam Ci radę a Ty od razu klikaj mi "pomógł". Nie bierz tych felg nawet za 500 zł. Gorszego szajsu, ścierwa i kruszonki nie miałem nigdy na aucie. Felgi po najmniejszym uderzeniu w dziurę czy krawężnik nie nadawały się do dalszej jazdy czyt. okropnie biły. Prostowałem je ale za jakiś czas było to samo. Na allegro nikt nie chciał dać za nie nawet 700zł. Ten wzór wychodził ori tylko i wyłacznie w 18" i z et około 20 - czyli do 5er. Tym bardziej na zimę! A sprzedającemu napisz że zgłaszasz sprawę na allegro. Albo wydaje felgi(czego Ci nie radzę) albo niech Ci odpali jakąś kasę w ramach "strat moralnych" Czyżby na dodatek nie dość ze nie chce oddać te felgi to były by nie oryginalne? Jakieś chinole? Może mu lepiej powiedzieć że rezygnuje bo jestem na bank pewny ze sprzedaj podróbki i w ramach zadośćuczynienie proszę 200zł na konto. Jak ma byc w tym kraju dobrze... zycze CI zeby ktos kiedys Ciebie tak wydymal. 200zl za co? Ze Ci okazja przeszla kolo nosa. Szukaj dalej... wstydzilbys sie pisac takie rzeczy na forum. PS. Pewnie glosowales na PO wystarczy ze ma bmw Jak pisałem wyzej nic tu niewskurasz, kasy nie wyciagniesz bo to zwykłe wyłudzenie bedzie, szukaj dalej[br]Dopisany: 06 Listopad 2011, 12:14_________________________________________________ Może i jest i pójdzie, bo mu zrobię koło du.... nie dość ze nie chce oddać ( już ich nawet nie chce) to sprzedaje podróby!!! ten wzór wychodził tylko w 8x18 ET20 i 9,5x18 ET22 do BMW 5er.[br]Dopisany: 06 Listopad 2011, 12:13_________________________________________________Glosowałem na PIS powodzenia
majuDJ Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Opublikowano 6 Listopada 2011 Jaka okazja 630zł za podróbki? To brać te podróbki z tymi oponkami w tej cenie? Ile te oponki w takim stanie są warte?[br]Dopisany: 06 Listopad 2011, 12:15_________________________________________________Może jednak odpuszczę najwyżej się wyżyje wystawieniem negatywa
Kowi87 Opublikowano 6 Listopada 2011 Opublikowano 6 Listopada 2011 Alegro umyje ręce, napisze do jednego i drugiego maila żeby dogadali siemiedzy sobą, czyli niedogadacie sie dacie po negatywie i tyle historii z tymi felgami bedzie Policja nie zacznie nawet postepowania bo nie było tu żadnej zbrodni, wyłudzenia czy oszustwa Zostanie tylko oczernianie na forum jaki to był zły i nie dobry bo nie oddał felg, a musi oddać?? poczytaj podobne historie Nie straciłeś kasy wiec o co chodzi nikt Cie przecież nie wydymał na jakieś straty, najwyżej czasowe, ale poniękąd sam jesteś sobie winny wtedy
majuDJ Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Opublikowano 6 Listopada 2011 Nie chce Mi się w to bawić, przynajmniej mam ciekawa niedziele i nie nudzę się. Za klika dni dostanę odpowiedź z allegro napisze jeszcze jeden list że kolo sprzedaj podróbki a pisze ze oryginalne. A za klika dni wystawie treściwego negatywa.
KANAL Opublikowano 6 Listopada 2011 Opublikowano 6 Listopada 2011 Nie chce Mi się w to bawić, przynajmniej mam ciekawa niedziele i nie nudzę się. Za klika dni dostanę odpowiedź z allegro napisze jeszcze jeden list że kolo sprzedaj podróbki a pisze ze oryginalne. A za klika dni wystawie treściwego negatywa. I on tez wystawi Ci negatywa i bedziesz mial niepotrzebny komentarz na wlasnym koncie - ma do tego prawo - oko za oko, slowo przeciw slowu. Daj sobie spokoj po prostu - moja rada. Korzystam regularnie z allegro i zanim wystawie negatyw a mialem juz kilka neiciekawych sytuacji warto sie zastanowic i lepiej dogadac poza allegro. Tutaj ja bym zupelnie zapomnial o temacie. Kiedys tez kupilem felgi na aukcji od zlotowki - cena wyszla super - 300zl za pomalowane swiezo felgi, do tego doszlo paliwo 50 - na miejscu okazalo sie ze felgi sa, pomalowane tak ze ja bez doswiadczenia zadnego lepiej bym to sprayem zrobil - dodatkowo pomalowane na srebrny mat (jakas srebrzanka) i co? Nic, opis aukcji krotki i tresciwy - pomalowane byly a ze kiepsko to juz druga sprawa. Nastepnie dekielek nakrecany byl na gwint - jeden byl nakrecony krzywo - musial to odkrecac tokarz i robic nowy gwint - 50zl... do tego drugie malowanie. Wyszly kupe kase a dalej byly niepewne. Zeby kupic okazje musisz poniesc jakies ryzyko - niestety.
majuDJ Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Opublikowano 6 Listopada 2011 Chyba sobie odpuszczę bo szkoda żeby negatyw przybył na moje konto za takie gów... tym bardziej że nie mam żadnego. Tylko porozrzucam po forach w działach NIEPOLECANE żeby ludzie nie kupowali od tego krętacza żadnych rzeczy i tych felg zanim znowu je wystawi. Kolo sie chciał dogadac poza allegro ale chyba ocip.ał "Za 630 złotych mogę oddać same opony a za aulfelgi same bez opon proponuję 1200 do negocjacji cenowej na miejscu." Te opony w tym stanie to są max moim zdaniem warte 300zł - po tyle można takie same kupić na allegro. Tak wiec daje sobie spokój. Przynajmniej się nie nudzę w Niedziele.
Kowi87 Opublikowano 6 Listopada 2011 Opublikowano 6 Listopada 2011 Maju jeszcze raz On nie jest krętaczem, oszukał Cie na jakaś korzysc materialną z tego powodu? , wystawił felgi na licytacje to że nie osiagneły ceny za jakaa był skłonny odac to nie sprzedał miał do tego prawo, ty nic nie straciłes przez to Co innego było by jak by były jako kup teraz i dostał byś maila że Ci ich nie wysle, no to wtedy oszust :gwizdanie:
majuDJ Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Opublikowano 6 Listopada 2011 To ja jestem zły i uparty tylko z tego wynika? To czyli znowu wystawi te felgi ktoś wylicytuje za 800zł i znowu nie odda ( bo go cena nie zadowala) to według Ciebie Kowi87 jest OK?
motor144 Opublikowano 6 Listopada 2011 Opublikowano 6 Listopada 2011 Regulamin Allegro Artykuł 7. ZAWARCIE UMOWY 7.2. Z wyjątkiem przypadków opisanych w art. 7.3. zawarcie umowy pomiędzy Sprzedającym a zwycięzcą licytacji następuje z chwilą przybicia, natomiast umowy pomiędzy Sprzedającym a Kupującym, korzystającym z opcji Kup Teraz, następuje z chwilą potwierdzenia przez Kupującego skorzystania z tej opcji, o czym Sprzedający jest automatycznie powiadamiany. Po zawarciu umowy dalszy tok postępowania kontrahentów wynika z obowiązujących przepisów prawa. 7.3. Jeżeli ważność umowy zależy od spełnienia szczególnych wymagań przewidzianych przepisami prawa, np. zawarcie umowy wymaga formy pisemnej bądź innej formy szczególnej, zarówno Kupujący, jak i Sprzedający, po przybiciu albo po potwierdzeniu przez Kupującego skorzystania z opcji Kup Teraz, może dochodzić zawarcia tej umowy.
Rekomendowane odpowiedzi