Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Wymiana uszczelniaczy wału korbowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!!!

Mam problemik otóż pojawiła się spod mojej niuni spora kałuż oleju ,a pochodzi ona z uszczelniaczy wału korbowego.

Mam pytanko czy dużo z tym roboty??

Ile mechanicy biorą za taka przysługę?

Dziękuję wszystkim za pomoc! ;(

Opublikowano

Kolego ale z której strony sie leje ? Od strony rozrządu czy skrzyni biegów albo zdejmujesz skrzynie i całe sprzęgło albo cały przód wraz z rozrządem , uszczelniacz od strony rozrządu kosztuje pare złotówek a od strony sprzęgła kilkadziesią z tym że w AFN występują 2 rodzaje , jedem zwykły a drugi droższy razem z aluminiową obudową .

Opublikowano

Dokladnie tak jak Mario pisze.ja zmienialem u siebie od strony sprzegla,u mnie wystepował ten z aluminiowym korpusem (ERLING 100 pln).

Opublikowano
  • Autor

Leje się koledzy i tym uszczelniaczem z przodu i z tyłu.

Ile to będzie kosztowało u mechanika jestem zdruzgotany.

Dzięki za pomoc

Opublikowano

Z tyłu możesz To sobie sam spokojnie zmienić, tylko skołuj kanał/garaż. A jak masz jakieś doświadczenie w mechanice to i bez problemu z przodu sam To zrobisz :tongue4:

Opublikowano

Zależy ile musisz tego oleju dolewać, mi też tam ciekło, tylko, że ja poczekałem, nazbierałem trochę kasy i razem ze sprzęgłem wymieniłem :tongue4: jak już się rozpina silnik to lepiej wymienić co się da i spokój :) no chyba, że nie dawno sprzęgło wymieniałeś, ale skoro mówisz, że cieknie z dwóch stron to pewnie dawno tam nikt nie zaglądał :tongue4: mi wymiana tego uszczelniacza plus sprzęgło zajęło coś ok.8 godz :naughty:

Opublikowano

A moze ci cieknie z miski olejowej.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki koledzy ale na 100% cieknie uszczelniaczami.

Ciekawe ile mechanik by za to wziął bo zbytnio nie mam czasu.

Dzięki za pomoc.Pozdrawiam

Opublikowano

zalezy to od mechanika, warsztatu i od regionu. ceny sa rozne. ja cos takiego bym zrobił 800 do 1000zł (w 15to letnim aucie mozna spotakc wiele problemowych niespodzianek)+ koszt czesci.

uszczelniacz zalezy który jest u ciebie czy standard za 30zł czy z podstawa za 100zł(trzeba zwrócic przy okazji na stan tarczy sprzegła jesli nity sa bliskie to nie ma sensu tego składac- komplet sprzegła taniej wyjdzie niz sama tarcze za 400zł kupowac.)

jesli chodzi o przód. - uszczelniacz 15zł , sruba centralna(koniecznie!!!) i weryfikacja koła pasowego rozrzadu.("klin").

Opublikowano

zalezy to od mechanika, warsztatu i od regionu. ceny sa rozne. ja cos takiego bym zrobił 800 do 1000zł (w 15to letnim aucie mozna spotakc wiele problemowych niespodzianek)+ koszt czesci.

uszczelniacz zalezy który jest u ciebie czy standard za 30zł czy z podstawa za 100zł(trzeba zwrócic przy okazji na stan tarczy sprzegła jesli nity sa bliskie to nie ma sensu tego składac- komplet sprzegła taniej wyjdzie niz sama tarcze za 400zł kupowac.)

jesli chodzi o przód. - uszczelniacz 15zł , sruba centralna(koniecznie!!!) i weryfikacja koła pasowego rozrzadu.("klin").

Za 1000zł to niektórzy muszą miesiąc pracować a nie pół dniówki. Mechanikiem raczej byś nie był za długo. U mnie wołają 200zł + części.

Opublikowano

mariusza4b5 piszesz ze za 200zl za robocizne ??Ciezko mi w to uwierzyc zeby ktos za 200pln wyciagal skrzynie,zdzieral sprzeglo zeby sie dostac do uszczelniacza,i tak samo od strony rozrzadu zdzierac wszystko zeby sie dostac do drugiego uszczelniacza,pozniej wszystko zlozyc i ustawic tak jak ma byc.jak za 200zl robia w Twojej okolicy to nawet warto i 200 km jechac zeby to zrobili.

Opublikowano

mariusza4b5 piszesz ze za 200zl za robocizne ??Ciezko mi w to uwierzyc zeby ktos za 200pln wyciagal skrzynie,zdzieral sprzeglo zeby sie dostac do uszczelniacza,i tak samo od strony rozrzadu zdzierac wszystko zeby sie dostac do drugiego uszczelniacza,pozniej wszystko zlozyc i ustawic tak jak ma byc.jak za 200zl robia w Twojej okolicy to nawet warto i 200 km jechac zeby to zrobili.

OT: zrobiłeś swoje auto??

Opublikowano

Jeszcze nie, kupilem pompe olejowa i pompke podcisnienia.Na czasie bede to zmienial .

Opublikowano

Za 1000zł to niektórzy muszą miesiąc pracować a nie pół dniówki. Mechanikiem raczej byś nie był za długo. U mnie wołają 200zł + części.

ktos kto ma 1000zł penscji nie rozbija sie a4 chyba ze ma zawód -syn .

200zł za takie wykonanie usługi kompletna depresja finansowa. a co do bycia mechanikiem to nim jestem i wiem co mówie. fachowiec siebie i swoja prace ceni i wie jak nalezy zrobic aby klient był zadowolony.

Opublikowano

za 200zł to ja moge licznik wymienic z pinem w immo,i zaadaptowac kluczyki.

skrzynie wytargac sprzeglo i wymiana.haha

sotom dobrze napisal moze nie 1000zł

ale z 650-800 trzeba liczyc

Opublikowano

za wymiane rozrzadu w trojmiescie wolaja ok 350 zl , wystarczy dodac wymiane uszczelniacza .

za wymiane sprzegla wolaja ok 300 zl plus wymiana uszczelniacza , wiec nie wiem jakim cudem wychadza wam kwoty 1000zl, chyba ze obie strony za te kwote .

Opublikowano

200zł za wymianę uszczelniacza od strony skrzyni. Skoro fachowcy ceniliby swoją prace to tylko czekać aż chleb byłby po 20zł. To rynek decyduje o cenach i dobrze że jest jeszcze silna konkurencja bo niedługo SotoM wymiane oleju wyceni na 500zł bo to jego praca i trzeba cenić.

Opublikowano

500zł za wymiane oleju...ale było by rewelacyjnie... :brawo::dance:

:guma: dlatego klientów typu - bez kasy lub sknerów nie obsługuję bo szkoda na nich prąd marnować...(a ja nie jestem pomoca charytatywna)

potem i tak przyciągają auto bo ich mega tani Spec lub Sami nie podołali prostemu zadaniu. A naprawić po kimś,to już drożej wychodzi...:palacz:

A narobiłem sie takich dużo i widziałem co potrafią po sobie zostawić...

zby nie było niejasności:

-wymiana uszczelniacza wału korbowego przedniego w silniku 4ro cylindrowym umieszczonym w zdłuznie gdzie konieczny jest demontaz przodu pojazdu od 400-500zł

-wymiana uszczelniacza wału korbowego tylnego w silniku umieszczonym wzdłuznie ze skrzynia biegów manualna (bez napedu Q) 350-450zł

Opublikowano

Dobra, ja podałem ile to kosztuje u mnie. Dowiadywałem się z 2 tyg temu bo trochę mi właśnie się tam zaczyna pocić ale skoro między wymianami nie muszę nic dolewać to jeszcze tego nie robię. Aha no i u mnie mechanik zna dobrze Audi bo jednym z jego aut jest właśnie b5 tyle że 2,5tdi. Jeszcze taki mały OT, powiedz mi że u Ciebie wymiana takiego uszczelniacza np. w Audi i Polonezie jest cenione tak samo? Sknera to jest właśnie zachłanny i chciwy mechanik bo zarobi 2x więcej ale ma 4x mniej klientów.

Co do autora to szukaj uczciwego mechanika, bo jak widać poczekasz może 1 tydz na swoją kolej na naprawę ale zaoszczędzisz drugie tyle.

Opublikowano

Ale pieprzysz herezje...

Audi kontra Polonez -zastanów sie...

po co to ciupanie chłopie...?? powiedziałeś swoja cene ja swoja i tyle ,a nie ty mi będziesz jeszcze ciupy wstawiał... jeśli był bym złym mechanikiem to bym nie miał dobrej pracy i nie miał pracy prywatnie a na jej barak wcale nie narzekam...wręcz przeciwnie bo chetnie bym odpoczał.

jak ktos chce robic za 200 to robi za 200 jak ktos chce robic gratis to robi gratis i po temacie a ty odrazu człowieka ciupiesz i ludziom ich przyszłość piszesz...