Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Dogrzewanie samochodu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Używałem podobne urządzenie i muszę powiedzieć, że :sick3: Urządzenia nie warte ani 1zł, doją aku a prawie nie grzeją :thumbdown: Lepiej sobie w grzane stołki zainwestować, ale na 2km to tez aku doją :wallbash:

Opublikowano

w TDI są oryginalnie stosowane podgrzewacze płynu chłodniczego coś takiego http://allegro.pl/podgrzewacz-wody-audi-a4-passat-b5-1-9-tdi-i1915699729.html montowane są na króćcu z tyłu głowicy tylko nie wiem czy we wszystkich co do benzyniaków to niestety ale nie były stosowane dlatego jestem w trakcie wykonania czegoś takiego podobnego i planuję zamontować go przed samą nagrzewnicą liczę na efekt.Pzdr.

Opublikowano
  • Autor

Chciałem mieć trochę cieplej to według niektórych powinienem dum...ć na piechotkę :kox:

Opublikowano

Używałem podobnego wynalazku w golfie (ogrzewanie nie działało wcale dlatego skorzystałem). Tyle, że dojeżdżałem do pracy ok 12km. No ale suma sumarum, włączając farelke 5min wcześniej miałem ciepło :wink4:

Opublikowano

a Ty honda masz ten samochód w garażu czy pod blokiem? Bo jak masz dostęp do 230V to fakie farelki sobie podłaczaj i może być faktycznie wymierna korzyść bo takich na 12V bym odradzał bo przy tak małych odległościach i uzywaniu tego prądożernego ustrojstwa kiedys nie odpalisz samochodu w mrozy.

Opublikowano
  • Autor

Samochód stoi pod wiatą (dach bez bocznych ścian) z 230V nie ma problemu tylko wychodzenie wcześniej i włącznaie człowiek jest leniwy :naughty: wcześniej jeździłem hondą i mazdą i tam temp. silnika rosła dużo szybciej. Nie ma wyjścia trzeba będzie wypróbować :cool1:

Opublikowano

Taki wentylator dogrzewający nic nie da. 150 watt to tyle co nic - przy minusowych temperaturach nagrzanie samochodu zajmie pewnie minimum godzinę :). Czytałem nawet na innych forach o tym wynalazku kiedyś i nikt z osób które kupiły nie był zadowolony.

Pozdrawiam

Opublikowano

Samochód stoi pod wiatą (dach bez bocznych ścian) z 230V nie ma problemu tylko wychodzenie wcześniej i włącznaie człowiek jest leniwy :naughty: wcześniej jeździłem hondą i mazdą i tam temp. silnika rosła dużo szybciej. Nie ma wyjścia trzeba będzie wypróbować :cool1:

nie koniecznie musiałbyś wychodzić żeby to włączyć. Są np takie timery jak do oświetlenia akwariów że o konkretnej godz się włączy i tyle. I wtedy zwykła farelke choćby taką http://allegro.pl/grzejnik-termowentylator-farelka-fh-105-ravanson-i1945368143.html ustawiasz na max i przychodzisz do ciepłego samochodu po 5 min działania takiej machiny :decayed: bo te 150W to maluśko jak mówi wiktorsam.

Przemysl taki scenariusz.

Opublikowano

Kiedyś używałem takiego ustrojstwa ale w maluchu :polew: :polew: :polew:

Niestety nawet po 20 minutach jazdy nie było z tego ani grama ciepła.Jedynie uprzykrzający życie szum z tej dmuchawy.

Nie polecam Ci takich wynalazków.

Opublikowano
  • Autor

Jeśli idziemy w tym kierunku to wolałbym założyć grzałkę do silnika bo przy okazji lżejszy rozruch

Opublikowano

Jeśli idziemy w tym kierunku to wolałbym założyć grzałkę do silnika bo przy okazji lżejszy rozruch

można i tak z tym tylko że jak chcesz załozyc grzałke w obieg płynu chłodniczego to po pierwsze musiała by byc znacznej mocy ta grzałka a po drugie pompka która by obracała płynem bo w jednym miejscu zagotujesz a w drugim będzie zimna. Jak samochód jest odpalony to pompa wody to czyni.

Opublikowano

karton przed chłodnice i jazda :decayed::polew: :polew: :polew:

nic to nie da. jeśli termostat jest dobry to i tak przecież na chłodnice płyn idzie dopiero po osiągnięciu temp roboczej :tongue4:
Opublikowano
  • Autor

grzałka do oleju

Opublikowano

Jak masz 230 pod wiatką to może lepiej zwykła Farelka z timerem i po sprawie. Nie będziesz musiał wstawać tylko się samo włączy a ciepła na te 2 km Ci powinno starczyc :). a z grzałką do układu to sporo roboty (tak mi się wydaje.)

Opublikowano

grzałka do oleju

jak ty chcesz olej grzac?

Jak masz 230 pod wiatką to może lepiej zwykła Farelka z timerem i po sprawie. Nie będziesz musiał wstawać tylko się samo włączy a ciepła na te 2 km Ci powinno starczyc :). a z grzałką do układu to sporo roboty (tak mi się wydaje.)

tez jestem tego zdania.

Opublikowano

Pastaldo jak normalnie jak pod czołgiem ognisko i po 5 min będzie ciepły silnik i w środku tez będzie ciepło :polew:

Opublikowano
  • Autor

Wersje skandynawskie miały takie pakiety dogrzewające, jednak macie racje, że z falerką będzie najmniej roboty. Szkoda bo myślałem, że to ustrojstwo załatwi mój problem :gwizdanie:

Opublikowano

W Canadzie i na Alasce popularne są grzałki w misce olejowej. Ja się zastanawiałem nad takim patentem. Ile miejsca jest w misce olejowej? Grzałka 2kW z czajnika tzw ukryty element grzewczy - płaski więc może by się upchnęło. Mały otwór w misce na przewód 220V i reszta uszczelniona w środku. Myślę, że 20 min i olej by się ogrzał. Na pewno ma to wpływ na rozruch, tylko żeby korbowody nie waliły ta grzałkę bo się kamień do oleju dostanie :>