Raf_kk Opublikowano 23 Listopada 2011 Opublikowano 23 Listopada 2011 Od jakiegoś czasu planuję obniżyć, a zarazem wyrównać tył z przodem w moim AFN-ie. Przód jest nieprzyjemnie podniesiony. Czy wystarczy założyć krótsze sprężyny czy trzeba zabrać się za robienie całości zawieszenia? Zawias 1BA efektywność ca 78-80%. Felga RH 17'. Chciałbym, aby samochód był lekko obniżony, a nie na totalnej glebie...tak aby jazda nie była uciążliwa. Co koledzy proponują...z góry thx za wszystkie rady! Poniżej dołączam foto, aby było wiadomo o czym mowa.
daniel-84 Opublikowano 23 Listopada 2011 Opublikowano 23 Listopada 2011 Jeśli chciałbyś obniżyć auto z rozsądkiem to ja proponowałbym Ci zawieszenie 1BE. Jest to fabryczne obniżenie, delikatnie obniży auto 20-30mm, więc powinno podejść. Wiele o tym na forum piszą. A wracając do twojego przodu to musisz mieć coś nie tak, ja obstawiam że masz sprężyny do cięższego auta. Oczywiście jeśli reszta jest w porządku. Najlepiej zobacz na sprężynach oznaczenie w kolorowych kropkach. A później poszukaj gdzieś na forum lub w programie Etka. Tam są oznaczenia sprężyn oraz w jakich silnikach i modelach były stosowane.
gooryl Opublikowano 23 Listopada 2011 Opublikowano 23 Listopada 2011 umnie było bardzo podobnie.. wrzuciłem sprężynki -40 / -40 i teraz jest pięknie
pepik Opublikowano 23 Listopada 2011 Opublikowano 23 Listopada 2011 Wystarczy, że zmienisz same sprężyny bo to one odpowiadają za wysokość, możesz na przód założyć 1BE wtedy się wyrówna, jeśli chcesz obniżyć też tył to musisz kupić komplet sprężyn na przód i tył np. - 35 mm Z tego co piszesz amorki masz ok więc ich bym nie zmieniał.
Raf_kk Opublikowano 23 Listopada 2011 Autor Opublikowano 23 Listopada 2011 Czy amortyzatory dostaną dużo mocniej w d... niż przy seryjnych sprężynach? I jak z funkcjonalnością...wjazdy na parkingi podziemne, progi zwalniające...i polskie delikatnie mówiąc nierówności? Czy sprężyny MTS Technik dadzą radę czy macie jakieś inne typy? Myślałem o -30/-30, ale te 40-stki są kuszące:) Pzdr
pepik Opublikowano 23 Listopada 2011 Opublikowano 23 Listopada 2011 Standardowe amory dają radę do - 40 jak zejdziesz niżej to już tylko sportowe.
Raf_kk Opublikowano 23 Listopada 2011 Autor Opublikowano 23 Listopada 2011 To w takim razie coś koło tego -35 lub -40 będę się kręcił. Co z odbojami...zostawić serię czy to nie ma w ogóle znaczenia? Dzięki za pomoc!
tomaszstn Opublikowano 23 Listopada 2011 Opublikowano 23 Listopada 2011 Ja założyłem sprężyny eibach pro kit i jest -30 w stosunku do serii a bałwanki standard
pepik Opublikowano 24 Listopada 2011 Opublikowano 24 Listopada 2011 http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=223724.msg2755415#msg2755415 Tutaj macie ciekawy temat i owocną dyskusję, do czasu przeczytania tego wątku myślałem, że jeśli sportowe sprężyny to i trzeba mieć sportowe amortyzatory (sam mam 1BE i Amortyzatory także krótsze 1BE) ale z opini kolegi vario widać niekoniecznie, dlatego w tym wątku napisałem: Wystarczy, że zmienisz same sprężyny bo to one odpowiadają za wysokość, możesz na przód założyć 1BE wtedy się wyrówna, jeśli chcesz obniżyć też tył to musisz kupić komplet sprężyn na przód i tył np. - 35 mm Z tego co piszesz amorki masz ok więc ich bym nie zmieniał. Dyskusja w tamtym wątku jak widać się rozwinęła więc jak widać zdania na ten temat są podzielone i różne :gwizdanie:
Polko_V Opublikowano 24 Listopada 2011 Opublikowano 24 Listopada 2011 a ja bym kupil gwinta z regulacja wysokosci i bys kombinowal nastawy wg siebie... :gwizdanie: ...u mnie ostatecznie wyladowalo na -70 w dol na zime oczywiscie pojdzie do gory, bo za odsniezarke nie chce sluzyc :gwizdanie:
twincam Opublikowano 24 Listopada 2011 Opublikowano 24 Listopada 2011 Hej, Jak Cie interesuje to mam do sprzedania prawie nowe sprężyny eibach pro-kit -30mm do A4 B5 sedan m. in. z silnikiem 1.9tdi. Zestaw: http://www.eibachpolska.pl/eibach-audi-a-4-(b5)-limousine--sedan-e1532-140-pi-221.html Moim zdaniem są to najlepsze sprężyny obniżające, jakie są rynku, ponieważ zachowują odpowiedni komfort jazdy. Sam jeżdźę na eibachu w Hondzie CRX i jest naprawdę super.
Raf_kk Opublikowano 25 Listopada 2011 Autor Opublikowano 25 Listopada 2011 Twincam- a na ile cenisz rozstanie z tymi sprężynami? Pytam orientacyjnie, pzdr
Rekomendowane odpowiedzi