Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AHL] Bierze olej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam pytanie jaki jest koszt naprawy silnika poniewaz bierze mi olej pewnie do wymiany beda pierscienie trzeba bedzie robic szlif chyba tez od razu bedzie trzeba wymienic zawory tak mi sie wydaje ze trzeba zrobic kapitalke jest juz zrobione ponad 200tys km i nie ma co robic jednego zeby zaraz cos innegi sie nie zepsolo prosze wymienic co trzeba zrobic tak fachowo zeby bylo zrobione jak sie nalezy i oczywiscie jaki to koszt.z gory dziekuje

Opublikowano

tak go nie sprawdzalem ale zaczol strasznie kopcic a w zeszlym tygodniu dolewalem litr bo na miarce bylo ponizej min a wczoraj juz nic nie bylo a zrobilem moze okolo 350km

Opublikowano

Taki remont to może po 500-700kkm. Nawet wtedy by się nie kalkulował. Lepiej wstawić 1.8. Opisany przez Ciebie przypadek to jakaś awaria, a nie zużycie eksploatacyjne. Nie przegrzałeś silnika?

Opublikowano

Uszczelniacze zaworowe.

Opublikowano

Odkopuje temat.

Mi rowniez bierze za duzo oleju ten sam silnik 1.6 AHL. Na 500km bierze 1litr 10w40 :/. Wymienilem uszczelniacze zaworowe co nie dalo zadnego efektu, dalej pluje olejem z rury. Zastanawiam sie nad wymiana pierscieni tylko nie wiem czy to sie kalkuluje.

Opublikowano

Poszukaj jeszcze gdzieś indziej awarii, nie koniecznie od razu remont, który się w tym przypadku nie kalkuluje. Z wymiana pierścieni idę roznieś inne wymiany, a wiec koszty rosną. Rozsądniej kupić drugi silnik.

Opublikowano

Jeżeli cylindry nie są zużyte to warto wymienić tylko pierścienie, chociaz po przebiegu 200 tkm to dziwne, mogły się zapiec.

Opublikowano

gdzie tam 200tkm ?????

tam juz jest dobrze ponad 400tkm, jak żre na potege oliwe

AHL to silnik prosty jak konstrukcja cepa

fakt ze w czesciach bedzie ok 1000zł zł + robota

przy okazji trzeba robic glowice, zawory gniazda

ale mamy pewny silnik który spokojnie pojezdzi kolejne 200tkm