VicVega Opublikowano 1 Grudnia 2011 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Koledzy, przy wymianie oleju w skrzyni znaleziony został kawałek metalu. Wygląda on jak pognieciony nit albo jakaś śrubka na imbus. Rozmiary to jakieś 0,5cm x 0,5cm, "grubości" ma może ze 0,3cm. Opowiem może w jakich okolicznościach doszło do jego znalezienia. Miałem wycieki spod auta. Dość konkretne, ale zasugerowałem się tym, że przy niedawnej wymianie płynu wspomagania mechanicy zalali mi całe osłony i myślałem, że stamtąd kapie. Po kilku dniach skrzynia zaczęła mi szarpać, więc udałem się do warsztatu. Okazało się, że walnięta jest chłodniczka oleju skrzyni i z niej się leje. Zmylił mnie też zapach oleju, ten od wspomagania i do przekładni mają prawie identyczną woń. Przy wymianie chłodniczki wymieniono od razu olej no i znaleziono w misce bohatera tego wątku. Po tym zabiegu skrzynia działa płynnie i cicho, ale zastanawiam się czy mimo wszystko nie powinienem udać się do jakiegoś skrzyniarza, przeboleć koszty i zlecić mu kompleksowy przegląd. Co radzicie?? Zdjęcia:
lesjagl Opublikowano 1 Grudnia 2011 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Pytanie brzmi... co było walnięte w chłodniczce i czy to jest brakująca część... ? jeżeli tak to chyba problem został rozwiązany...
VicVega Opublikowano 1 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2011 O tym nie pomyślałem. Może faktycznie. Chłodnica była pęknięta, bo oparła się o osuszacz i napierdzielała w niego. Nie widziałem czy pęknięcie było aż tak duże, ale nie wydaje mi się.
majkel_majki Opublikowano 1 Grudnia 2011 Opublikowano 1 Grudnia 2011 To może być kawałek zapadki blokady parkingowej, ale głowy nie dam. Myślę, że najlepiej teraz jeździć i obserwować, jakby coś się działo to do mechanika.
Rekomendowane odpowiedzi