Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Kontrolka ABS'u po wymianie wahaczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wymienilem dzisiaj wahacze w prawym przednim kole, i po zlozeniu wszystkiego zaczela swiecic kontrolka absu. Nie wyciagalem czujnika ani nie rozbieralem przegubu. Jedynie mogly sie troche ponaciagac przewody ale nie do takiego stopnia zeby sie urwaly ani przetarly... Ruszalem juz czujnikiem i kablami ale nic to nie pomoglo. Mozliwe jest, ze trzeba skakowac blad zeby przestala sie kontrolka swiecic, czy jak bedzie ok to sama zgasnie ? Macie jakies pomysl co moglo sie stac ? :(

Opublikowano
Mozliwe jest, ze trzeba skakowac blad zeby przestala sie kontrolka swiecic

Trzeba sprawdzić vagiem , co to za błąd, usunąć usterkę powodującą przyczyne i skasować błąd!

Jedynie mogly sie troche ponaciagac przewody ale nie do takiego stopnia zeby sie urwaly ani przetarly

Tego nie wiadomo.

Poszukaj na forum, były podobne tematy( opcja szukaj!!!.)

Opublikowano

Siemanko ja miałem wczoraj taki sam problemik :confused4: powymieniałem wszystkie wahacze i po naprawie zapalił sie (!) i kontrolka ABS --> wrzuciłem autko na laptopka (pokazał błąd sensora- juz nie pamietam numeru błędu) po logach dynamicznych VAg pokazywał że w przednim prawym kole czujnik umarł, ściągnąłem koło i wyciągnąłem czujnik, był zawalony szlamem po migdały, po wyczyszczeniu jak ręką odjął (wyczyściłem go zwykłą szmatką, nie używałem papieru ściernego żeby go nie uszkodzić)!(wyciągnięcie go jest banalnie proste należy go rozruszać na boki a potem kombinerkami, troszke stawia opór, ale nie ma większych problemów) tobie radze to samo zrobić ! dowiadywałem się o czujnik uzywany ze szrotu 50zł kosztuje , mam goscia w duzej hurtowni z czesciami to zawołał za czujnik lepszy-250zł za troche gorszej firmy 160zł !!! NIM WYDASZ KASE pokombinuj najpierw z czyszczeniem - pozdro :evil:

Opublikowano

Dzieki chyba za slabo poszukalem. Widze ze dosyc czesty przypadek. Postaram sie cos z tym zrobic i napisze co bylo grane :mysli:

Opublikowano

Wyciagnalem go i wyczyscilem, faktycznie byl troche zasyfiony, ale niestety nic to nie pomoglo :( jest mozliwosc ze musze wykasowac blad zeby zaczal dzislc abs czy po paru odpaleniach powinnien sie sam wykasowac ? dziwne tez bo wyciagnalem wtyczke z nad kola i bylo tylko jedno zlacze, jak patrze na allegro na nowe czujniki to maja 2 zlacza, tylni czujnik ma jedno wiec nie wiem o co chodzi tak jakbym mial tylni czujnik z przodu :shocked: