Muskel1 Opublikowano 18 Lutego 2022 Opublikowano 18 Lutego 2022 (edytowane) Nie zrywasz folii ochronnej z taśmy dwustronnej tylko doklejasz do niej albo taśmę klejącą albo sznureczki na taśmie klejącej i wyprowadzasz je na zewnątrz lotki, tak żeby po umiejscowieniu lotki na właściwym miejscu, złapać za sznureczki i sciągnąć folie ochronną z taśmy dwustronnej Tak jak w kółeczkach. Edytowane 18 Lutego 2022 przez Muskel1
3r4 Opublikowano 18 Lutego 2022 Opublikowano 18 Lutego 2022 (edytowane) ja kupowałem takie coś na allegro i na samej taśmie trzyma się już kilka lat 4+. wyżej jest zdjęcie jak klej, ale z tego co kojarzę w lotce z b7 są chyba dwa miejsca poprzeczne(długie) na taśmę. 3M VHB RP62 Dwustronna taśma akrylowa 19mmx3m (6629376257) 3M 4298UV Primer saszetka (6775023326) jak poszukasz 3M VHB to te szare mam(nie piankowe), a RP62 to grubość 1.6mm Edytowane 18 Lutego 2022 przez 3r4
Dbaluch Opublikowano 18 Lutego 2022 Opublikowano 18 Lutego 2022 2 godziny temu, Muskel1 napisał: Nie zrywasz folii ochronnej z taśmy dwustronnej tylko doklejasz do niej albo taśmę klejącą albo sznureczki na taśmie klejącej i wyprowadzasz je na zewnątrz lotki, tak żeby po umiejscowieniu lotki na właściwym miejscu, złapać za sznureczki i sciągnąć folie ochronną z taśmy dwustronnej Tak jak w kółeczkach. No tak zgadza się tylko niech mi ten sznureczek odklei się gdzieś w połowie pod lotką to i tak wszystko od nowa , ogólnie to szacun dla ciebie kolego za lajtowe podejście do ciągniecia za ten sznureczek bo jeśli ja bym to kleił i gdzieś tam w połowie ten sznureczek by mi się odkleił od tej foli ochronnej to mam już do wymiany nie tylko lotke ale i klape bo dostałbym białej gorączki więc boje się ryzykować , szkoda auta i mojego zdrowia
Dbaluch Opublikowano 18 Lutego 2022 Opublikowano 18 Lutego 2022 Godzinę temu, 3r4 napisał: ja kupowałem takie coś na allegro i na samej taśmie trzyma się już kilka lat 4+. wyżej jest zdjęcie jak klej, ale z tego co kojarzę w lotce z b7 są chyba dwa miejsca poprzeczne(długie) na taśmę. 3M VHB RP62 Dwustronna taśma akrylowa 19mmx3m (6629376257) 3M 4298UV Primer saszetka (6775023326) jak poszukasz 3M VHB to te szare mam(nie piankowe), a RP62 to grubość 1.6mm Na oryginalnej lotce tam gdzie przypada oryginalnie taśma są takie dwa ranty tzn z jednej strony taśmy rant i z drugiej strony taśmy rant więc taśma musi być odpowiedniej grubośći żeby wystawała poza te ranty celem przyklejenia się do klapy, jak kiedyś kleiłem oryginalną lotke do oryginalnej klapy sline to długo szukałem takiej taśmy żeby była na tyle gruba żeby po naklejeniu wystawała poza te ranty tylko ze tam było łatwo bo miałem otwory w klapie
Muskel1 Opublikowano 18 Lutego 2022 Opublikowano 18 Lutego 2022 Ten sznureczek ciągniesz tylko 1-2 cm aż pojawi się ta czerwona folia ochronna. Wtedy łapiesz za tę folię i ciągniesz. Jest ona bardzo stabilna i ciężko ją przy zrywaniu przerwać.
Dbaluch Opublikowano 18 Lutego 2022 Opublikowano 18 Lutego 2022 Rozumiem , najgorzej jak nie uda mi się nakleić tego perfekcyjnie to będę tak długo na to patrzył aż w końcu będę to rwał i od nowa czyścił taśme i ponownie kleił masakra
dekiel 13 Opublikowano 21 Lutego 2022 Opublikowano 21 Lutego 2022 W dniu 18.02.2022 o 14:50, Dbaluch napisał: Rozumiem , najgorzej jak nie uda mi się nakleić tego perfekcyjnie to będę tak długo na to patrzył aż w końcu będę to rwał i od nowa czyścił taśme i ponownie kleił masakra To przyklei na klei do szyb, wtedy może ustawiać dokładnie położenie lotki i ostatecznie unieruchomić szeroką taśmą lakierniczą i przycisnąć cegłami od góry.
Dbaluch Opublikowano 21 Lutego 2022 Opublikowano 21 Lutego 2022 No dobra ale jak połoze jaki kolwiek ciężar od góry to lotka na mokrym kleju będzie miała tendecje iśćia ku dołowi , proszę mi to wytłumaczyć bo nie czaje jak to koledzy z forum dociskają ciężarem od góry lotke skoro ona nie jest niczym od dołu podparta.
Muskel1 Opublikowano 21 Lutego 2022 Opublikowano 21 Lutego 2022 (edytowane) Lotka oprze się o klapę, ściśnie tylko klej na płasko. Możesz docisnąć ale nie musisz. Ja dociskałem tylko rękoma przy osadzaniu a na koniec dałem kilka pasków taśmy. Edytowane 21 Lutego 2022 przez Muskel1
Dbaluch Opublikowano 21 Lutego 2022 Opublikowano 21 Lutego 2022 21 minut temu, Muskel1 napisał: Lotka oprze się o klapę, ściśnie tylko klej na płasko. Możesz docisnąć ale nie musisz. Ja dociskałem tylko rękoma przy osadzaniu a na koniec dałem kilka pasków taśmy. Ok ale ty kolego na całej szerokości lotki miałeś taśme więc to zmienia postać rzeczy , po dociśnięciu lotki do klapy jest już tzw gotowiec a w przypadku montażu na klej jest zupełnie inaczej
Muskel1 Opublikowano 21 Lutego 2022 Opublikowano 21 Lutego 2022 Klej do szyb jest bardzo gęstą i lepką masą jak dociśniesz rękoma i zabezpieczysz taśmą sam do góry się nie odciśnie.
Dbaluch Opublikowano 21 Lutego 2022 Opublikowano 21 Lutego 2022 To rozumiem , aczkolwiek nie potrafię zrozumieć jak tam koledzy kładą cegły lub inne ciężkie rzeczy żeby docisnąć lotke bez podparćia jej od dołu , na jednym forum ktoś tam napisał że docisnoł lotke od góry 40 kg żeby dobrze dolegała
Muskel1 Opublikowano 21 Lutego 2022 Opublikowano 21 Lutego 2022 Przy nie ori lotkach z GFK być może trzeba dociskać i cudować bo ze spasowaniem jest różnie. Oryginalna lotka bardzo dobrze przylega do klapy. Połóż lotkę na klapę na sucho i zobacz jak dolega.
Dbaluch Opublikowano 21 Lutego 2022 Opublikowano 21 Lutego 2022 Mam oryginalną lotke więc mam nadzieję że będzie dobrze dolegać , mam przy niej jeszcze te dwa bolce , gniazda i cały czas myślę nad wierceniem dziur w klapie , sam już nie wiem co robić bo straszą z tym wierceniem ze będzie klapa korodować itp
Muskel1 Opublikowano 21 Lutego 2022 Opublikowano 21 Lutego 2022 Nic nie wiertaj. Kleju do szyb nic nie zerwie.
3r4 Opublikowano 22 Lutego 2022 Opublikowano 22 Lutego 2022 za dużo analizujesz, zerwij starą taśmę jeżeli jeszcze masz, utnij bolce i ładnie zeszlifuj i przyłóż ją w końcu do samochodu na sucho i przymierz moja lotka leżała prawie rok w kartonie co było żałosne bo cały montaż zajął jakieś 10 minut, a auto zupełnie inne... jak naklejasz taśmę to masz zabezpieczenie, możesz przyłożyć i zobaczyć jak dokładnie ma być umiejscowione i zawsze można to zakładać w dwie osoby jak się ma wątpliwości (taśma musi być gruba jak napisałeś i te 1.6mm jest już ok)
Dbaluch Opublikowano 22 Lutego 2022 Opublikowano 22 Lutego 2022 4 godziny temu, 3r4 napisał: za dużo analizujesz, zerwij starą taśmę jeżeli jeszcze masz, utnij bolce i ładnie zeszlifuj i przyłóż ją w końcu do samochodu na sucho i przymierz moja lotka leżała prawie rok w kartonie co było żałosne bo cały montaż zajął jakieś 10 minut, a auto zupełnie inne... jak naklejasz taśmę to masz zabezpieczenie, możesz przyłożyć i zobaczyć jak dokładnie ma być umiejscowione i zawsze można to zakładać w dwie osoby jak się ma wątpliwości (taśma musi być gruba jak napisałeś i te 1.6mm jest już ok Ty kleiłes na taśme tak ? Ile czasu już tak jeździsz ? Gdzieś delikatnie już odstaje czy poprostu nie zwracasz na to uwagi ?
3r4 Opublikowano 23 Lutego 2022 Opublikowano 23 Lutego 2022 19 godzin temu, Dbaluch napisał: Ty kleiłes na taśme tak ? Ile czasu już tak jeździsz ? Gdzieś delikatnie już odstaje czy poprostu nie zwracasz na to uwagi ? pisałem wcześniej dokładnie jaka taśma i ile jeżdżę nic nie odstaje po ponad 3 latach
dekiel 13 Opublikowano 23 Lutego 2022 Opublikowano 23 Lutego 2022 W dniu 21.02.2022 o 11:33, Muskel1 napisał: Nic nie wiertaj. Kleju do szyb nic nie zerwie. Dokładnie . Przyklejaj i nie marudż , odklejać nie będziesz.
Rekomendowane odpowiedzi