Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B7] Wymiana oleju w skrzyni Multitronic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A ja dziś dzwoniłem do omawianej tu Długołęki koło Wrocławia i fakt 1.5 h roboty 450zł. koszt wymiany z olejem zalecanym przez serwis:thumbup1:

A kto powiedział że leja 5L oleju :) Trzeba jeździć do Sopy on przelewa olej hehehe,w gratisie można dostać ze +2L

Opublikowano
według równań mi też coś nie pasuje zapomniałem się spytać o tą rozbieżność cenową z ASO ale ich cena usługi kusi,jak by to sprawdzić:eusathink:

ja też zastanawiałem się nad wymianą oleju w długołęce, ale w skutek wątpliwości co do oleju jakim zalewają oraz do tego czy czasem nie zakombinują czegoś ze skrzynią,zdecydowałem sie na wymianę w aso we Wrocławiu i byłem miło zaskoczony, bo za wymianę zapłaciłem 660zł .Lepiej dopłacić te 200zł i mieć pewnośc,że jest wszystko ok.Gdybym miał bliżej do Bart-S to na pewno zrobiłbym to u niego .Przy okazji w aso założyli mi ramki pod tablice ,a kilka dni wcześniej jak chciałem wziąść na dziale części to zaśpiewali mi 20zł ;)

Opublikowano
według równań mi też coś nie pasuje zapomniałem się spytać o tą rozbieżność cenową z ASO ale ich cena usługi kusi,jak by to sprawdzić:eusathink:

ja też zastanawiałem się nad wymianą oleju w długołęce, ale w skutek wątpliwości co do oleju jakim zalewają oraz do tego czy czasem nie zakombinują czegoś ze skrzynią,zdecydowałem sie na wymianę w aso we Wrocławiu i byłem miło zaskoczony, bo za wymianę zapłaciłem 660zł .Lepiej dopłacić te 200zł i mieć pewnośc,że jest wszystko ok.Gdybym miał bliżej do Bart-S to na pewno zrobiłbym to u niego .Przy okazji w aso założyli mi ramki pod tablice ,a kilka dni wcześniej jak chciałem wziąść na dziale części to zaśpiewali mi 20zł ;)

Popieram taką decyzje ,przepychanie się o +/- 200zł przy Multitronicu to samobójstwo ,w ASO przynajmniej masz pewność że olej będzie ORI. :-) hehe

Opublikowano
A ja dziś dzwoniłem do omawianej tu Długołęki koło Wrocławia i fakt 1.5 h roboty 450zł. koszt wymiany z olejem zalecanym przez serwis:thumbup1:

A kto powiedział że leja 5L oleju :) Trzeba jeździć do Sopy on przelewa olej hehehe,w gratisie można dostać ze +2L

i 3,5 litra mogę komuś oddać bo chyba dalej stoi na balkonie ! Oczywiście od Sopy którego osobiście nie polecam !!

Opublikowano

Witam. Sam osobiście w zeszłym tygodniu miałem te przyjemność wymiany oleju w moim automacie. Odstawiłem auto do znajomego mechanika który zna się na tego typu skrzyniach i za wymianę wziął 70 zł.

Jeśli chodzi o olej zakupiłem oryginalny ATF w serwisie w Kielcach i 1l=84 zł. z czego ja kupiłem 8 litrów bo nie byłem pewien ile wejdzie i zapłaciłem 600 zł. z czego zostały mi 2 buteleczki bo weszło 6l. Jeśli chodzi o filtr równiez go wymieniłem i kupiłem zamiennik za 60 zł. gdyż za oryginał w serwisie powiedzieli mi 170 zł.

Opublikowano

W Długołęce mi powiedzieli, że wymienili 4 litry oleju (około 6 wchodzi).

trwało to pół godziny jakoś i nie mogłem ich podglądać (poczekalnia).

Powiedzieli, że można wymieniać dynamicznie i statycznie. Mi wymienili statycznie a dynamicznie tylko na życzenie klienta i wtedy pompą normalnie przetłaczają olej.

Opublikowano

Witam,

w Długołęce też powiedzieli mi 450 PLN za wymianę oleju - ale nie dają gwarancji, w RS Serwis we Wrocławiu ok 650 PLN - tez nie dają gwarancji bo to Multi, ASO we Wrocławiu 560-800 PLN - w zależności od tego z kim rozmawiałem telefonicznie.

Na dzień dzisiejszy skrzynia chodzi perfekcyjnie - przebieg 210 tyś.

Nic nie szarpie, chodzi płynnie - a na Sporcie idzie jak Burza :P

W czwartek 15.03. daje go do ASO na dynamiczną wymianę oleju - ponoć tak to tam robią.

Niepokoi mnie jedynie informacja jaką w ASO mi powiedzieli, że nie jest ważna dla nich temperatura oleju w skrzyni.

Mam do nich ok 1,5 km wiec raczej na tym odcinku olej się nie nagrzeje.

Czy denerwuje się niepotrzebnie, czy tez lepiej przed wymianą przejechać się np 20-30 km?

Opublikowano

Tak czytam i...

...dynamiczna wymiana w CVT? Oficjalnie nie ma takiej więc nie wiem jak ASO ma przeprowadzić coś takiego.

...nie interesuje ich temperatura? W takim razie jak chcą prawidłowo ustawić poziom?

...wymiana w 30 minut? 5L zalane "grawitacyjnie" leci zależnie od temperatury oleju od 30 minut do godziny (a gdzie pozostałe prace?)

Opublikowano
Witam,

w Długołęce też powiedzieli mi 450 PLN za wymianę oleju - ale nie dają gwarancji, w RS Serwis we Wrocławiu ok 650 PLN - tez nie dają gwarancji bo to Multi, ASO we Wrocławiu 560-800 PLN - w zależności od tego z kim rozmawiałem telefonicznie.

W czwartek 15.03. daje go do ASO na dynamiczną wymianę oleju - ponoć tak to tam robią.

Niepokoi mnie jedynie informacja jaką w ASO mi powiedzieli, że nie jest ważna dla nich temperatura oleju w skrzyni.

Czy denerwuje się niepotrzebnie, czy tez lepiej przed wymianą przejechać się np 20-30 km?

ja zauważyłem, że w ASO we Wrocku w pukcie obsługi serwisu niektórzy trochę nie mają pojęcia, zależy na kogo trafisz, ja trzy razy próbowałem dowiedzieć się czegoś na temat wymiany oleju i za każdym razem dostawałem różne sprzeczne odpowiedzi .Na szczęście w końcu trafiłem na osobę która na prawdę miała pojęcie :) myślę,że mechanicy więdzą co robić,tylko ludzie z obsługi na przyjęciu do serwisu nie do końca ,także ja bym się nimi w 100% nie sugerował ;)

u mnie wymiana trwała ponad 2h

Opublikowano

mam podobne odczucia, że w punkcie obsługi serwisu to nie orientują się w wielu rzeczach - co chwile odpowiadają na zadane pytanie, że to wewnętrzne procedury objęte tajemnicą.

Wskoczę na A4 i przejadę się jakieś 40km.

Mam nadzieję, że mechanicy wiedzą co i jak :P

ciekawe czy dało by się ugadać ich na sporządzenie dokumentacji fotograficznej z wymiany.

---------- Post added at 16:01 ---------- Previous post was at 15:48 ----------

Bart-S pytanie:

wymiana statyczna polega na: sprawdzamy temp., spuszczamy olej ze skrzyni, zakręcamy kurek spustowy, zaczynamy uzupełniać olej przy temp. pomiędzy 35-45C (skrzyni czy oleju), potem odpalany jesy silnik i na każdym przełożeniu przez 2-3 sek przy 2,5-3,0 tyś obrotów. i koniec wymiany. Wymienianych jest ok 5L oleju

wymiana dynamiczna zatem polega na ?? przepłukaniu skrzyni? całkowitej wymianie oleju? 10-12L

Kiedyś o tym czytałem na forum ale nie mogę teraz tego znaleźć.

Opublikowano

W CVT nie wymienia się oleju dynamicznie. Jeśli chcesz wymienić cały olej to robisz to albo przy remoncie albo 2x wymieniasz ATF...

Opublikowano

Na pewno bym omijał dużym łukiem RS serwis.

W tym "serwisie" zapłaciłem 70zł za CAŁKOWITE popsucie przepustnicy w SEACIE. Po "czyszczeniu" nie nadawała się już do niczego.

Musiałem się wykłócić o zwrot zapłaconej kwoty. O naprawie popsutej części nikt nie chciał słyszeć, nawet właściciel.

Przy tak specyficznym urządzeniu, jak MULTI, to jechałbym do ASO-w razie czego jest papier, że to oni dotykali, albo np. do Bart-S. Na pewno droga do niego wyjdzie taniej, niż testy skrzyni na jakimś dziwnym oleju.

Ewentualnie robota samemu, jak są warunki i chęci.

Opublikowano
Witam,

ja zauważyłem, że w ASO we Wrocku w pukcie obsługi serwisu niektórzy trochę nie mają pojęcia, zależy na kogo trafisz, ja trzy razy próbowałem dowiedzieć się czegoś na temat wymiany oleju i za każdym razem dostawałem różne sprzeczne odpowiedzi .Na szczęście w końcu trafiłem na osobę która na prawdę miała pojęcie :) myślę,że mechanicy więdzą co robić,tylko ludzie z obsługi na przyjęciu do serwisu nie do końca ,także ja bym się nimi w 100% nie sugerował ;)

u mnie wymiana trwała ponad 2h

Dlatego też napisałem że w serwisie jedyna pewność to ori olej :) ,ja jak byłem w Łodzi u Bursiaka ul.Pabianicka na sprawdzeniu poziomu oleju to miałem wątpliwości czy oni to potrafią, było to lato czekałem ze 3 godziny i w między czasie pan z serwisu już mnie informował że auto musi wystygnąć i to mnie upewniło że wiedzą co robią , na odchodne Pan mi życzył szczęści przy naprawie skrzyni ( bo w tedy miałem z nią problem ) widziałem przerażenie w jego oczach :) na szczęście wszystko skończyło się dobrze .

Opublikowano

Olej wymieniony, zajęło to trochę ponad 2h, koszt 670PLN.

Pod korkiem spustowym znaleźli jakieś podkładki - wg serwisu, poprzedni właściciel musiał zlecać "komuś" wymianę oleju i zalali mu o ok 750ml za dużo.

Auto trochę jakby płynniej zmienia teraz biegi gdy zwalnia się przed światłami.

Zobaczymy jak będzie dalej.

Opublikowano

czyli było dużo za dużo tego oleju u ciebie xkx ,ostatecznie gdzie wymieniałeś i po koszcie to chyba nie dynamiczna wymiana oleju?

Opublikowano

wymiana statyczna w ASO we Wrocławiu

Co do ilości oleju nad program, to nie mam pewności czy przedstawiciel serwisu nie zaokrąglił wzwyż.

Przy spuszczaniu nie patrzyłem mechanikowi na ręce :P

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

olej wymieniłem tydzień temu w ASO VW w Świdnicy,koszt 660zł, czas prawie 3h z jazdą próbną, jest odczuwalnie lepiej przy zmianach biegu tak jak opisywał kolega xkx i wrzucenie wstecznego jest teraz nieodczuwalne:thumbup1:

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

dla porównania,w goerlitz (przy zgorzelcu) w serwisie audi,litr oleju 15 euro, no i 100%ori,pozdr

Opublikowano
dla porównania,w goerlitz (przy zgorzelcu) w serwisie audi,litr oleju 15 euro, no i 100%ori,pozdr

Ty masz tipa , a mowa jest o oleju do multi ATF więc cena może być trochę inna.

Opublikowano

Aktualna cena ATF do CVT w autoryzowanym serwisie w niemczech wynosi 19,95 euro za litr.