Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVJ] Jak odpowietrzyć układ chłodzenia?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , mam mały problem z moim układem chłodzenia , mianowicie zapowietrzył mi się i nie wiem jak go odpowietrzyć w mojej audi a4 1.8t AVJ 2002 może ktoś pomoże.

Opublikowano

kolego jezeli jest tak samo jak w B5 to kolo podszybia sa 2 wezyki co wchodza do nagrzewnicy i nalezy ten jeden delikatnie sciagnac i tam jest taka dziurka gdzie bedzie powietrze uciekac..

Opublikowano

Jest inaczej. Zdejmujesz plastikową osłonę silnika i po prawej stronie pokrywy zaworów masz czarną metalową rurkę, w niej jest śruba na klucz imbusowy 5mm, odkręcasz śrubę, w aucie włączasz zapłon i na klimatroniku dajesz na HI i lejesz płyn aż poleci przez dziurę od śruby, zakręcasz, lejesz płyn do pełna w zbiorniczku, odpalasz silnik, rozgrzewasz do takiej temp żeby termostat puścił, dajesz mu tak jeszcze chwilę pochodzić i wtedy jeszcze jak trzeba to płyn uzupełniasz i śmigasz. Za jakiś czas znowu sprawdzasz stan, bo może jeszcze trochę ubyć, dolewasz i jest si.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Jest inaczej. Zdejmujesz plastikową osłonę silnika i po prawej stronie pokrywy zaworów masz czarną metalową rurkę, w niej jest śruba na klucz imbusowy 5mm, odkręcasz śrubę, w aucie włączasz zapłon i na klimatroniku dajesz na HI i lejesz płyn aż poleci przez dziurę od śruby, zakręcasz, lejesz płyn do pełna w zbiorniczku, odpalasz silnik, rozgrzewasz do takiej temp żeby termostat puścił, dajesz mu tak jeszcze chwilę pochodzić i wtedy jeszcze jak trzeba to płyn uzupełniasz i śmigasz. Za jakiś czas znowu sprawdzasz stan, bo może jeszcze trochę ubyć, dolewasz i jest si.

Dzięki tomek20stencel5 już ogarnąłem temat i jest git.[br]Dopisany: 16 Styczeń 2012, 09:25_________________________________________________Witam z nów mam problem z ogrzewaniem , mianowicie po odpaleniu i przejechaniu 3km temp wzrosła do 90stopni a ciepłe powietrze dalej nie leci. Węże są gorące i jedne wą jest bardzo twardy. Proszę o pomoc co mam robić.

• 4 lata później...
Opublikowano

Odkręcić korek na ciepłym silniku nie gorącym i zobacz czy przy zwiększeniu obrotów silnika rośnie stan płynu i czy są babelki. Jesli tak to masz uszczelke pod głowicą do roboty.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Czesc podpinam sie pod temat. Na tej czarnej metalowej rurce z pod srubki wydobywa mi sie plyn powolutku. Tam jest jakas uszczelka pod ta srubka czy co to moze byc? Aktualnie nie mam narzedzi przy sobie zeby ją odkrecic. Dopiero w poniedzialek

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Odgrzeję temat...

Mi nie leci ciepłe powietrze w kratkach od razu - jak powinno, dopiero jak auto przybutuję to natychmiast dmucha ciepłym - jak trzeba....jak również, gdy auto się zatrzyma (silnik włączony) i chodzi sobie na wolnych obrotach to też przestaje wiać ciepłym, znów ją przygazuję i wtedy grzeje... Jak myślicie - zapowietrzony jest układ?

Odkręcałem śrubkę od odpowietrznika (na włączonym silniku i 90°) i rzeczywiście pluje jakimś bąbelkami,  a za parę chwil przestaje, dopiero jak przygazuję autko to znów pluje płynem z bąbelkami... Co mam robić? Gazować ją, aż przestanie pluć bąbelkami, czy co, bo już nie wiem... 

Opublikowano

włącz wszystko co się da (światła, klimę, grzanie szyby, radio itd.) i przegazówka, jak temp pójdzie ponad 90 to jeszcze zapowietrzony

Opublikowano
6 godzin temu, tom4275 napisał:

włącz wszystko co się da (światła, klimę, grzanie szyby, radio itd.) i przegazówka, jak temp pójdzie ponad 90 to jeszcze zapowietrzony

Zrobiłem jak mówiłeś - temp nie poszła wyżej niż 90 - gazowałem i ciągle leciały bąble z odpowietrznika... Cały prawie płyn mi zleciał przy tym odpowietrzaniu - później odkręciłem kurek od zbiorniczka i zakręciłem i słyszałem lekkie bulgotanie w okolicach króćca układu chłodzenia... Króciec tydzień temu był wymieniany, bo ciekło mi z niego...

Co mam teraz zrobić jak będę uzupełniał płyn?

Opublikowano

ale wywalało Ci płyn, czy wychodziło powietrze ? bo jak płyn to zapewne poszła uszczelka pod głowicą, a jak powietrze to uzupełnij płyn i dalej odpowietrzaj aż przestanie

Opublikowano
2 minuty temu, tom4275 napisał:

ale wywalało Ci płyn, czy wychodziło powietrze ? bo jak płyn to zapewne poszła uszczelka pod głowicą, a jak powietrze to uzupełnij płyn i dalej odpowietrzaj aż przestanie

Kurcze nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi:) Czy podczas odkręcania kurka od zbiorniczka było słychać syczenie czy płyn wypluło? Jak odkręciłem kurek to syknęło powietrze i lekko podniósł się stan płynu...

Opublikowano

w zbiorniczku robi się podciśnienie i to że syczy jak odkręcasz to normalne, pytam czy jak odpowietrzałeś to płyn ubywał (zaciągało go do układu) ? jak tak to dolej i dalej odpowietrzaj aż przestanie go zaciągać

Opublikowano
1 minutę temu, tom4275 napisał:

w zbiorniczku robi się podciśnienie i to że syczy jak odkręcasz to normalne, pytam czy jak odpowietrzałeś to płyn ubywał (zaciągało go do układu) ? jak tak to dolej i dalej odpowietrzaj aż przestanie go zaciągać

Tak...pluło płynem z powietrzem i w pewnym momencie go już tam prawie nie było...więc sądzę, że spierniczył mi przez to odpowietrzanie...

Opublikowano

tak żebyś zrozumiał o co mi chodzi ... jeśli układ chłodzenia jest zapowietrzony to w dużym obiegu czyli tym który otwiera termostat jest powietrze które wydostanie się dopiero jak nagrzejesz silnik powyżej temperatury otwarcia termostatu, powietrze będzie wychodzić przez zbiorniczek a płyn będzie zaciągany do układu, teraz ta druga opcja ... między cylindrem a kanałami chłodzenia jest ubytek uszczelki i ciśnienie wytwarzane w czasie sprężania w komorze przedostaje się do układu chłodzenia wypychając tym samym płyn przez zbiorniczek ... teraz Twoim zadaniem jest określenie która to z opcji

Edytowane przez tom4275

Opublikowano
5 minut temu, tom4275 napisał:

tak żebyś zrozumiał o co mi chodzi ... jeśli silnik jest zapowietrzony to w dużym obiegu czyli tym który otwiera termostat jest powietrze które wydostanie się dopiero jak nagrzejesz silnik powyżej temperatury otwarcia termostatu, powietrze będzie wychodzić przez zbiorniczek a płyn będzie zaciągany do układu, teraz ta druga opcja ... między cylindrem a kanałami chłodzenia jest ubytek uszczelki i ciśnienie wytwarzane w czasie sprężania w komorze przedostaje się do układu chłodzenia wypychając tym samym płyn przez zbiorniczek ... teraz Twoim zadaniem jest określenie która to z opcji

Pierwsza opcja - raczej :) Bo nie wypycha mi płynu przez zbiorniczek...

Opublikowano

czyli odkręć korek żeby było szybciej (przykryj czymś żeby nie opryskało Cię gorącym płynem) i grzej furkę, jak poziom płynu opada to dolewaj aż się unormuje :)

Opublikowano
3 minuty temu, tom4275 napisał:

czyli odkręć korek żeby było szybciej (przykryj czymś żeby nie opryskało Cię gorącym płynem) i grzej furkę, jak poziom płynu opada to dolewaj aż się unormuje :)

Dzięki Tomku idę robić jak mówisz. Dam znać później co i jak. Pozdrawiam...

Zalałem płyn, odkręciłem korek, grzałem furę - puściło parę bąbli przez zbiorniczek i cisza - przynajmniej spokojny jestem, że to nie uszczelką pod głowicą... Odkręciłem śrubę w odpowietrzniku i popluło trochę bąbelkami powietrza... Zobaczymy co będzie dalej... Dzięki Tomku za konwersację :)

Opublikowano

sprawdzaj poziom po jeździe bo jeszcze jakieś resztki powietrza mogą się pojawić, ale to już mała różnica będzie :hi:

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam.

Podepnę się trochę do tematu. Otóż w mojej A4 B7 1,9 również mam problem z ogrzewaniem ale dosyć nietypowy bo ogrzewanie jest ale tylko przez kilka minut od odpalenia myślałem wręcz że niknie ono wraz z otworzeniem się termostatu przy 90 stopniach ale nie wiem czy to do końca prawda bo dzisiaj będąc na zakupach samochód stał na parkingu ok 30 minut a że na dworze był upał to w sumie temperatura płynu chłodniczego nie wiele spadła i okazało się że temperatura po pół minuty była już na 90 stopniach a ogrzewanie nadal działało przez kilka minut, więc winę termostatu bym wykluczał, odpowietrzałem układ 10 razy wszelkimi możliwymi sposobami i moim zdaniem wszystko jest ok bo powietrza nie ma a ciśnienie nawet bez dodania gazu jest całkiem spore, silniczki klap też sprawdzałem i są sprawne. Czy może ktoś z szanownych forumowiczów ma jakiś pomysł co do przyczyny bo już nie mam pojęcia o co chodzi.

Pozdrawiam 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przyczyną tak jak w większości przypadków okazała się zatkana nagrzewnica. Kupujemy wąż ogrodowy 3/4, jakiś środek do usuwania kamienia, ja nabyłem akurat płyn do czyszczenia czajników. Zdejmujemy dwa przewody przy nagrzewnicy, zakładamy wąż ogrodowy na zasilanie lub powrót nagrzewnicy drugi koniec idzie do kranu z bieżącą wodą i płuczemy. Następnie bierzemy dwie butelki plastikowe które da się zgniatać takie aby ich szyjki pasowały na wąż 3/4 wlewamy preparat do czyszczenia w jedną z nich(wystarczy ok 1 litr). Zakładamy przewody na szyjki butelek,drugie końce przewodów na końcówki nagrzewnicy( pustą butelkę należy zgnieść przed tym). Ściskając pełną butelkę wlewamy preparat do nagrzewnicy i co jakiś czas ponownie ściskamy aby płyn mógł krążyć( u mnie operacja trwała 40 min tak jak zalecano na tym płynie do czyszczenia) Po tym czasie zdejmujemy przewody z butelkami, płuczemy nagrzewnice tak jak na początku wodą. Zakładamy przewody tak jak było orginalnie odpowietrzamy układ i ogrzewanie działa.