Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BLB] Dziwny objaw po zapaleniu,podwyzszone obroty i nieregularna praca silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam koledzy dzisiaj zapalaem auto bylo -20 pierwsze krecenie zacza lapac ale nie zapalil bylo ono nie dlugie drugie krecenie zapalil ale tak dziwniw obroty poszly na ponad 100 troche tak zaszarpalo tak z 3 sekundy po czym obroty spadly i chodzil ok poradzcie dlaczego sie tak dziele

Opublikowano

Ja obstawiam że paliwo się cofa przez noc i dlatego się tak dzieje. Podłącz Vag ale może nic nie wykazać.

Opublikowano

U mnie też przy solidnych mrozach silnik po odpaleniu ma zwiększone minimalnie obroty i po kilku sekundach spadają do normalnego poziomu. Podpinałem vaga, ale nie wyrzucił żadnych błedów :gwizdanie:

Opublikowano

witam koledzy dzisiaj zapalaem auto bylo -20 pierwsze krecenie zacza lapac ale nie zapalil bylo ono nie dlugie drugie krecenie zapalil ale tak dziwniw obroty poszly na ponad 100 troche tak zaszarpalo tak z 3 sekundy po czym obroty spadly i chodzil ok poradzcie dlaczego sie tak dziele

Normalka, stary nie masz się czym przejmować. Mróz robi Swoje

Opublikowano
  • Autor

to nie sa podwiekszone obroty tylko wyskaocza ponad 1000 i przez jakies 3 sekundy tak szarpie silnikiem i widac ja te obroty skacza po czym spadaj na dol i jest ok myslalem ze moze swiece

Opublikowano

to jest całkowicie normalne i tak ma być,na większych mrozach komputer podnosi obroty silnika przez kilka pierwszych sekund po odpaleniu, w audi obroty i tak nie są duże :wink4: wczoraj wsiadłem w ojca mercedesa 2,2cdi i tam po odpaleniu chyba z minute miał 1500-1600obr/min (4 letni automat) :naughty:

Opublikowano
  • Autor

tak ale tez tak szarpie i skacza przez ten czas

Opublikowano

moga byc niesprawne swiece zarowe, kulejacy pompowtrysk lub paliwo.

Opublikowano

U mnie czasem jest podobnie, powiem nawet więcej:

Przy mrozach takich jak obecnie to aż żal mi samochodu odpalać (biedaczek :decayed:) , po przekręceniu kluczyka tak jakby rozrusznik zaskakiwał z opóźnieniem, przekręcam kluczyk - przez chwilę nic sie nie dzieje (ułamki sekund) i dopiero później kręci (tak jakby prąd zbierał :naughty:) , zaraz po odpaleniu wchodzi na 1100-1200 obr, przez parę sekund nierówno pracuje i obroty skaczą, i po około minucie obroty normują się na normalnym poziomie.

Ja się tym nie przejmuję, bo dzieje się tak tylko przy bardzo silnych mrozach >-10 i to też nie zawsze tylko czasami.

W Megane to obroty wchodzą nawet na 1500 obr i tak sie trzyma przez kilkadziesiąt sekund :gwizdanie:

Opublikowano

Pierwsze co sprawdź świece jak koledzy mówią, a podwyższone obr. przy tych mrozach to normalne :)

Opublikowano

podwyzszone rpm. moga a nawet musza byc do uzyskania rownomiernosci.

to jest zapisane w mapach w funkcji temperatury. jednak silnik powinien pracowac rowno.

Opublikowano

I to samo u mnie przy takich temperaturach się dzieje. Tzn. działo przed wymianą świec, w aucie po odpaleniu przez chwilkę obroty były nie równomierne, a później wracały do swojego poziomu. Dziś niestety pomimo usilnego próbowania (z nowymi świecami) autko się poddało. Lecz wiem gdzie jest przyczyna. Paliwo. :wallbash:

Opublikowano

Pany u nas wilgoć + 15c to to samo co -35 gdzie klimat suchy

jak byłem w górach i było -25 odpalał diesel bez większych problemów...

Opublikowano

No niestety nasze Dieselki nie lubią zimy :kwasny:

Dlatego chwilowe wyższe obroty zaraz po odpaleniu, przypominają nam o tym.

Dodam, że przy -20st to normalne :gwizdanie:

Opublikowano

zaden silnik nie lubi zimy, zaden silnik nie lubi byc uruchamiany gdy jest zimny.

proponuje oprawic samochody w ramke i powiesic nad lozkiem :decayed:

ludzie, przeciez te samochody sobie bez problemow radza w gorszych warunkach np na pln skandynawii.

po to sa skontruowane aby pracowac a nie nad nimi sie rozczulac,