Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Czujnik prędkości sterownika silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, z jakiego czujnika prędkości bierze sygnał sterownik silnika 1.9 awx. W measuring blocks podczas jazdy vag pokazuje mi prędkość 0km\h. Vag nie wykazuje żadnych błędów silnika. Z tego powodu nie działa mi tempomat, dodam że licznik wskazuje prędkość prawidłowo a abs jest sprawny.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

moze wylonczony z monetki pociagnij manetke do siebie

Opublikowano
Witam, z jakiego czujnika prędkości bierze sygnał sterownik silnika 1.9 awx. W measuring blocks podczas jazdy vag pokazuje mi prędkość 0km\h. Vag nie wykazuje żadnych błędów silnika. Z tego powodu nie działa mi tempomat, dodam że licznik wskazuje prędkość prawidłowo a abs jest sprawny.
Sprawdzałes kodowanie w Module Kierowniczym ?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Moduł kierowniczy mam z literką N i kodowałem wszystko wg opisu, który znalazłem na tym forum.

Steering Wheel 16-> measuring block ->group 004 ruszając manetką status się zmienia

Engine ->Measuring Blocks-> group 006 dla czujnika pedału hamulca,sprzęgła, przyspieszenia jest prawidłowy, dla tempomatu wynosi 1.0 gdy manetką go wyłączę zmienia się na 0 więc jest prawidłowy. Żaden moduł nie wykazuje żadnych błędów pod vag. Jakieś sugestie?

• 1 rok później...
Opublikowano

Wybaczcie koledzy za odkopanie tematu, ale jako że nie został rozwiązany a mam taki sam problem, postanowiłem skorzystać z istniejącego :) Mam ten sam problem w B6 AVF manual 6bieg po przekładce z 2.5 automat i w blokach pomiarowych silnika mam 0 cały czas i również czujniki pod pedałami sprawne i manetka zakodowana poprawnie i pokazuje zmianę wszelakich parametrów i wciśnięć guzików na niej na vcdsie. Jaka może być przyczyna? Nie działa mi przez to tempomat, a może przez coś innego ale nie mam pojęcia co to może być. Czekam na jakieś pomysły :naughty:

Opublikowano

podciagnijcie sobie ze slupka sygnal predkosci, poszukajcie na forum chyba o servotronicu, tam jest napisane gdzie on jest, a podciagnac to musicie do ECU, tyle ze na ktory pin etc to juz sami musicie sobie poszperac. A oryginalnie bierze sygnal ze skrzyni, po prostu zmieniles skrzynie na taka bez czujnika

greets

Opublikowano
podciagnijcie sobie ze slupka sygnal predkosci, poszukajcie na forum chyba o servotronicu, tam jest napisane gdzie on jest, a podciagnac to musicie do ECU, tyle ze na ktory pin etc to juz sami musicie sobie poszperac. A oryginalnie bierze sygnal ze skrzyni, po prostu zmieniles skrzynie na taka bez czujnika

greets

Sterownik silnika nie ma osobnego kabelka z sygnałem prędkości - te informacje EDC i ABS wymieniają ze sobą przez główną magistralę CAN.

Opublikowano

dodam że teraz siedzi tam silnik AWX, sterownik też AWX, ze skrzynią 6 bieg, skrzynia nie posiada czujnika prędkości na osi ani też w obudowie. Wskazówka na liczniku pokazuje poprawnie

Opublikowano
dodam że teraz siedzi tam silnik AWX, sterownik też AWX, ze skrzynią 6 bieg, skrzynia nie posiada czujnika prędkości na osi ani też w obudowie. Wskazówka na liczniku pokazuje poprawnie

Sterowniki też są prawidłowe (ich kodowania także są poprawne). Spróbuj jeszcze wypiąć się pinem z gniazda 17-pinowej białej kostki pod ECU (tam dochodzi kabel i cholera wie gdzie jest poprowadzony - skończyły mi się pomysły).

Opublikowano

ale ten wypiąć co to go ciągnęliśmy tam ostatnio do czujnika na sprzęgle? Ja bym starał się przyczepić do tej prędkości w bloku pomiarowym żeby może tam zechciała powrócić :D może brakuje mi jakiegoś czujnika w tej nieszczęsnej skrzyni. Jeśli np konstrukcja samochodów z AWX miała ten parametr prędkości brany ze skrzyni a tu jest skrzynia ad AVF w której bierze prędkość z ABS, to czysto teoretycznie ECU nie wie skąd ma tę prędkość wziąć i myśli ze powinien gdzieś być ten czujnik. Nawet nie wiem z jakiego samochodu ten silnik, sterownik to 038 906 019 FP

Opublikowano

greets

Sterownik silnika nie ma osobnego kabelka z sygnałem prędkości - te informacje EDC i ABS wymieniają ze sobą przez główną magistralę CAN.

pewny nie jestem bo teraz mam silnik z B5 (faktycznie nowsze wiecej sie komunikuja po CANie ) ale wiem na pewno ze u mnie stary klekot nei potrzebowal sygnalu ze skrzyni bo moja stara nie miala, potem po swapie mialem skrzynie z 1,9tdi z czujnikiem a potem mialem kaprys zeby wlozyc skrzynie z S4 B6 ktora jest okazala sie bez czujnika i musielismy ciagnac sygnal ze slupka. Takze na chlopski rozum trzeba zastapic sygnal czujnika skrzyni sygnalem z ABSu i doprowadzic go tam gdzie szedl czujnik ze skrzyni...

Opublikowano

greets

pewny nie jestem bo teraz mam silnik z B5 (faktycznie nowsze wiecej sie komunikuja po CANie ) ale wiem na pewno ze u mnie stary klekot nei potrzebowal sygnalu ze skrzyni bo moja stara nie miala, potem po swapie mialem skrzynie z 1,9tdi z czujnikiem a potem mialem kaprys zeby wlozyc skrzynie z S4 B6 ktora jest okazala sie bez czujnika i musielismy ciagnac sygnal ze slupka. Takze na chlopski rozum trzeba zastapic sygnal czujnika skrzyni sygnalem z ABSu i doprowadzic go tam gdzie szedl czujnik ze skrzyni...

W manualu 1.9TDI AVF/AWX jedyne co leci ze skrzyni to czujnik biegu wstecznego.

---------- Post dopisany at 07:49 ---------- Poprzedni post napisany at 07:45 ----------

ale ten wypiąć co to go ciągnęliśmy tam ostatnio do czujnika na sprzęgle?

Nie... Jak wiesz, pin 66 w ECU mieliśmy obsadzony - w białej kostce też był (po obu stronach - we wtyczce i gniazdku). Ja mostkowałem się zaraz za wtyczką czyli między wtyczką a ECU. Zatem zostaje jeszcze kabel po stronie gniazda - proponuję wyjąć ten pin bo nie wiadomo gdzie leci i do czego jest podłączony. Trochę przeczy temu analiza wykonywana w VCDS bo dobrze wiesz, że czujnik sprzęgła reaguje obecnie prawidłowo (sygnał 1 gdy wciskasz pedał). No ale pomysły nam się skończyły więc trzeba szukać dalej.

---------- Post dopisany at 07:52 ---------- Poprzedni post napisany at 07:49 ----------

może brakuje mi jakiegoś czujnika w tej nieszczęsnej skrzyni. Jeśli np konstrukcja samochodów z AWX miała ten parametr prędkości brany ze skrzyni a tu jest skrzynia ad AVF w której bierze prędkość z ABS, to czysto teoretycznie ECU nie wie skąd ma tę prędkość wziąć i myśli ze powinien gdzieś być ten czujnik.

Ale jak ma Ci brać prędkość kół ze skrzyni? Gdyby była tam elektronika to jeszcze mógłby coś mierzyć a tu nie ma nic... Ew. w 2.5TDI może być czujnik obrotu wału ale to nie nasz przypadek. Sterownik masz OK (dla AWX) - niezależnie od tego czy to AWX czy AVF wiązki do tempomatu podłączone są tak samo.

Opublikowano

W manualu 1.9TDI AVF/AWX jedyne co leci ze skrzyni to czujnik biegu wstecznego.

---------- Post dopisany at 07:49 ---------- Poprzedni post napisany at 07:45 ----------

u mnie w quattro byl czujnik predkosci w skrzyni od 1,9TDi quattro 6 biegow, o znaczenia skrzyni nie pamietam, a nei mam jak sprawdzic bo skrzynia lezy gdzies u mechaniora, aaale nie bede sie spieral, ja tylko radzilem zeby oszukac system sygnalem np ze slupka

greets

• 1 rok później...
Opublikowano

hej temat ogarniety mam ten sam problem :D

• 1 rok później...
Opublikowano

Ogarnął ktoś ten temat? u mnie jest troche inaczej: Silnik był 2.5, teraz jest 1.9. Skrzynia zostala od 2.5 q. Moduł zakodowany jest dobrze, manetki jak i pedały są sprawne - sprawdzone w blokach pomiarowych.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Zna ktoś odpowiedz ???

Opublikowano

Dołączam się do pytań . u mnie w vagu w sterowniku silnika nie pokazuje prędkości. Ale gdy wejdę w Abs tam pokazuje mi już dobre prędkości na wszystkich 4 kołach . Czy wymiana samego komputera na taki sam ale nowszy pomoże .?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Dnia 01/27/2014 o 02:12, Ali89 napisał:

Wybaczcie koledzy za odkopanie tematu, ale jako że nie został rozwiązany a mam taki sam problem, postanowiłem skorzystać z istniejącego :) Mam ten sam problem w B6 AVF manual 6bieg po przekładce z 2.5 automat i w blokach pomiarowych silnika mam 0 cały czas i również czujniki pod pedałami sprawne i manetka zakodowana poprawnie i pokazuje zmianę wszelakich parametrów i wciśnięć guzików na niej na vcdsie. Jaka może być przyczyna? Nie działa mi przez to tempomat, a może przez coś innego ale nie mam pojęcia co to może być. Czekam na jakieś pomysły :naughty:

Rozwiazaliscie to ?  z jakiego słupka ten sygnał trzeba wziąć i w jaki pon się wpiąć ?

• 3 lata później...
Opublikowano

Przepraszam za mega odkop, ale może ktoś rozwiązał ten temat i może coś podpowiedzieć? Mam dokładnie ten sam problem, a wszystkie tematy w internecie się urywają.

Opublikowano

coś było zmienianie w aucie? miałeś zmieniany soft w ECU?