Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Najlepszy silnik pod gaz..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam..

Jestem nowy na forum, więc chciałem zasięgnąć informacji od bardziej kumatych w temacie,a więc czy silnik 2.0 benzyna 130km jest odpowiednią jednostką pod instalację gazową..???

Jakie najlepiej zastosować podzespoły do niego..???

Pytam ponieważ mam zamiar zakupić a4 b6 z myślą o założeniu gazu, lub już z założoną instalacją..

Z góry dzięki wielkie za wszystkie sugestie i porady..

Opublikowano

sterownik Stag lub Tech

wtryski Hana

reduktor AC R01

kumaty gazownik i będzie śmigać

Opublikowano

Gaz podobno dobrze znoszą, ale zanim kupisz to poczytaj o tym silniku :no:

branie oleju itp

Opublikowano
  • Autor

edekxp a mogl bys rozwinac temat dotyczacy brania oleju, bo zielony jestem w temacie i nie chcial bym wpakowac sie na mine..

Opublikowano

Nie słuchaj opinii tych którzy nie mieli do czynienia z tym silnikiem. Jak kupisz auto zadbane z pewnym przebiegiem to nie powinno być problemów. Wyjątkowo w tym przypadku można się zastanowić nad autem krajowym, ponieważ niemcy serwisują je w trybie long-life i z tąd biorą się problemy z braniem oleju. U nas w serwisach zalecają normalną wymianę oleju co 15 tys km więc powinno być ok.

Co do instalacji ja mam STAG300+ i nie mogę narzekać. W wyborze instalacji weź pod uwagę dostępność serwisu w Twojej okolicy. STAG ma akurat dobrze rozwiniętą sieć serwisów.

Opublikowano

Nie mówię że wszystkie silniki tak mają ale sporo osób ma problemy.

Kiedyś też taki oglądałem, chciałem kupić w porównaniu z B5 1,6 szału nie było, o 30km jest więcej ale buda cięższa.

Poczytałem o tym oleju i dałem spokój.

Samo to ile jest takich audi na sprzedaż z tym silnikiem, a 1.8T już sporo mniej

Szukałem takiego bo turbo to zaraz wydatek itp. ale dałem spokój i mam 1.8T :naughty:

Poczytaj:

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=72049.0;highlight=2+0+branie+oleju

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=168654.0;highlight=2+0+branie+oleju

Opublikowano
  • Autor

to teraz naczytałem się trochę o tym silniku i sam już nie wiem.. :confused4: :confused4:

ale w sumie chyba prosto można to wyeliminować..??? :przebiegly:

Opublikowano

Jeśli problem jest w przedwcześnie zużytym silniku to raczej łatwo nie będzie. Wszystko wskazuje na to że te silniki, pomimo że niby są do tego przystosowane i tak je się w niemczech serwisuje, nie wytrzymują lub bardzo źle znoszą serwisowanie w trybie long-life czyli z wymianą oleju co 30tys. W praktyce pewnie jeszcze przeciąganej do 50tys. Jeśli jednak w samochodzie był normalnie co 15 tys wymieniany olej i to nie na energooszczędny-lekkobieżny 50w30 a coś porządnego to silnik nie będzie brał oleju i powinien wytrzymać duże przebiegi. Tak że nie masz się co bać się tego silnika, najlepiej sprawdzić jego historię serwisową przed zakupem. Z silników benzynowych stosowanych w B6 jest to najbardziej ekonomiczny, poza może 1,6 ale tym maleństwem się nie interesowałem więc o nim nie wiem. Moc 130KM i 195Nm szału nie ma, szczególnie w porównaniu do większych silników w B6, ale do normalnej jazdy i bezstresowego wyprzedzania francuskich i włoskich wynalazków w zupełności i za nawiązką starcza. Poza tym jest to silnik bardzo zaawansowany technicznie, dzięki czemu jest bardzo elastyczny i ciągnie od dołu niemal jak turbodiesel.

Opublikowano

Nie słuchaj opinii tych którzy nie mieli do czynienia z tym silnikiem. Jak kupisz auto zadbane z pewnym przebiegiem to nie powinno być problemów. Wyjątkowo w tym przypadku można się zastanowić nad autem krajowym, ponieważ niemcy serwisują je w trybie long-life i z tąd biorą się problemy z braniem oleju. U nas w serwisach zalecają normalną wymianę oleju co 15 tys km więc powinno być ok.

Co do instalacji ja mam STAG300+ i nie mogę narzekać. W wyborze instalacji weź pod uwagę dostępność serwisu w Twojej okolicy. STAG ma akurat dobrze rozwiniętą sieć serwisów.

Naturalne żywienie 5 posiłków dziennie.

Kolego jest masa ludzi na tym forum, którzy wkładają tysiące w remont tego silnika i niestety to nie pomaga. Z tym jak trafisz to loteria. Bo oczywiście nie wszystkie muszą być wadliwe i w czasie jazdy próbnej pewnie aż tyle nie ubędzie żeby wywalić Ci błąd. Weź pierwszy lepszy nr do a4 b6 2.0 i od razu wal do kolesia z tekstem ile oleju ubywa bo wiem, że te silniki mają z tym problem. Ja tak robiłem ale po kilku telefonach i tekstach, że około 0.5-1.0 odpuściłem. Kupiłem 1.8T :cool1: Poprzednik jeździł na 10W40, uszczelka pod pokrywa zaworów była do wymiany. Wymieniłem uszczelke olej na MOTUL 5W40 zrobione 4200km i zero ubytku.

Aha gazownie mam już prawie 15000km bo muszę umówić się już na przegląd i jest wszystko dobrze. Najważniejsze to dobry magik do montażu.

Opublikowano

Ja miałem alt'ka przez 3lata i byłem bardzo zadowolony z tego auta,zrobiłem ponad 45tys. km i nic poważnego się nie działo .Auto kupiłem z przebiegiem 138tys.km .Spożycie oleju było w granicach 1.5 do 2l na 15tys.,gaz znosił bardzo dobrze, a osiągi na prawde nie były tragiczne ( można sobie sprawdzić w książce, że przyśpieszenie do 100km/h ma takie same jak 1.9tdi ) .

Co do kupna 1.8t, to oczywiście jest to dużo fajniejsza opcja niż alt ,ale też są znacznie droższe i ciężko kupić w dobrym stanie, poza tym nie ma ich tak duzo na rynku .

Opublikowano

poza tym nie ma ich tak duzo na rynku .

Bo każdy trzyma dla siebie albo rozchodzi się po znajomych.

Opublikowano

Miałem już kilka aut i jakoś olej od wymiany do wymiany nie dolewany (15tys) a ALT trochę sobie pobierze albo więcej.

Kupisz auto za 25tys. i trzeba wozić bańkę oleju w trasę i sprawdzać do 400km - to ja dziękuję

Był temat że na 1000km 0.8l oleju zjadł :kox:

To jest Twój wybór, ale dobrze się zastanów.Chyba że trafisz na super stan.

Opublikowano

ja bym proponował w b6 którąś z Vek 2.4 bądź 3.0

Opublikowano
  • Autor

większy silnik niż 2.0 nie wchodzi w grę..

już sam nie wiem, wolał bym 2.0 ale dobijało by mnie to pożeranie oleju.. :no:

mówicie, że 1.8T..????

no,ok ale jak tam jest z turbiną, tzn. z jej awaryjnością i w ogóle..???

ile tak przeciętnie połknie gazu..???

ogólnie to dzięki tym, którzy czynnie angażują się w temat.. :beer1: :beer1:

i czekam na kolejne sugestie.. :)

Opublikowano

mówicie, że 1.8T..????

no,ok ale jak tam jest z turbiną, tzn. z jej awaryjnością i w ogóle..???

Też miałem ten dylemat. Ale wolałem auto na turbinie niż ciągłe problemy z nadmiernym pobieraniem oleju. A teraz nie zmieniłbym tej decyzji i nie żałuję. Wystarczy dobrze obchodzić się nie piłować na zimnym odczekać moment przed zgaszeniem autka żeby turbo się schłodziło i będzie wszystko ok. W 1.8T masz moc i zawsze możesz ją podnieść. Spalanie gazu: na zbiorniku 41l robię 360km. Wiadomo przyjdzie zima to więcej benzynki idzie bo dłużej się nagrzewa. W tym roku większą ilość zatankowałem tylko w tym miechu. Wszystko zależy jaki trasy robisz do pracy/szkoły.

Opublikowano

Kolego 1.8T AVJ bardzo fajnie jeżdzi na lpg- mam takową sztukę. Dobrze wystrojony pali tyle samo co Pb

Opublikowano

Ja również nie żałuję, jak pierwszy raz się przejechałem to normalnie szok.

Wciska w fotel i jeszcze quattro, samochód jakby przyklejony do szosy.

O turbinę należy dbać, ale jakby co, to remont też nie jest taki straszny, przecież w TDI są turbiny też.

Podoba mi się jeszcze ten odgłos turbiny, w TDI nie słychać chyba

Opublikowano
  • Autor

Mam teraz turbo w dieslu i właśnie chciałem coś bez, ale skoro tak zachwalacie 1.8T to może i ja zacznę je brać pod uwagę..

Nie mówiąc już o Quattro bo chyba w kwocie ok. 25tys. ciężko będzie taką sztukę upolować, oczywiście w zadawalającym stanie, a nie jakiegoś ulepka..

Opublikowano

jak bez turbo to tylko 4,2 :naughty:

Opublikowano

jak bez turbo to tylko 4,2 :naughty:

dzwiek miazdzy suty :notworthy: