Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Coś zaczęło pukać w fotelu kierowcy. Czy coś się urwało?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj gdy usiadłem za kierownicą poczułem coś jakby sie poderwało w fotelu (plecy). Od razu wyczułem że coś jest nie tak. Od tej gdy oprę się mocniej to w okolicy pleców czuję że takie puknięcie. Gdy odpuszczę siłę opierania to coś co jest w fotelu wraca do swojej pierwotnej pozycji znowu powodując takie delikatne puknięcie. Co tam w środku fotela jest? Czy coś się tam mogło urwać/naderwać?

Jeśli to ma znaczenie to fotel podgrzewany i oczywiście z poduchą oraz kubełkowy.

Opublikowano

u mnie tez cos takiego bylo, mozliwe ze to to samo mianowicie pękł pręt od regulacji odcinka lędźwiowego u mnie z lewej strony fotela na samym zgięciu ;] wymontuj z tylu fotela plastikową oslone i sprawdz.

Opublikowano

łatwo ją zdjąć?

Opublikowano

musisz ciagnac ale ostroznie bo one sa na metalowych zatrzaskach u mnie sie ulamaly zaczepy do nich w tej plastikowej oslonie, generalnie troszke pałowania jest chyba ze ktos ma jakis dobry sposób na to to niech napisze.

zaczepy sa w dolnej czesci z tego co pamietam ale zaraz sprobuje sprawdzic czy w etce jest pokazana(powinna). :)

z tego co w etce widzialem to chyba tylko na dole sa dwa zatrzaski.

Opublikowano

Ok dzięki. jutro będę u mojego mechanika na odgrzybieniu klimy to poproszę go jednak żeby to on tam zajrzał przy okazji.

Opublikowano

Panowie czy ktoś może zdejmował tą osłonę plastikową z tyłu fotela? Muszę wiedzieć na 100% czy szarpać od dołu czy od góry. Kolega wyżej pisze że u dołu są zatrzaski, znowu ktoś inny kto miał do czynienia trochę z fotelami mówił mi że jednak od góry. Zna ktoś odpowiedź na to pytanie?

Opublikowano
Panowie czy ktoś może zdejmował tą osłonę plastikową z tyłu fotela? Muszę wiedzieć na 100% czy szarpać od dołu czy od góry. Kolega wyżej pisze że u dołu są zatrzaski, znowu ktoś inny kto miał do czynienia trochę z fotelami mówił mi że jednak od góry. Zna ktoś odpowiedź na to pytanie?

Są trzy zatrzaski u góry :wink:

26032012258.jpg

Opublikowano

właśnie o taką podpowiedź mi chodziło. Dzięki. :)

edit: zdjąłem tą plastikową osłonę bez problemu. Ciągniemy po kolei od góry trzy zatrzaski a potem wysuwamy dół. Faktycznie ułamane są dwa druty w mechanizmie regulacji lędźwi. Znalazłem coś takiego na allegro za 80PLN. Chyba kupię bo w ASO 320zł. Wymieniał już ktoś tą część? Łatwo? Poradzi sobie laik? Czy jednak zostawić to fachowcowi?

Opublikowano

U mnie oczywiście też pękł ten drut na dole ale po przemyśleniu podeszłem do tematu typowo druciarsko:decayed: Jako że ten ori drut to niezłe badziewie i pękł z jednej strony więc zakupiłem na szybko w sklepie 1x szprycha od jakiegoś motorka i kilka cybantów w sklepie metalowym. Szprychę powyginałem na wzór tego odłamanego kawałka zostawiając ją nieco dłuższą aby dosztukować do reszty cybantami. Na razie ze 2 miesiące trzyma z tym ze na wszelki wypadek nie używam regulacji lędźwiowej.

Opublikowano

Też myślałem żeby pokombinować i samemu to jakoś sklecić ale to Twoje zdanie: "(...) z tym ze na wszelki wypadek nie używam regulacji lędźwiowej." utwierdziło mnie w przekonaniu że jednak zainwestuję 80 dych i kupię ten mechanizm.

Opublikowano

Za 80zł to też bym kupił ale patrzyłem tylko w Etce:grin: Myślę że ten drutex i tak będzie wytrzymalszy jak ori, tej regulacji nie używam bo z tego co wyczytałem to ten ori pręt pęka właśnie jak mocno się ją napnie. A w sumie mnie jest wygodniej jak ta regulacja jest luźna.