buncio Opublikowano 26 Marca 2012 Opublikowano 26 Marca 2012 Witam. Od pewnego czasu zauważyłem że czujnik temperatury zewnętrznej zaniża mi prawidłową temperaturę. Przykładowo pokazuje +10 odpalę auto i podczas jazdy szybko temperatura dochodzi do +20 bo tyle naprawdę ostatnio w sobotę było na dworze. Jakiś czas jest dobrze temperatury pokazuje właściwe i znów powtórka z rozrywki.... aby ruszę autem i widzę jak temperatura na wyświetlaczu rośnie. Jest też tak że jak widzę że temperatura zaniżona i auto stoi przed domem to podepnę vaga i od razu temperatura rośnie do właściwej. VAG nie pokazuje żadnych błędów. Czyzby to głupia i podstawowa sprawa jak czujnik temperatury ten w zderzaku? no ale tak dziwnie by się zachowywał? że skoro już jadę to pokaże mi własciwą temperaturę? Mam też zepsuty centralny zamek a konkretnie nie działa mi na pilota i to razem z tym wskazaniem temperatury stało się jednego dnia i się zastanawiam czy to nie ma nic wspólnego?
mlodyy Opublikowano 26 Marca 2012 Opublikowano 26 Marca 2012 zapewne jet gdzieś zwarcie lub czujnik padł posprawdzaj przewody czy we wtyczkach nie ma wody itp
buncio Opublikowano 8 Maja 2012 Autor Opublikowano 8 Maja 2012 fakt że to stało się po myciu auta...... ---------- Post dopisany 08-05-2012 at 16:27 ---------- Poprzedni post napisany 26-03-2012 at 15:50 ---------- czujnik temperatury wymieniłem na oryginalny i niewiele się poprawiło. Jak odepnę czujnik temperatury to wyswietlacz na desce rozdzielczej nadal pokazuje temperaturę .... czy tak ma być??? vag powie że był błąd czujnika temperatury ale dziwne jest że po odłaczeniu czujnika jest wyswietlana jakaś wartość.........
wijar Opublikowano 8 Maja 2012 Opublikowano 8 Maja 2012 Hi, nic dziwnego w tym nie ma:) Sprawdź dokładnie połączenia przewodów z termistorem, a najlepiej jakbyś zmierzył pętle (ciągłość obwodu) na przewodach , które doprowadzają sygnał z termistora. Wtedy wiedziałbyś na 100% po której stronie leży błąd. Pzdr.
karol24 Opublikowano 27 Lipca 2012 Opublikowano 27 Lipca 2012 I co wyszło z tym czujnikiem? Mi ostatnio spada temp do -40/-50 i zamiast chłodzić grzeje mi w upały czujnik był w tamtym roku wymieniany na nowy (ASO), więc chyba muszę sprawdzić kable ale gdzie one są?
Skeeber Opublikowano 30 Lipca 2012 Opublikowano 30 Lipca 2012 I co wyszło z tym czujnikiem? Mi ostatnio spada temp do -40/-50 i zamiast chłodzić grzeje mi w upały czujnik był w tamtym roku wymieniany na nowy (ASO), więc chyba muszę sprawdzić kable ale gdzie one są? Miałem to samo - wymieniałem 3x czujnik, zero błedów na VAG. Pomogła wymiana czujnika temperatury powietrza pod filtrem pyłków /zasysanego/. Tylko ori niestety - koszt ok 150 PLN.
Rekomendowane odpowiedzi