Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Czy możliwe ze tak dużo pali

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z góry przepraszam jeśli ten temt się już pojawił ale w moim przypadku pytanie brzmi czy jest to możliwe że robiąc dzienie w cyklu miejskim 8km czyli auto ciągle niedogrzane pali mi 9-10l Audi 1.9 TDI 90km 95rok, regularnie wymieniam olej i wszystkie filtry nie ma żadnych objwów usterki jedynie zdaża się że rano po uruchomieniu dymi na biało ale już po 1 minucie (po przegazowaniu) jest ok. Nie ma żadnych ubytków oleju ani płynu chłodzącego :mysli: :mysli:

Nazywaj poprawnie temat (prefiksy o modelu i silniku) / Poprawiam tym razem / Poziek

Opublikowano

Troszke dużo.

Moje ostanie testy.

Ja mam ten sam silnik i też głównie jeżdżę po mieście. Robiłem test przy przejazdach 2km (odpalenie - 2km jazdy (czasami 4km) i gaszenie "i tak 200km") w mieście. Na 25 litrach ok 350km - czyli około 7,1l/100km. "To jest typowe miasto"

Po zapaleniu rezerwy zalałem 25l i jeździłem do zapalenia rezerwy. Najbardziej obiektywny pomiar.

Test w trasie: na odcinku 1000km bez klimy 5,61l/100km - zalalem na maksa, przejechałem 1000km i zalałem na maksa i wyliczyłem. (Prędkość głównie 120km/h do 130km na tym odcinku 1000km jadę też autostradą 200km średnia 140-150km/h)

Test w trasie: na odcinku 1000km z klimy 5,96l/100km - zalalem na maksa, przejechałem 1000km i zalałem na maksa i wyliczyłem. (Prędkość głównie 120km/h do 130km na tym odcinku 1000km jadę też autostradą 200km średnia 140-150km/h (Maksa leciałem 195km/h instrukcja podaje 182km/h))

:th:

Opublikowano
  • Autor

Dziękuje za wstępne podpowiedzi no to wygląda na to że będe musiał się wybrać do fachowca :confused4:

Opublikowano

mój AHU przy podobnej do ciebie Prometeusz12 jeździe ok 5 km do pracy troche po mieście i do domu, czyli cały czas praktycznie niedogrzany (w zimie, bo teraz szybciej łapie temp) pali w granicach 6 do 7 litrów więc te twoje 9 - 10 to troche dużo, zrób logi i wrzuć na forum może masz coś nie tak, albo lekko przymulony :wink4:

Opublikowano

Zacznij od termostatu - u mnie spalanie było na podobnym poziomie i po wymianie wróciło do normy. :th:

Opublikowano
  • Autor

Nie wiem jak może mieć się do tego termostat auto w zasadzie nabiera temp. stosunkowo szybko (a poza tym 3 miesiące temu był wymieniany) a zresztą już sam nie wiem

Opublikowano

zapnij vaga zrób logi to powinno coś wyjaśnić :th:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Faktycznie coś masz nie tak skoro tyle ci pali. Mój AHU na chipie po mieście pali do 6,2l/100km, a w trasie 4,3 przy 110-120km/h.

i na felgach 235x45x17".

Masz coś zj**... Wrzuć logi to może się wszystko wyjaśni

Opublikowano
  • Autor

po Vagowaniu jedyny błąd to "Ciśnienie w przewodzie dolotowym różnica dorególowania-błąd sporadyczny"

ale po moich kilku analizach i pomiarach wyszło jednak 7,5 litra na 100 km na trasie takiej jak wyżyj podałem. Ciekawi mnie banshee te twoje 4,3 litra troche w takie rzeczy nie wierze

:>

Opublikowano

po moich kilku analizach i pomiarach wyszło jednak 7,5 litra na 100 km na trasie takiej jak wyżyj podałem. Ciekawi mnie banshee te twoje 4,3 litra troche w takie rzeczy nie wierze

bez przesady to jest diesel.

taka wartosc zuzycia paliwa jak u ciebie to zuzywa silnik benzynowy na trasie.

diesel 7 litrow pali po miescie. masz cos nie tak z autkiem

Opublikowano

po Vagowaniu

czy podpięcie do vaga wg. Ciebie to tylko zczytanie błędów :?:

daj screen z grupy 007 na zimnym silniku oraz 001 na rozgrzanym

Opublikowano

Faktycznie 8 litrów to nie jest mało ale ciekawe jakim stylem jazdy pokonujesz ten odcinek przez miasto :th:

Widze że większośc z was ma AHU z 95 i 96 roku

:polew: :polew: :polew:

zawsze troszke nowszy no nie :naughty:

Opublikowano
po Vagowaniu jedyny błąd to "Ciśnienie w przewodzie dolotowym różnica dorególowania-błąd sporadyczny"

ale po moich kilku analizach i pomiarach wyszło jednak 7,5 litra na 100 km na trasie takiej jak wyżyj podałem. Ciekawi mnie banshee te twoje 4,3 litra troche w takie rzeczy nie wierze

Nikt nie karze ci wierzyć :tongue4:

Raz wyszło mi 4,2 w trasie, ale z reguły wychodzi 4,3 góra 4,5l/100km.

Pozdrawiam :th:[br]Dopisany: 11 Maj 2008, 22:14 _________________________________________________

Widze że większośc z was ma AHU z 95 i 96 roku

zawsze troszke nowszy no nie

Norbi, ja myślę, że nie większość ma AHU tylko osoby zainteresowane tematem próbują pomóc Prometeuszowi.

A że wszyscy piszą o AHU to tym bardziej ma kolega porównanie co do swojego modelu.

:decayed:

1Z a AHU - co to za różnica... :wink4:

Opublikowano

Większośc z was nie pomaga tylko piszą ile komu pali :no:

Objaw dymienia na jasno rano podpowiada że kąt wtrysku jest zle ustawiony

:wink4:

Niewiadomo jak Prometeusz sprawdzał to spalanie ?

ps. kolego banshee różnice miedzy AHU a 1Z są niewielkie ale są

:wink4:

Opublikowano

Po pierwsze!

Prometeusz, powinieneś zrobić wiarygodny test - przejechać jakąś długą trasę jednym skokiem, żebyś sprawdził spalanie poza miastem.

Po drugie!

Zrobić to samo po mieście, rozgrzać silnik do właściwej temperatury i nawet w kilku etapach ale np. po 35-40 km za jednym razem przez miasto.

Uzyskasz wynik, który będzie świadczył, albo o zbyt dużym zużyciu paliwa, albo będzie w normie.

Wg mnie bez takiej próby nie ma co gdybać...

Daj znać o wynikach, jeśli postanowisz to sprawdzić!

Pozro

Opublikowano

Hej

Ja śmigam 5-5 km do roboty po Wrocławiu.

W zimie spalanie 8-8.5 l/100 w lecie 7-7.5.

Trasa do 120 to około 5-5.6

Trasa Wrocław-Kraków (120-130) potem Kraków Wrocław (150-170) średnia 6.85.

Kolega ma AFN'a i też w mieście 8 jest.

Jak dla mnie ciut dużo ja na dielsa (szczególnie biorą po uwagę że toto ma 90KM i jeździć szybko raczej nie chce ;) ).

9-10

Mój puszcza dymka po zapaleniu rano niebieskiego (pewnie uszczeniacze na zaworach), bo kąt był (podobno) sprawdzany po rozrządzie.

W ciągu dnia już nie dymi.

Oleju nie żre (no z wyjątkeim trasy jak się trzyma ciągle 3800 obrótów wtedy tak )

Opublikowano

to nie uszczelniacze tylko jakiś wtrysk leje i widać to na zimnym silniku. Poza tym na rozruchu masz dawkę w granicach 21,2mg, więc co się dziwić. Jakbyś miał ubytek oleju to możesz podejrzewać uszczelniacze, turbulum, albo takie tam :wink4:

pozdro!

P.S. Jak się mylę niech mnie gęś kopnie :decayed: