Bartek85 Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Opublikowano 22 Kwietnia 2008 witam koledzy! mam trochę problemów z autkiem! prawdopodobnie czeka mnie wymiana słynnego kompletu ( dwumas + sprzęgło + docisk + wysprzęglik) ale moje pytanie jest trochę inne i być może związane z tym nieszczęsnym dwumasem! tak jak w temacie! słychać takie jakby drapnięcie z okolicy magla podczas ruszania na skręconych kołach! poczatkowo działo się to tylko raz po nocy! teraz jest tak za każdym razem gdy zgaszę silnik i odpalam znowu! ruszam z 1 i takie "chrupnięcie"! a może to przegub? proszę o pomoc doświadczonych w temacie
Gość dzikidzidz Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Opublikowano 26 Kwietnia 2008 niech ci zmaca zawiechę dobry mechanior, nie chce krakać ale chrupniecia to raczej dzwieki magla... pozdro
Musashi Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Opublikowano 26 Kwietnia 2008 jaki masz przebieg? to pojawia sie przy skreceniu ze skrajnego do skrajnego polozenia? tylko przy ruszeniu po uruchomiieniu silnika?
Flyer Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Ja tez mam chrupniecie zawsze z samego rana lub po dluuugim postoju. Mam tak od samego kupna, czyli od lipca 07. What's that? Gdzies z dolu to dochodzi, czuc delikatnie na pedale sprzegla. Slysze je tylko po zapieciu jedynki (wyjazd na wstecznym i w momencie ruszania na 1nce).
Bartek85 Opublikowano 9 Maja 2008 Autor Opublikowano 9 Maja 2008 jaki masz przebieg? to pojawia sie przy skreceniu ze skrajnego do skrajnego polozenia? tylko przy ruszeniu po uruchomiieniu silnika? przebieg mam 145 tyś! taki sam objaw jak U flyera! po dłuższym postoju jak ruszam czy to jedynka czy wsteczny po puszczenie sprzęgła jest takie chrupnięcie
Musashi Opublikowano 10 Maja 2008 Opublikowano 10 Maja 2008 no wlasnie, badam przyczyne z tym ze umnie cos takiego przy skreconych kolkach w lewo sie slyszy, u mni ewystepuje gdy sie rusza w lewo po cofaniu. LukaszR sugeruje przegub napedowy. na razie jezdze i slucham. ja bym to nazwal lekkim metalicznym steknieciem, cos jakby sprezyna w zegarku przeskoczyla moze mamy silniki nakrecane na kluczyk jak autkach dla dzieci
Bartek85 Opublikowano 10 Maja 2008 Autor Opublikowano 10 Maja 2008 no wlasnie, badam przyczyne z tym ze umnie cos takiego przy skreconych kolkach w lewo sie slyszy, u mni ewystepuje gdy sie rusza w lewo po cofaniu. LukaszR sugeruje przegub napedowy. na razie jezdze i slucham. ja bym to nazwal lekkim metalicznym steknieciem, cos jakby sprezyna w zegarku przeskoczyla moze mamy silniki nakrecane na kluczyk jak autkach dla dzieci u mnie nie jest to metaliczne! to jest takie drapnięcie jakby o drewno! ja spodziewam się raczej że to coś ze sprzęgłem lub dwumasem
Flyer Opublikowano 12 Maja 2008 Opublikowano 12 Maja 2008 Tak, dokladnie. Jest to ewidentne "chrupniecie", a czy metaliczne, czy sprezynka... to juz nie dojdziemy. Kazdy nazwie to inaczej :> . Postaram sie nagrać ten dzwiek jak bede pamietal Bartek - Ty tez mozesz przystawic telefon/dyktafon w okolice pedalow, ktoregos ranka
Bartek85 Opublikowano 12 Maja 2008 Autor Opublikowano 12 Maja 2008 Tak, dokladnie. Jest to ewidentne "chrupniecie", a czy metaliczne, czy sprezynka... to juz nie dojdziemy. Kazdy nazwie to inaczej :> . Postaram sie nagrać ten dzwiek jak bede pamietal Bartek - Ty tez mozesz przystawic telefon/dyktafon w okolice pedalow, ktoregos ranka mogę ale nie wiem czy coś się nagra! u mnie jest to bardziej wyczuwalne na nodze niż słyszalne
Musashi Opublikowano 15 Maja 2008 Opublikowano 15 Maja 2008 czy dwumas? przeciez silnik zawsze sie kreci w ta sama strone u was na prostych kolach? sadze ze to nie tyle normalny objaw co zwyczajnie sie cos konczy.... u mnie to glownie jak po cofaniu skrece keirownice w przeciwna strone i rusze[br]Dopisany: 15 Maj 2008, 08:04 _________________________________________________obadalismy dzisiaj cala zawieche, i uklad kierowniczy, zero luzow, zatarc. byc moze ze to kwestia sprezyny talerzowej na ktorej oparta jest sprezyna zawieszenia,
Bartek85 Opublikowano 15 Maja 2008 Autor Opublikowano 15 Maja 2008 u mnie to było tak! najpierw był taki objaw jak u Cibie Musashi! po cofaniu i wrzuceniu 1 na skręconych kołach "chrup"! objawy się nasilały i występowały już po każdym dłuższym unieruchomieniu silnika! teraz to praktycznie co zgaszę i zapalę to jak ruszam jest "chrup"! ale oczywiście najgorzej z rana! a może to jakaś poduszka pod szkrzynią lub silnikiem?
Musashi Opublikowano 18 Maja 2008 Opublikowano 18 Maja 2008 kolejny slad, wczoraj cofalem, kola ostro w prawo. byla gorka, jak autko zaczelo sie staczac( bez biegu i gazu), kola wyprostowalem i chrup znow, czyli nic co ma zwiazek z napedem. pozostaje zawieszenie i przekladnia kierownicza. przy czym poniewaz ma to zwiazek ze zmiana kierunku ruchu oraz pozycji kol, wydaje sie, ze to zawieszenie - wahacze lub osadzenie sprzezyny.
Bartek85 Opublikowano 18 Maja 2008 Autor Opublikowano 18 Maja 2008 kolejny slad, wczoraj cofalem, kola ostro w prawo. byla gorka, jak autko zaczelo sie staczac( bez biegu i gazu), kola wyprostowalem i chrup znow, czyli nic co ma zwiazek z napedem. pozostaje zawieszenie i przekladnia kierownicza. przy czym poniewaz ma to zwiazek ze zmiana kierunku ruchu oraz pozycji kol, wydaje sie, ze to zawieszenie - wahacze lub osadzenie sprzezyny. czyli może faktycznie to wahacz, bo ja to słyszę jakby bardziej z prawej strony! i ostatnio zauważyłem że coś mi czasem puknie w prawym kole! ylko że ten dźwięk taki inny! wahacze to chyba zwykle "pukają" a nie "chrupią"???
Musashi Opublikowano 18 Maja 2008 Opublikowano 18 Maja 2008 no to zalezy, maja tak duzo plaszczyzn pracy, ze przy puszczaniu naprezenia moga wydac i taki dzwiek. tak jak pisalem wchodzi w rachube otoczenie kolumny zawieszenia
Flyer Opublikowano 19 Maja 2008 Opublikowano 19 Maja 2008 Cholera... chcialem nagrac ostatnio to chrupniecie u siebie, ale w nagraniu slychac tylko trzaski - wiec ni dy rydy. U mnie ten dzwiek slychac wylacznie po ruszeniu na jedynce. Zwykle jest tak: wyjezdzam z miejsca parkingowego tylem, wrzucam jedynke, przejezdzam metr-dwa i slysze chrupniecie, w dodatku czuje je tez w pedale sprzegla (albo gazu - nie pamietam ).
Bartek85 Opublikowano 19 Maja 2008 Autor Opublikowano 19 Maja 2008 Cholera... chcialem nagrac ostatnio to chrupniecie u siebie, ale w nagraniu slychac tylko trzaski - wiec ni dy rydy. U mnie ten dzwiek slychac wylacznie po ruszeniu na jedynce. Zwykle jest tak: wyjezdzam z miejsca parkingowego tylem, wrzucam jedynke, przejezdzam metr-dwa i slysze chrupniecie, w dodatku czuje je tez w pedale sprzegla (albo gazu - nie pamietam ). u mnie jest identycznie! jak jadę na połsprzęgle to nic się nie dziejem, ale jak tylko puszczę do końca sprzęgło to "chrup"! kuźwa co to może być???
Flyer Opublikowano 24 Maja 2008 Opublikowano 24 Maja 2008 To ja powiem Ci, ze u mnie dzieje sie to tylko raz, po pierwszym ruszeniu. Poki auto jest w miare "cieple" nic nie slychac, mam tak od samego kupna, wiec mozna z tym jezdzic...
Bartek85 Opublikowano 24 Maja 2008 Autor Opublikowano 24 Maja 2008 To ja powiem Ci, ze u mnie dzieje sie to tylko raz, po pierwszym ruszeniu. Poki auto jest w miare "cieple" nic nie slychac, mam tak od samego kupna, wiec mozna z tym jezdzic... flyer a wymieniałes już sprzęgło z dwumasem u siebie?
Flyer Opublikowano 28 Maja 2008 Opublikowano 28 Maja 2008 Nie, nie ruszalem niczego. Jak bede robil za jakis czas rozrzad, to napewno rusze temat tego "drapania".
AdamA4 Opublikowano 6 Czerwca 2008 Opublikowano 6 Czerwca 2008 Mam to samo. Delikatne chrupnięcie podczas ruszania z jedynki i do tyłu, szczególnie po postoju. Mechanik dwa razy wyciągał skrzynię. Wymieniłem koło dwu masowe firmy LUK( 1310,00 PLN), pierścień synchronizatora 2-go i 3-go biegu( 160,00 PLN - haczyły przy wrzucaniu), łożysko wyciskowe Sachs (120,00 PLN). I..... dalej kicha, chrupie, biegi źle wchodzą, na pedale sprzęgła odczuwam w połowie wyciskania tarcie i jakby "dyndanie". Obstawiam kpl. sprzęgło - pomimo niezłych okładzin oraz tuleję po którym zasuwa łożysko. Zacznę oczywiście od próby regulacji dźwigni zmiany biegów, tak mi doradzono... . Nadmienię , że skrzynię robił mech z doświadczeniem (serwis VW). Jestem umówiony na czwartek i zobaczymy co dalej... .
Rekomendowane odpowiedzi