Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Zużycie oleju waszych ADR`ów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kazda musi miec

Opublikowano

190 tys. nie dolewam oleju... no raz tylko dolalem... ale to w warsztacie mi za malo wlali :kox:

Opublikowano

Witam :hi:

Napisze Wam drodzy koledzy :> jaki jest u mnie.

Moja taczka na budziku ma 182 000 KM. Od roku- odkad ja posiadam, tj. od 20 000 KM zalewam ja olejem Lotos Semisyntetic 10W-40. Autko generalnie sprawuje sie OK, depniecie jest wporzo - nie zauwazylem szczegolow, ktore mogly by miec wplyw na "przejadanie" oleju (jakies specjalne wycieki czy zabrudzenia). Do tej pory olej wymienialem juz 3 krotnie i zauwazylem pewna prawidlowosc.

Po wymianie i zalaniu "michy" do pelna, przez dokladnie 7 000 KM oleju nie ubywa praktycznie wogole (przynajmniej bagnet tego nie wykazuje (1-2 mm ?) - a olej sprawdzam (raz na 2 tygodnie) zawsze rano - osobiscie uwazam, ze tak jest najlepiej, poniewaz wtedy praktycznie caly olej zdazy splynac do "michy"). Przez nastepny 1 000 KM "zjada" mi ok 1/4 do 1/3 ze wskaznika oleju. Na swoch chlopski rozumek zaczalem kombinowac i doszedlem do wniosku , ze wlasnie wtedy olej zapewne traci te swoje cudowne wlasciwosci i jest do wymiany (przynajmniej ten uzywany przeze mnie w silniku ADR). Dlatego osobiscie wymieniam olej po 8 000 KM.

Dla porownania podpowiem, ze dystanse moje ksztaltuja sie na poziomie 70% Trasa oraz 30% Miasto.

Rozmawialem w tej kwestji z mechaniorem i powiedzial, ze to wcale nie jest nadgorliwe :th: Tak napomknal mi tylko, ze ten nasz silniczek jest "Szlamogenny" (nie wiem na jakiej podstawie ale pewnie z doswiadczenie cos tam wie) i dla jego zdrowia lepiej bedzie wymieniac olej przy "dyszce" a nie 15 000 KM.

pozdrowka

YaBoLeK :>

Opublikowano

Moje autko 215tyś.km przebiegu,5tyś. po wymianie i nie ubyło nic :)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

ile oleju wchodzi do ADR ? bo czeka mnie niedługo wymiana, wczesniej przelali i wypluwał wiec niech wleja o 100-150 ml mniej , jak bedzie trzeba sam se doleje ;p

Opublikowano

ile oleju wchodzi do ADR ? bo czeka mnie niedługo wymiana, wczesniej przelali i wypluwał wiec niech wleja o 100-150 ml mniej , jak bedzie trzeba sam se doleje ;p

3,5 litra śmiało mozesz zalac 3mm pod MAX. :hi:

Opublikowano

dopiero przejechałem jakieś 6 tyś przebieg ok 140000 ( faktyczny? niewiem) i nic nie ubyło. :good:

Opublikowano

miedzy wymianami tak ok 200ml dolewam :cool1:

Opublikowano

Na zegarku mam nie mniej niż 156tyś , krótkie odcinki tak do 12km i nie dolewam oliwy grama lotos synt.Auto w automacie , do moje drugie oooo co nie ciągnie oliwy , 2.6 abc ok2-3 litrów ale spore wycieki między v a b3 1.8 jn 1-1.5l .Pierwsza b3 1.8ne przebieg ponad 250 tk lpg 0.5l przy ostrej jeżdzie , a matiz 1l/1000km.

pozdro

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

zalałem na max 15kkm ubyło do połowy miarki ale silnik mi się troszeczke poci uszczelką pod miską

Opublikowano

Na zegarku mam nie mniej niż 156tyś , krótkie odcinki tak do 12km i nie dolewam oliwy grama lotos synt.Auto w automacie , do moje drugie oooo co nie ciągnie oliwy , 2.6 abc ok2-3 litrów ale spore wycieki między v a b3 1.8 jn 1-1.5l .Pierwsza b3 1.8ne przebieg ponad 250 tk lpg 0.5l przy ostrej jeżdzie , a matiz 1l/1000km.

pozdro

na zegarku to powinienes miec blisko 300 000 km kolego...

Opublikowano

wymieniałem 5000 kil temu nic nie ubywa - ale moim zdaniem to co 8000 do 9000 kilosów olej powinno się wymienić ( ja zalałem Mobil 10/W40) na liczniku mam 238tyś

Opublikowano

wymieniałem 5000 kil temu nic nie ubywa - ale moim zdaniem to co 8000 do 9000 kilosów olej powinno się wymienić ( ja zalałem Mobil 10/W40) na liczniku mam 238tyś

jak nie szkoda Ci kolego kasy to możesz co tyle wymieniać . Jak masz zaleny syntetyk to wymiana co 15-20 kkm :good: