Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Zużycie oleju waszych ADR`ów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Te przebiegi to zadziwiają,13 lat auto i 165tys :polew: :polew:

Widze, że akurat to mnie sie tyczy... może i Cie to śmieszy ale faktycznie akurat ten egzemplarz ma oryginalny przebieg 165 tyś km. Nic nie kręcone.

Wiem jakie są przekręty i na czym rzecz polega, ciężko o auto w tym wieku z oryginalnym takim przebiegiem ale tu nic nie było cofane :]

to raczej nie jest temat o sprawach przebiegow - wiadomym jest ze w PL ile auto by lat nie mialo - czy 5 czy 25, zawsze bedzie mialo przebieg ponizej 200tys. - i wszystkie oryginalne oczywiscie

Wiem ze V6 tyle nie bierze, bo znajomy ma takiego.

Tylko pamietajmy o ilosci zaworów, chyba że mowa o 2,8

akurat pisalem o swoim, 30 zaworow, oleju pije od 100ml do 400ml / 1000 km - zaleznie czy spokojna jazda czy butowanie

pzdr

Opublikowano

panowie pytanie dotyczylo zuzycia oleju ADR-ow prosze sie trzymac tematu :rtfm:

Opublikowano

Ostatnio od wymiany do wymiany czyli po 12tys nic nie dolalem...mialem MAX a zeszlo mi do ciut mniej niz polowa. W ksiazce nawet pisze ze ten silnik na 10000km powinien ok 1l oleju spalic. Wiec kolego ktory zalorzyles temat napewno masz cos nie tak i jedz do mechanika i szukaj dziury

Opublikowano

Ostatnio od wymiany do wymiany czyli po 12tys nic nie dolalem...mialem MAX a zeszlo mi do ciut mniej niz polowa. W ksiazce nawet pisze ze ten silnik na 10000km powinien ok 1l oleju spalic. Wiec kolego ktory zalorzyles temat napewno masz cos nie tak i jedz do mechanika i szukaj dziury

A ile oleju jest między MAX a MIN na podziałce bagnetu, jeśli chodzi o silnik ADR?

Opublikowano

1 litr

Opublikowano

Silnik przy normalnej jeździe nie powinien brać oleju, ewentualnie jakieś drobne ubytki po 10 000 tys. Natomiast przy prędkościach większych silniki biorą olej. Z mojego doświadczenia wynika, że trzeba jeżdzić powyżej 160 do górnej granicy czyli około 200/220 na godzine. Tylko gdzie teraz przycisnąć, :kox: jak ruch tak duży. W UK nie ma jak. :confused4:

U mnie jest 111 000 mil, więc przebieg jest już dość duży i nie zauważyłem ubytków, czyli normalnie.

Ja bym sprawdził zapach spalin po rozgrzaniu silnika. Wszelkie przepały będą wyczuwalne, zarówno od strony benzyny jak i oleju. Spaliny nie powinny być wyczuwalne, tylko para wodna. :) Chyba , że ja mam słabe powonienie.

Jeżeli nigdzie nie cieknie to tylko naprawa główna. Ja bym nie naprawiał, a jeździć jeszcze można przez jakiś czas.

Opublikowano

troche duzo tego oleju ci ubywa, ja mam 2.6 i od wymiany do wymiany nic nie dolewam ubywa tylko na bagnecie z max na min stanu (250tys km przebiegu), ale w poprzednim audi 80 b4 2.0 8v dolewalem litr oleju na 500 km i tak zrobilem 50 tys km i wszystko bylo ok

jedz do mechanika i sprawdz to dobrze

pozdrawiam

Opublikowano

W moim aucie przy stanie oleju na max i po przejechaniu 12000 km stan oleju w połowie bagnetu, między max i min, to tak ok 0.5 L, myśle że litr oleju od wymiany do wymiany jest w normie, no ale 2.5 litra to troche przesada, no ale z drugiej strony tragedii nie ma.

Opublikowano

nigdy nie dolewałem miedzy wymianą , nie było potrzeby. Auto ma 170.000 km , olej Mobil S 10w40 , zadnych wycieków.

Opublikowano

U mnie 200.000, dolałem 1,5 litra od ostatniej wymiany, ale ciekł mi oring wiec normalne - A tak nic nie dolewam, czasem szklaneczkę ;P

Opublikowano

U mnie przebieg ponad 230000 mam ją od 170000, wymieniam 10w40 co ok.10000 i nic nie ubywa

Opublikowano

Witam Ja mam 1.8 ADR i najechane 210.000km i od wymiany do wymiany dolewam 0,5l a leje Mobil 1 10W40. zalecam sprawdzic szczelnosc, czujnik cisnienia oleju bo tam lubi uciekac olej, i oring chłodnicy oleju. pozdrawiam :)

Opublikowano
  • Autor

Czy moze mnie ktos uswiadomic gdzie znajduje się chłodnica oleju i ten oring gdzie puszcza olej?

Opublikowano

niemozliwe aby 2,5 litra brala musi jedynie wyciekac a sprawdz czy jest uszczelka pod srobka na misce olejowej bo jak kupilem to tez w slicznotce nie bylo i mi uciekal olej i zalozylem i wszystko ok nic nie bierze a ma 121 tys

Opublikowano

Moja rowniez nie bierze nic oleju, nie dolewam nic od wymiany do wymiany a mam 200 tys duzo jezdze olej jaki uzywam to castrol magnatec 10w40

Opublikowano

Czy moze mnie ktos uswiadomic gdzie znajduje się chłodnica oleju i ten oring gdzie puszcza olej?

Odkręcasz filtr oleju i widzisz chłodniczkę oleju następnie odkręcasz śrubę i pociągasz do dołu chłodniczkę i z drugiej strony jest oring który jak jest zbyt twardy to puszcz olej. :th:

Opublikowano

moja adr 1.8 bierz 2 3 setki oleju na 12000 km roczny przebieg ok 30 40 tys km

Opublikowano

przebieg 175000 i bierze 1l na 12.000km syntetyku 5W 50

Opublikowano
  • Autor

Czy wszystkie ADR`y miały tę chłodnicę oleju???