Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1.9 TDi 115-116KM DPF 2004r.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Poszukuję informacji na temat silnika 1.9 TDi 115-116KM z DPF, który był montowany w audi a4 b6 w roku 2004r.

Nie wiem jakie było oznaczenie silnika...chyba BKE, ale poza chciałbym wiedzieć coś więcej o tej jednostce.

Czy dużo lepsza jest wersja 130konna?

Proszę o informacje na temat awaryjności oraz kosztów utrzymania względem mocniejszej wersji 130konnej.

Użytkowników tych silników bardzo proszę o informacje wszelkie informacje, elastyczność, spalanie, awarie DPF(?) itp.

Czy te silniki były również montowane w B7?

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam.

Opublikowano

koszty utrzymania i awaryjność ta sama dla wszystkich 1,9TDI PD

Programem możesz sobie podkręcić w okolice 135-140km

BKE wyposażony w DPF będzie miał w kodach wyposażenia 7GG a bez DPFu 0GG i w obu wariantach były montowane w B7

Opublikowano
  • Autor

Dzięki VDM :)

Czy różnica podczas przyspieszania/wyprzedzania pomiędzy 116 i 130 KM jest jakaś drastyczna?

Który silnik Waszym zdaniem jest lepszym rozwiązaniem?

Opublikowano

Czy różnica podczas przyspieszania/wyprzedzania pomiędzy 116 i 130 KM jest jakaś drastyczna?

moim zdaniem z 1,9TDI najlepszym wyborem jest AVF

seria 131km

skrzynia 6

Opublikowano

moim zdaniem z 1,9TDI najlepszym wyborem jest AVF

seria 131km

skrzynia 6

i ja tak myślę
Opublikowano

W żadnym BKE nie ma DPF.Chyba,że ktoś sobie dołożył.

Opublikowano

potwierdzam w B6 BKE nie montowali seryjnie DPF.

Z wlasnego doswiadczenia polecam ten silnik bo juz jezdze nim 4 lata i jestem zadowolony

Opublikowano
  • Autor

A jakie silniki były montowane w A4 1.9TDi w latach 2003-2004 z DPF? Były takie w ogóle?

Opublikowano

z tego co wiem to w tych latach wogole nie montowali jeszcze DPFa w tych silnikach,ale moge sie mylic.

Opublikowano

BKE seryjnie wychodzil bez DPF-a. DPF byl oferowany jako doposazenie (podobnie jak w AVF), jednak to filtr dzialajacy bez wspolpracy z ECU. podobnie jak katalizator.

w 2004 pojawily sie silniki BRB montowane w B7 wyposazeone w DPF.

Jednak lepiej DPF nie miec niz miec. wskutek systemu dopalania sadzy, do oleju moze sie dostawac ON.

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję Musashi za wytłumaczenie.

Opublikowano

a w b6 nie był to przypadkiem AKE ?. Ja mam BKE i nie ma żadnego DPF (chwała im za to ).

Opublikowano
  • Autor

Czy faktycznie DPF to takie "zło" dla silnika / użytkownika? :P

Czytałem że można ponoć usunąć filtr cząstek stałych ale tylko z wgraniem nowego softu daje to pożądany efekt...

Jeśli kupiłbym a4 z silnikiem jak w temacie, czy faktycznie będzie taka potrzeba? Z różnych źródeł słyszałem również, że jak raz w tygodniu ew. raz na 2 tyg. przedmucha się pajęczyny z wydechu ten filtr, nie jest taki uciążliwy...

Opublikowano

jeżdzę b7 BKE i to motor bezawaryjny, przy dużym obciążeniu (urlop ) jednak trochę mocy brakuje

minusem DPF to jednak duża cena wymiany , a nawet jak go się czasami trochę przegoni, to i tak DPF nie jest wieczny :)

Opublikowano

Ja mam BKE + turbawke AWX + dwumase i sprzęgło AWX + virus = mocy nie brakuje :)

Opublikowano
a w b6 nie był to przypadkiem AKE ?
AKE to 2.5tdi (180ps).
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Wracajac do tematu, porównując seryjne AVF i seryjne BKE, to to pierwsze jest raczej lepsze. Z własnego doświadczenia wiem. Miałem A4 full S-line (wew/zewn) r.'04 AVF 6 gang, chodził jak zegerek, na baku robiłem nawet 1100km 4 os+ full bagaż,( niestety był dzwon z A3-czołowo)(oba auta wraki); Teraz mam BKE B7 116km 12/2004 na takim samym zbiorniku zrobię max 900km. Ponadto BKE jest mniej elastyczny(trzeba mieszać w biegach). Pdsumowując 131km i 6 biegów robi robotę, szczególnie z zawiasem 1BV.POLECAM

Opublikowano

Jeżdzę BRB z 2007r ponad 3 lata i poznałem już ten silnik. Auto exploatuję głównie po Krakowie, rzadko w trasie, a ten Avant kupiony był by zmieścić w nim moją córcię + wszystkie dziecięce bety i powiem tak: jeżeli nie oczekujesz sportowych wrażeń, a trasie liczy się dla Ciebie ekonomia to silnik nie jest zły. Przyznaję, że przy 100km/h i 3ech osobach z bagażami na pokładzie przeskoczyć TIRa to nie takie hop-siup ale można się przyzwyczaić.

Odnośnie DPF'a: w ciągu 3 lat kontrolka filtra zapaliła mi się tylko raz i zanim wyjechałem na A4-kę aby go "przewietrzyć" to po kilku minutach od złapania 90oC zobaczyłem za sobą chmurę niebieskiego dymu, która rozpłynęła się tak jak przyczyna zapalenia kontrolki (do następnego razu).

W ASO powiedzieli mi, że po przepaleniu stan filtra miałem 93% OK, więc jeszcze powinien trochę pojeździć.

Opublikowano

Ja tez od 3 lat uzytkuje autko z silnikiem BRB i jak narazie zero problemow!!moze czasami troche mocy brakuje ale niema co nazekac!! Poza kosztami na paliwo i wymiana oleju co 10000 tys wiekszych wydatkow jeszcze niemialem co daly by znac po kieszeni :decayed: