Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Cykanie, świstanie Napinacz paska?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od paru dni z okolic paska wielorowkowego dochodza dziwne dzwieki jakby swistanie lub cykanie, jak wymienialem szybe jeden gosciu mechanik spojrzal tylko i powiedzial ze napinacz paska konczy zywota. Mozna wymienic samą rolke czy trzeba caly napinacz? Nie zauwazylem zeby byl odchylony w lini od innych rolek.

Opublikowano

kolego szukaj na forum było już to poruszane ale najprawdopodniej masz do wymiany napinacz

Opublikowano
  • Autor

Ale chodzi mi o to czy moge sama rolke wymienic? Kumpel wymienil sama rolke i chodzi jak ta lala

Opublikowano

Z reguły wymienia się komplet, ale jeżeli sam napinacz jest dobry to wystarczy wymienić samą rolkę.

Opublikowano
  • Autor

A zeby wymienic rolke trzeba odkrecac napinacz czy da rade sama rolke odkrecic? i jak sparwdzic czy napinacz jest jeszcze dobry?

Opublikowano

Na twoim miejscu najpierw bym sprawdził sprzęgło alternatora, bo to z jego winy leci napinacz.

Opublikowano
Witam.

Od paru dni z okolic paska wielorowkowego dochodza dziwne dzwieki jakby swistanie lub cykanie, jak wymienialem szybe jeden gosciu mechanik spojrzal tylko i powiedzial ze napinacz paska konczy zywota. Mozna wymienic samą rolke czy trzeba caly napinacz? Nie zauwazylem zeby byl odchylony w lini od innych rolek.

Najpierw zrzuć pasek z alternatora i sprawdź sobie koło pasowe alternatora czy ma poślizg w jedną stronę czy nie jest zatarte ...

Rolę idzie odkręcić bez demontażu napinacza (lewy gwint )

Opublikowano

Kiedy był wymieniany napinacz paska klinowego?

Prawidłowo powinieneś wymienić sprzęgiełko alternatora i napinacz.

Polecam ci Ruville. Koszt ok. 500 zł

---------- Post dopisany at 16:54 ---------- Poprzedni post napisany at 16:54 ----------

Kiedy był wymieniany napinacz paska klinowego?

Prawidłowo powinieneś wymienić sprzęgiełko alternatora i napinacz.

Polecam ci Ruville. Koszt ok. 500 zł

Opublikowano

bez sciagania paska niech ktos zgasi silnik a ty obserwuj czy wirnik alternatora wykona jeszcze kilka obrotow jesli nie to sprzegielko do wymaiany

Opublikowano
  • Autor

Mam silnik AFN i klime, wiec pasek wielorowkowy musze kupic z klima czy bez? Czy ten mniejszy jest od klimy?

W ktorym miejscu jest wirnik alternatora?

Opublikowano

są dwa paski od klimy i od alternatora, otworzysz maskę to wirnik widać

Opublikowano

jestem po zmianie rozrządu + rolki napinacza osprzętu, paski, sprzęgiełka alternatora itp i po 100km wystąpiły te same objawy co u Kolegi, tylko wtedy gdy silnik pracuje na luzie lub podczas ruszania na "półsprzęgle". wystarczy dodać trochę gazu (1100obrotów) i cisza.

Dodam, ze takie gwizdanie występowało sporadycznie

od czego zacząć sprawdzanie i czy może to być wina źle dokręconego sprzęgiełka lub wadliwa nowa rolka napinacza?

Opublikowano

Przerabiałem ten temat. Wyrobiło się koło pasowe w alternatorze (1Z - 120A) i napinacz mocno już się wychylił. Zmieniłem pasek, napinacz i dołożyłem sprzęgiełko Ruville i od tamtej pory święty spokój. A zrobiłem już ze 30 tysięcy km. Ten temat trzeba ogarnąć raz a dobrze.

Opublikowano
  • Autor

Psiknolem pare dni temu tawotem na pasek i cykanie ucichlo do takiego stopnia ze trzeba sie wsuchiwac a jak kolega polal mi woda na te kolo ktore pasek od zewnatrz dotyka to ucichlo na chwile, znajomy mechanik mowil ze on stawia na to ze pasek wyrobiony od zewnatrz i sie slizga, napinacze i rolki wygladaja dobrze.

---------- Post dopisany at 15:51 ---------- Poprzedni post napisany at 15:47 ----------

Powiedzcie mi czy sa ine rodzaje silnika AFN, u kolegi w Afnie troche inaczej wygladaja rolki. Z tego co znalazlem w necie w A4 b5 byly dwie produkcje silnika AFN.

Audi AFN 110 1.9 4 2/1996 7/1998 Audi A4 ON "GR.":TDI

Audi AFN 110 1.9 4 2/1996 7/1999 Audi A4 ON TDI

Audi AFN 110 1.9 4 4/1997 12/1997 Audi A6 ON "GR.":TDI

Audi AFN 110 1.9 4 4/1997 4/2001 Audi A6 ON TDI

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Pozwólcie, że dołączę się do tematu, otóż jakieś 5tys km temu zaczęła buczeć mi pompa wody (i jak się okazało miała wyczuwalne luzy), tym samym wymieniłem ją i przy okazji rolkę napinacza. Zaraz po odpaleniu po tych zabiegach zaczęło coś piszczeć, myślałem, że rolka kijowa i dziś wymieniłem na następną Ruville (niby bo w środku był FAG czy jakoś tak) i teraz mam wrażenie, że jest jeszcze gorzej, a szczególnie gdy zwiększę obroty (np ok 2000obr/min). Podpowiedzcie mi Panowie co dalej szukać, jutro postaram się sprawdzić jeszcze to sprzęgiełko alternatora jak napisał kolega biker110, nie mniej po zrzuceniu paska kręciłem rolką alternatora i jak dobrze pamiętam w lewo (stojąc przodem do samochodu) kręcił się swobodnie zaś w drugą stronę wykonuje trochę obrotów i się zatrzymuje (ale nie wiem czy to ma znaczenie). Macie może jakieś propozycje co to może być? Może faktycznie wymienić pasek jeszcze? Dźwięk który opisuję jest mniej więcej taki:

i dodatkowo wydaje mi się, że co jakiś czas słyszę takie cyknięcie (jakby przekaźnik się przełączał :))

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

ćwierkanie u mnie było spowodowane zużyciem sprzęgiełka alternatora to widać jak napinacz podskakuje wydając dziwne dźwięki takie cykanie.