piotrekb_tt Opublikowano 1 Grudnia 2015 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Panowie mam gateway o numerach 8T0907468T, którego nie ma na liście obsługujących HBA ale bez problemu przyjął kodowanie i zaczął wołać o asystenta. Czy to oznacza ze moj gateway jednak obsłuży system asystenta swiatel?
wrclaguna Opublikowano 1 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2015 Przeciez pisze ci ze nie moze byc osiagniety kazde MCE 09 przyjmuje kodowanie kodowałes 19 GATEWAY ?
piotrekb_tt Opublikowano 1 Grudnia 2015 Opublikowano 1 Grudnia 2015 (edytowane) Tak kodowalem tylko gateway. Nie moze byc osiagniety bo go fizycznie nie ma jeszcze. To jak gateway przyjal hba to znaczy ze obsłuży? Edytowane 1 Grudnia 2015 przez piotrekb_tt
wrclaguna Opublikowano 2 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 2 Grudnia 2015 przyjac przyjmie ...... ale bedzie brak komunikacji z HBA
piotrekb_tt Opublikowano 2 Grudnia 2015 Opublikowano 2 Grudnia 2015 To bida. Myslalem ze jest tak jak w vagu np mk5 ze jak dany moduł przyjmuje kodowanie to znaczy ze obsługuje dana opcje.
wrclaguna Opublikowano 2 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 2 Grudnia 2015 Spis kodów PR jest w ETCE i nie widze tam info o HBAPodepnij kamere to wtedy bedziesz miał pewnośc na 100 % czy działa czy nie
piotrekb_tt Opublikowano 2 Grudnia 2015 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Tak trzeba bedzie zrobic. Dzieki za pomoc
Winger Opublikowano 8 Marca 2016 Opublikowano 8 Marca 2016 Mam zamiar zamontować zarówno HBA, jak i Lane Assist. Obydwa sterowniki mają połączenie po CANie z Gateway. Czy są jakieś przeciwwskazania by puścić w okolice lusterka tylko jedną parę przewodów (CAN) i tam rozgałęzić do sterownika Lane Assist i wtyki lusterka z kamerą? Czy powinienem ciągnąć jednak obydwie pary osobno i łączyć pod schowkiem pasażera? Logika podpowiada, że jedna para po słupku wystarczy, ale może jest coś o czym nie wiem. Przy okazji - jeśli ktoś ma, tak jak ja, zwykłe lusterko ale z wbudowanym czujnikiem wilgoci, odpada ciągnięcie kabla do modułu komfortu bo on już jest (we wtyczce lusterka mam teraz zajęte piny 1 = zasilanie z bezpieczników, 2 = masa i 7 = połączenie do pinu 32 w module komfortu). Czyli przy instalacju fotochromu i kamery HBA wystarczy wtedy tylko puścić jedną parę do Gateway (CAN, piny 3 i 8 z lusterka) i podpiąć krótkim kabelkiem pin 6 z pinem 8 we wtyczce oświetlenia podsufitki.
wrclaguna Opublikowano 8 Marca 2016 Autor Opublikowano 8 Marca 2016 Czy są jakieś przeciwwskazania by puścić w okolice lusterka tylko jedną parę przewodów (CAN) i tam rozgałęzić do sterownika Lane Assist i wtyki lusterka z kamerą? bez problemu mozesz tak zrobić
Winger Opublikowano 22 Marca 2016 Opublikowano 22 Marca 2016 Zdjąłem dzisiaj CP z trzech komponentów dzięki czemu mogłem moda dokończyć - i wszystko działa idealnie :-) Tak jak pisałem, po zmianie lusterka (i gatewaya) trzeba było tylko jedną parę CAN puścić. Nawiasem mówiąc, nie trzeba podsufitki / osłon ściągać - odkręciłem panel oświetlenia podsufitki i wpuściłem pod dach kilka spiętych sztywnych pasków montażowych - jak końcówka wyszła spod zdjetego słupka to przeciągnąłem przygotowaną wiązkę. Kolejny system odhaczony (są już ADS, AHA i HBA), biorę się za resztę. Kolejny będzie Lane Assist, którym wepnę się do CANów puszczonych dla HBA, czyli pozostanie mi tylko pociągnięcie zasilania. Raz jeszcze dzięki wrclaguna za opis!
andy-vip Opublikowano 2 Maja 2016 Opublikowano 2 Maja 2016 Chciałem podziękować Grzegorzowi za świetny opis. Właśnie HBA zrobione, zakodowane i chyba działa, bo nie miałem okazji testować. W każdym bądź razie błędów nie mam.
frog125 Opublikowano 26 Maja 2016 Opublikowano 26 Maja 2016 Chciałem zapytać czy u was HBA w czasie jazdy się wyłącza... nie wiem czym to jest spowodowane, jest możliwość ze światło się odbija od znaków czy przydrożnych słupków?. Brak błędów.
d.kudel Opublikowano 9 Lipca 2016 Opublikowano 9 Lipca 2016 Witam wszystkich Proszę o pomoc w sprawie HBA NIE MAM POJĘCIA czemu nie działa Wymienione zostało wszystko i nic Nowy ganek,bordnez,lusterko,zegary i nic Brak ruwniez błędów proszę pomocy dodam że to audi a6 c6 Dodam że brak ikonki na wyświetlaczu i nie mam tej opcji 09 long koding w bordziedzinie Proszę o pomoc wrclaguna może typos pomożesz proszę o kontakt na pw
wrclaguna Opublikowano 9 Lipca 2016 Autor Opublikowano 9 Lipca 2016 Witam wszystkich Proszę o pomoc w sprawie HBA NIE MAM POJĘCIA czemu nie działa Wymienione zostało wszystko i nic Nowy ganek,bordnez,lusterko,zegary i nic Brak ruwniez błędów proszę pomocy dodam że to audi a6 c6 Dodam że brak ikonki na wyświetlaczu i nie mam tej opcji 09 long koding w bordziedzinie Proszę o pomoc wrclaguna może typos pomożesz proszę o kontakt na pw daj jakis scan chociaz
komoornik Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Czy lusterko 8K0857511E będzie odpowiednie do auta z czujnikiem deszczu/zmierzchu, czujnikiem wilgotności (bez lane assist)?
piotrekb_tt Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Jak to jest w koncu z montażem poliftowego lusterka z HBA do przedlifta pomijajac kwestie samego mocowania. Chodzi o kodowania itp? Da rade to ogarnąć czy będą komplikacje?
komoornik Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Czy przy konieczności wymiany gatewaya, trzeba wpinać się w magistralę CAN bezpośrednio w gateway czy można to zrobić w innym miejscu?
piotrekb_tt Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Czy przy konieczności wymiany gatewaya, trzeba wpinać się w magistralę CAN bezpośrednio w gateway czy można to zrobić w innym miejscu?Jak masz lane assist to nie musisz ciagnac kabli bo samego gatka. Jak nie to niestety czeka cie ta robota bo piny sa puste.
komoornik Opublikowano 7 Września 2016 Opublikowano 7 Września 2016 (edytowane) Czy rodzaj świateł powinien być rzeczywiście zakodowany jako LED? Edytowane 7 Września 2016 przez komoornik
alan1900 Opublikowano 25 Września 2016 Opublikowano 25 Września 2016 Cześć, czy Adres 19: CAN Gateway (J533) Plik etykiet: AKP\8T0-907-468.clb Oznaczenie elementu SW: 8T0 907 468 AD HW: 8T0 907 468 K Komponent: GW-BEM 4CAN-M H09 0117 obsłuży lusterko HBA 8K0857511E
Rekomendowane odpowiedzi