Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nieprawidłowe wskazania wskaźnika doładowania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kilka dni temu zmieniałem turbinkę, kupiłem hybrydę od karambola, ma wszędzie plomby, również na cięgnie od WG więc nic nie regulowałem. Po zamontowaniu turbiny, dzisiaj przyszedł czas na montaż wskaźnika doładowania. Na biegu jałowym mam od -0.6 do -0.8. Na Pierwszym drugim i trzecim biegu, wskazówka waha się w granicach 0.4 bara i od razu po zmianie biegu przez 1 sekundę jest około 0.6. Na czwórce i piątce jest 0.6. Standardowo powinno być chyba 0.6 i spadać max do 0.55? Cięgno od WG pracuje po dodaniu i puszczeniu gazu. Tak powinno być czy jest coś tak?

Opublikowano

a może byś napisał w jakim to silniku jest ? domyślam się ze 1.8T 150km

Opublikowano

No przecież jest prefiks przed tematem, B5 AEB :) czyli 150KM

Teraz dokładnie obserwowałem wskaźnik doładowania na prostej drodze, na każdym biegu do około 4k rpm dmucha około 0.5 bara a później spada do 0.35...

---------- Post dopisany 11-06-2012 at 17:24 ---------- Poprzedni post napisany 10-06-2012 at 23:54 ----------

Pomoże ktoś?

Opublikowano

hybryda może i dobra ale teraz by pasowało to wystrojić

Opublikowano

A nie jest tak, że komputer powinien ustawić doładowanie na to 0.6 bara niezależnie jak dmucha turbina? I czy klapka od WG w pozycji że tak powiem 'jałowej' powinna być zamknięta? A może DV'ka puszcza?

Opublikowano

Kolego, jak wgrasz program na 1 bar to będzie dmuchać 1 bar, teraz jest seria i na serii więcej jak max 0.6 bar nie uzyskasz :hi:

Opublikowano

No ale właśnie chodzi o to że nie uzyskuje seryjnego doładowania (0.6 bara), mam max 0.5 bara a jak przycisnę od 5000rpm i w górę to spada na 0.3 bara

---------- Post dopisany at 17:34 ---------- Poprzedni post napisany at 16:31 ----------

Pod kolektorem dolotowym jest taki trójnik łączący wężyk od kolektora dolotowego, od odmy i od tej rurki biegnącej za silnikiem i wpadającej w dolot do turbiny, okazuje się że jest on pęknięty. Może to byś tego przyczyna? Jakie oznaczenie ma ten trójnik i gdzie go kupić?

Opublikowano

najpierw zrób szczelnosc

do sprawdzenia N75 i DV-ka