Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rozrząd -czy wymieniać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

stałem się szczesliwym nabywcą B7, przebieg w samochodzie to 110k, zastanawiam się czy wymienić już rozrząd czy też trochę jeszcze poczekać, według książki wymiana rozrządu to 180k, wydaje mi się ze to dosyć dużo. robie średnio ok. 10k km wiec moze nie ma potrzeby wydawać jeszcze kasy na rozrząd i zainwestować w jakiś mod:decayed:

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Opublikowano

z tego co ja wiem to pierwsza wymiana po 120 tysiacach

Opublikowano

już dawno o tym pisaliśmy na Forum- pierwsza wymiana w aucie "z drugiej ręki" 80 Tys ( nigdy nie wiadomo, jak auto było użytkowane wcześniej, szczególnie przy egzemplarzach sprowadzanych) i następna przy 180 razem z pompą wody i napinaczem- ja bym wymienił kompletny rozrząd, bo i to bezpieczniej i nawet lepiej przy ewentualnej odsprzedaży auta

Opublikowano

daj mi na PW VIN to loockniemy :wink: co i jak

Opublikowano

odp poszla :wink:

Opublikowano

Zapomnielicie Panowie, że nie tylko przebieg jest ważny ale i czas. Dla paska rozrządu jest to max 5 lat. Guma z czasem parcieje. Masz pasek do wymiany bez dwóch zdań.

Opublikowano

jest jeszcze inna sprawa, a mianowicie, czy na pewno kupiona przez nas furka nie ma czasem lekko skorygowanego przebiegu:kwasny: także ja też dla pewności od razu po zakupie zmieniłem rozrząd, zawsze to taniej niż ewentualna późniejsza kapitalka silnika

Opublikowano
Zapomnielicie Panowie, że nie tylko przebieg jest ważny ale i czas. Dla paska rozrządu jest to max 5 lat. Guma z czasem parcieje. Masz pasek do wymiany bez dwóch zdań.

nie prawda. kiedys audi mowilo za po 8 latach nalezy wymienic a teraz juz nawet tego nie ma. nalezy po prostu przy przegladzie sprawdzac stan paska.

przebieg jet ok :wink:

Opublikowano

domialex to powiedz mi dlaczego mój pasek przy wymianie miał inną długość przez co miałem zmieniony zapłon. Wymieniałem oryginalny pasek, a Niemiec przyznał się podczas kupna, że do tej pory paska nie wymieniał (tak jak stosował oleje Long Life, dzięki czemu mam syf w motorze).

Opublikowano
domialex to powiedz mi dlaczego mój pasek przy wymianie miał inną długość przez co miałem zmieniony zapłon. Wymieniałem oryginalny pasek, a Niemiec przyznał się podczas kupna, że do tej pory paska nie wymieniał (tak jak stosował oleje Long Life, dzięki czemu mam syf w motorze).

Wydaje mi się że pasek zębaty nie może się wydłużyć. Pasek to nie tylko guma, obciążenie przenoszą przede wszystkim włókna. W przypadku pasków jakie są stosowane w rozrządzie są to włókna aramidowe które raczej pękną niż się rozciągną.

Opublikowano

Witam, przyłączę się do tematu żeby nie tworzyć nowego. Zakupiłem miesiac temu audi, w książce serwisowej jest pieczątka o zmianie rozrządu przy przebiegu 120 tyś z datą 13.05.2008r. W tej chwili autko ma 151tyś i myślę czy dla świętego spokoju zabrać się za ten rozrząd czy jednak narazie nie ma potrzeby. Co myślicie?

Opublikowano

Wydaje mi się że pasek zębaty nie może się wydłużyć. .

dokladnie...

---------- Post dopisany at 17:21 ---------- Poprzedni post napisany at 17:20 ----------

Witam, przyłączę się do tematu żeby nie tworzyć nowego. Zakupiłem miesiac temu audi, w książce serwisowej jest pieczątka o zmianie rozrządu przy przebiegu 120 tyś z datą 13.05.2008r. W tej chwili autko ma 151tyś i myślę czy dla świętego spokoju zabrać się za ten rozrząd czy jednak narazie nie ma potrzeby. Co myślicie?

podaj vin na pw, sprawdzimy

Opublikowano

Z tego co ja wiem to 180tys to tyczy się auta ze skrzynią multitronic w innym przypadku jest to od 90-120tys ja osobiście rozrząd wymieniałem przy 140tys ,auto w multitronicu .