KrzyHo Opublikowano 15 Maja 2008 Opublikowano 15 Maja 2008 Fotostory dotyczące zdjęcia tapicerki z drzwi po stornie kierowcy. W związku z tym, że urwała mi się sprężynka w klamce i musiałem rozebrać drzwi, a aparat miałem pod ręką więc cyknąłem kilka fotek. Trzeba odkręcić te 2 śrubki: http://images32.fotosik.pl/253/82b237c81c965071.jpg[/img][/url] Następnie w rączce którą zamykamy drzwi jest śrubka: Którą trzeba odkręcić i śrubokrętem podważyć i wyciągnąć w dół ten plastik który trzyma ta śrubka. Po zdjęciu tego plastiku ukazują nam się 2 śrubki, które odkręcamy, a następnie cały boczek podnosimy do góry. Wychodzi on z zasówek. Pozostaje odłączenie wszystkich wtyczek i odpięcie linki od klamki. Ot i cała filozofia zdjęcia boczka drzwiowego. Zakładanie boczka wykonujemy odwrotnie jak go zdejmowaliśmy. Warto jeszcze sprawdzić czy piankowa wykładzina leży dokładnie na swoim miejscu w rowkach i dobrze przylega. Czyli podłączamy wtyczki elektryczne i zakładamy linkę od klamki. Przed założeniem boczka na drzwi warto sprawdzić podnoszenie szyb czy nie pomyliliśmy wtyczek. Sprawdzamy czy boczek wszedł na wszystkie zasówki, a następnie wkręcamy wszystkie śrubki. Czas zdjemowania to około 10 minut powolnej pracy. Miłej pracy, pozdrawiam.
mrogal Opublikowano 30 Lipca 2008 Opublikowano 30 Lipca 2008 Miłej pracy, pozdrawiam. oo i to mi zaoszczedzi z pol godziny stekania przy boczku by go nie uszkodzic a co z ta sprezynka jaka kolega zastosowal?Bo u mnie chyba tez jest do wymiany bo klameczka dosc luzno lata pzdr
pablo_9 Opublikowano 30 Lipca 2008 Opublikowano 30 Lipca 2008 mrogal u mnie klameczka też troche luźno latała ale w moim przypadku pomogło zdjęcie tapicerki i poprawienie linki od klamki i teraz jest idealnie.
mrogal Opublikowano 30 Lipca 2008 Opublikowano 30 Lipca 2008 mrogal u mnie klameczka też troche luźno latała ale w moim przypadku pomogło zdjęcie tapicerki i poprawienie linki od klamki i teraz jest idealnie. oki moze u mnie tez pomoze, niedlugo bede walczyl, przy okazji gluszenia i 16cm w drzwi
KrzyHo Opublikowano 30 Lipca 2008 Autor Opublikowano 30 Lipca 2008 Znalazłem w domu jakąś starą sprężynkę która była podobna budową do tej co pękła mi przy klamce i ją założyłem.
drzewoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Opublikowano 5 Sierpnia 2008 U mnie będzie tak samo??? Bo też muszę zdjąć boczek od strony kierowcy bo mi w środku coś grzechocze przy otwieraniu i zamykanu drzwi i mnie wkurw... denerwuje.
KrzyHo Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Autor Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Boczek w każdym B5 zdejmuje się tak samo.
Nosfer Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Warto zachować szczególną ostrożność przy zakładaniu i zdejmowaniu "haczyka" od klamki, łatwo go złamać.
thinkbot Opublikowano 17 Lutego 2009 Opublikowano 17 Lutego 2009 Dopisze sie tutaj zeby nie zakladac nowego, Probowalem dzisiaj sciagnac prawe, tylne drzwi, bo centralny tam nie dziaa - A4 B5 1998 Odkrecam te 2 śrubki po bokach, potem ściągam korbkę od szyby i niby tyle Przegladalem na około, nie ma nigdzie więcej śrubek, więc ciągne ten plastik w góre, ale nijak nie idzie, ledwo sie rusza Są tam jeszcze jakies technologie do okręcenia, odblokowania ?
KrzyHo Opublikowano 17 Lutego 2009 Autor Opublikowano 17 Lutego 2009 Tylnych nie ściągałem, ale może są tam zatrzaski i trzeba szarpnąć do siebie tapicerkę. Weź latarkę i poświeć od spodu i zaglądając zobacz czy nic nie trzyma.
thinkbot Opublikowano 17 Lutego 2009 Opublikowano 17 Lutego 2009 tzn. z tego co widzialem w ksiazce Audi A4 sam naprawiam, to trzeba jakos podwadzic w gore Tyle ze ja to podwadzalem i w ogole praktycznie sie nie rusza, tylko leciutko Nie chce jakos mocno szarpać zeby nic nie złamać/uszkodzic, jeszcze te czerwone światełko tam troche zawadza Rozbieral ktos moze tylnie drzwi ?
pablo_9 Opublikowano 17 Lutego 2009 Opublikowano 17 Lutego 2009 Spróbuj jeszcze zdjąć ten plastik który łapiesz jak zamykasz drzwi bo coś mi się wydaje, że tam też jest śrubka do odkręcenia.
thinkbot Opublikowano 17 Lutego 2009 Opublikowano 17 Lutego 2009 właśnie jest widoczna ta śrubka, odkręciłem ją, ale nie za bardzo wiem co ona trzymała, bo ten plastik tez nie chcial zejść :/
pablo_9 Opublikowano 21 Lutego 2009 Opublikowano 21 Lutego 2009 właśnie jest widoczna ta śrubka, odkręciłem ją, ale nie za bardzo wiem co ona trzymała, bo ten plastik tez nie chciał zejść :/ musisz odkręcić następujące śrubki tzn. dwie po bokach drzwi, trzecie która jest widoczna na tym plastiku za który się łapie zamykając drzwi, czwarta jest pod tym plastikiem (plastik z którego odkręca się trzecią śrubkę musisz wyciągnąć), no i oczywiści odkręcasz korbkę do szyby...
thinkbot Opublikowano 21 Lutego 2009 Opublikowano 21 Lutego 2009 ok byłem przedtem jeszcze raz próbować, odkręcam tą srube na plastiku, i probuje sciagnac ten plastik, ale nie idzie Nie chce tam nic urwać, po prostu ledwo co drgnie Moze ktoś wie w którą strone, jak to sciagnac ? Tzn. np. tak jak to jest wyjasnione w wypadku korbki, tzn w ktore strone pchac, gdzie podwadzic itd. dla pewności, próbowalem sciagnac ten sam plastik z drugich drzwi, to samo, ledwo co sie rusza :/ gorna częśc jakby przyklejona była czy cos; ani drgnie, dol tego plastiku sie rusza tylko lekko
pablo_9 Opublikowano 21 Lutego 2009 Opublikowano 21 Lutego 2009 no trochę ciężko schodzi ten plastik ale da rade zdjąć, musisz go wyciągać w dół dociskając krawędzie do środka (z wyczuciem) bo na obu bocznych krawędziach tego klastiku są takie wypusty, które go blokują przed lekkim wyciągnięciem...hmmm nie wiem czy zrozumiale to wyjaśniłem ale mam nadzieje, że pomoże... w razie jakby się nie udało to zrobię fotki ale to daj znać jak poszło
thinkbot Opublikowano 23 Lutego 2009 Opublikowano 23 Lutego 2009 dzieki za informacje, tym razem to mocno nacisnalem i srube dalo sie odkrecic zdjecia moze to jest troche poza tematem, zamek centralny w jednych drzwiach mi nie chodzi, słychac jakby powietrze gdzies uchodzilo kolo mechanizmu zamka, problem w tym ze nie bardzo wiem jak sie tam dostac do tych mechanizmow zeby to sprawdzic mam nadzieje ze nie trzeba sciagac calego metalu wokol drzwi ? czy moze tylko zamek z tymi srubami torx ?
pablo_9 Opublikowano 13 Marca 2009 Opublikowano 13 Marca 2009 mam pytanie. jak sciaga sie korbke? Zdejmujesz plastikową osłonę z korbki a pod nią jest śrubka, którą odkręcasz.
blind1 Opublikowano 14 Marca 2009 Opublikowano 14 Marca 2009 pablo dzieki dzis sam do tego doszedlem . [br]Dopisany: 14 Marzec 2009, 20:56_________________________________________________thinkbot sciagalem dzis tapicerke z tylnych drzwi i tez ciezko wychodzilo wszystko pewnie bylem pierwszym ktory sciagnol ta tapicerke w tym aucie. ale uwierz dasz rade to sciagnac jak koledzy pisali wczesniej , jezeli chodzi o wyjecie tego plastiku to wysowaj najpierw ta strone gdzie byl ten wkret i nie obawiaj sie ze peknie bo jest dosc elastyczny
Rekomendowane odpowiedzi