Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Diagnoza uszkodzona sprężarka klimy ZEXEL????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

rok temu miałem kapitalkę klimy nowe węże sraplacz czujniki i kompresor w regeneracji nowe sprzęgiełko uszczelniacze i obudowa, wszystko działało super do piątku.... w sobotę chhcę włączyc lime bo upał jak h.... a tu co ?? dmucha zimne powietrze ale ledwo ledwo,sprężarka się załącza wentylatory tez cos tam chłodzi ale bez szału, pojechałem do serwisu klimy od razu pod kabel ,wyszło zero błędów klimatronika klapy ok, więc sprawdził ilośc czynnika okazałpo się że jes 670g ówił ze jest ok , więc postanowił wymienic dławik rozprężny wyciągnął i był cały zasyfiały,powiedział to na pewno to założył nowy nabił spowrotem czynnik 700g,i dalej to samo stwierdził że to kompresor bo srasznie mało ciśnienia pokazywało na jego maszynie, spuścił spowrotem czynnik do maszyny i wziąłem sie za wyciąganie spręzarki, odkręciłem 4 sruby i zostały przewody klimy na klucz 32 ostrzegał mnie mechanik ,że moą się zerwac gwinty i takie tam a tym czasem ja odkęciłem oba węże dosłownie w PALCACH!!! nawet klucza nie było trzeba, i tu pytanie czy mogło to miec jaies znaczenie że mało ciśnienia kompresor wytwarzał??? dodam że czynnik NIE UCIEKAŁ.Proszę o waszą opinię

Opublikowano

Sprężarka do wymiany...niestety..... I układ do czyszczenia.

Opublikowano

to nie miało wpływu jak nie uciekał a małe ciśnienie to kompresor ;/

Opublikowano

A może jeszcze coś nie tak z osuszaczem.Też się naczytałem,że można pozrywać gwinty ale postanowiłem go wymienić i było jak u Ciebie,śruby można było odkręcić prawie palcami.

Opublikowano
rok temu miałem kapitalkę klimy nowe węże sraplacz czujniki i kompresor w regeneracji nowe sprzęgiełko uszczelniacze i obudowa, wszystko działało super do piątku.... w sobotę chhcę włączyc lime bo upał jak h.... a tu co ?? dmucha zimne powietrze ale ledwo ledwo,sprężarka się załącza wentylatory tez cos tam chłodzi ale bez szału, pojechałem do serwisu klimy od razu pod kabel ,wyszło zero błędów klimatronika klapy ok, więc sprawdził ilośc czynnika okazałpo się że jes 670g ówił ze jest ok , więc postanowił wymienic dławik rozprężny wyciągnął i był cały zasyfiały,powiedział to na pewno to założył nowy nabił spowrotem czynnik 700g,i dalej to samo stwierdził że to kompresor bo srasznie mało ciśnienia pokazywało na jego maszynie, spuścił spowrotem czynnik do maszyny i wziąłem sie za wyciąganie spręzarki, odkręciłem 4 sruby i zostały przewody klimy na klucz 32 ostrzegał mnie mechanik ,że moą się zerwac gwinty i takie tam a tym czasem ja odkęciłem oba węże dosłownie w PALCACH!!! nawet klucza nie było trzeba, i tu pytanie czy mogło to miec jaies znaczenie że mało ciśnienia kompresor wytwarzał??? dodam że czynnik NIE UCIEKAŁ.Proszę o waszą opinię

Czym był zasyfiony dławik opiłkami? Jeżeli opiłkami to mogło być tak, że osoba montująca to wszystko nie nalała oleju do kompresora przed jego zamontowaniem. Spotkałem się z tym, że mechanicy uważają, że napełnia się olej podczas nabijania czynnika co jest błędem. Ostatnio znajomemu padł kompresor i gość chciał mu tak zrobić. Ponadto jeżeli mechanik stwierdził, że kompresor daje słabe ciśnienie to mogą za to odpowiadać zaworki które w zexel-u znajdują się w środku lub teflonowe uszczelnienia na tłoczkach ale bez rozebrania tego nie sprawdzisz. Co do połączeń przewodów to palcami raczej nie powinno się to odkręcić. Jak remontowałem swój układ to na osuszaczu i kompresorze były solidnie przykręcone.

Opublikowano

a znasz może jakiś sklep internetowy gdzie można kupić części do zexela sprężarek?

Opublikowano

Małe ciśnienie będzie również, jeżeli będziesz miał uszkodzony przewód sprzęgła kompresora.

Sprawdzałeś, czy po podaniu napięcia sprzęgło zaskakuje?

Ja miałem problem podobny do twojego, magicy z serwisu klimy chcieli już kompresor wymieniać, ale jakoś uwieżyłem sprzedawcy, który twierdził, że kompresor jest prawie nowy (pół roku) i w 100% sprawny.

Okazało sie, że mniej więcej pośrodku przedniego pasa, przewód sprzęgła miał kiedyś przecięcie i się utlenił.

Po wymianie przewodu na LO mam ok 5-6oC już ze 2-3 lata ;)

Opublikowano

a mam takie pytanie czy i jak, powinno czy nie powinno syczęć jak klima działa?

Opublikowano

Napisz po polsku to pytanie...

Dedukując o co Ci chodzi odpowiem - po wyłączeniu kompresora gaz zaczyna sam zmieniać ciśnienie i wtedy syczy przez chwilę układ klimy.