Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Instalacja fabrycznego modułu Bluetooth w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio okazało sie że moja a4 posiada bluetooth, telefon się łączy wszystko działa pięknie. Leczo po odczytaniu błędów ze sterownika 77 Telefon mam błąd

00466 - Sterownik kolumny kierownicy (J527)

004 - Brak sygnału / brak komunikacji

Dodam że nigdzie indziej nie mam błędów, inne sterowniki łączą się normalnie ze sterownikiem kolumny kierowniczej.

Kierownicę mam bez multifunkcji, tak myślę czy to może być przyczyna.

• Odpowiedzi 3 tys.
  • Wyświetleń 424,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
1 minutę temu, djbasto napisał:

Kierownicę mam bez multifunkcji, tak myślę czy to może być przyczyna.

Wklej jakie masz kodowanie modułu bt.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

20191022_112855.jpg20191022_112912.jpg20191022_112956.jpg

Opublikowano

Błąd w module Bluetooth. Kodowanie modułu bluetooth i kodowanie Licznika 

Opublikowano
Godzinę temu, djbasto napisał:

Błąd w module Bluetooth. Kodowanie modułu bluetooth i kodowanie Licznika 

Zmień kodowanie BT na 0010802 i błąd zniknie.

Opublikowano

Już takie kodowanie sprawdzałem, niestety nadal ten sam błąd

blad.jpg

Opublikowano

A w liczniku w kanale 62 adaptacje masz zrobioną? (Dołożenie BT) może to jest problem braku komunikacji

Aha i jak nie masz MF to kodowanie bt zmień  na 10702 

Edytowane przez MaTeo85

Opublikowano

10702 To kodowanie pomogło. Dziwne bo już kiedyś próbowałem tego kodowania i błąd nadal występował. Tym razem zagrało.

Dzięki za pomoc

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Siemanko panowie. Jak kupilem samochód mialem w podłokietniku stacje do telefonu nokia po czym ja wywalilem. Nie wiedzialem ze mam w aucie moduł bt a przy okazji rezania szyb el tył odkrylem ze siedzi tam sterownik 8D0 862 335 B. Probowalem sie połączyć telefonem przez bt z audi ale go nie widzi. Vcds z gr. 77 tez nie moge sie polaczyc. Bezpiecznik nr8 caly. Co jest przyczyna? Uwalony moduł?

Opublikowano
2 minuty temu, dzejo napisał:

Siemanko panowie. Jak kupilem samochód mialem w podłokietniku stacje do telefonu nokia po czym ja wywalilem. Nie wiedzialem ze mam w aucie moduł bt a przy okazji rezania szyb el tył odkrylem ze siedzi tam sterownik 8D0 862 335 B. Probowalem sie połączyć telefonem przez bt z audi ale go nie widzi. Vcds z gr. 77 tez nie moge sie polaczyc. Bezpiecznik nr8 caly. Co jest przyczyna? Uwalony moduł?

Ten sterownik o którym piszesz to nie jest BT i nie ma diagnostyki przez vcdsa dlatego się nie łączy.

Żeby mieć bt musisz zmienić sterownik.

Opublikowano
5 minut temu, MaTeo85 napisał:

Ten sterownik o którym piszesz to nie jest BT i nie ma diagnostyki przez vcdsa dlatego się nie łączy.

Żeby mieć bt musisz zmienić sterownik.

Czyli wystarczy kupic modul z koncowka Q najlepiej od razu pod rnse i wpiac w te fabryczne zlacza i bedzie dzialac czy trzeba cos rezac?

Opublikowano

W module bt wtyk jest inny. Więc zostaje trochę zabawy z wiązka kablową. Jak prześledzisz cały wątek to na pewno znajdziesz info co trzeba zmienić lub dołożyć.

Opublikowano
10 godzin temu, dzejo napisał:

Czyli wystarczy kupic modul z koncowka Q

Jakieś legendy powstały o tym module Q,przez co kosztują więcej niż nowsze wersje,swój w wersji S (czyli nowszy od Q) kupiłem za 200 zł i hula az miło. Ogólnie to każdy moduł z nowszą naklejką(jak na foto) będzie dobrze działał z rnse i wszystkimi współczesnymi telefonami.

Studio_20191130_085914.png

Edytowane przez pila24

Opublikowano
11 godzin temu, pila24 napisał:

Jakieś legendy powstały o tym module Q,przez co kosztują więcej niż nowsze wersje,swój w wersji S (czyli nowszy od Q) kupiłem za 200 zł i hula az miło. Ogólnie to każdy moduł z nowszą naklejką(jak na foto) będzie dobrze działał z rnse i wszystkimi współczesnymi telefonami.

Studio_20191130_085914.png

No spoko. Z tego co wyczytałem to moj moduł jest tylko do starej noki bez BT. I ta wiązka jest bezużyteczna i trzeba kupic moduł z wiązka i antenka i podłaczyc to do rnse. tyle ze mikro nie musze kupowac. Zgadza sie?

Opublikowano
36 minut temu, dzejo napisał:

No spoko. Z tego co wyczytałem to moj moduł jest tylko do starej noki bez BT. I ta wiązka jest bezużyteczna i trzeba kupic moduł z wiązka i antenka i podłaczyc to do rnse. tyle ze mikro nie musze kupowac. Zgadza sie?

Wystarczy by była wtyczka z kawałkiem wiązki przy tym module-resztę  wiązki sam dorobić możesz. 

Opublikowano
5 minut temu, pila24 napisał:

Wystarczy by była wtyczka z kawałkiem wiązki przy tym module-resztę  wiązki sam dorobić możesz. 

Tak tak wiem to miałem na myśli. Dzieki

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Napisze coś o jakości połączeń i o zakłóceniach w dokładanych modułach bt .

U mnie był problem taki iż po drugiej stronie słuchawki rozmówcy się skarżyli na to iż nie zawsze dobrze mnie słyszą i sporadyczne trzaski w połączeniu.

Problem występował mimo dobrego modułu w wersji sprzętowej S fabrycznie przeprogramowangeo na wersję AA (dziś to odkryłem przyglądając się nalepce).

Pierw myślałem iż problem jest z mikrofonem,ale doszedłem do innych wniosków. Robiąc wiązkę łączącą moduł BT z radiem użyłem 10 żyłowego przewodu z ekranem,zasilanie,sygnały,diagnoza,cany w jednym przewodzie zamkniętym w ekranie.... co w tym nie tak? Ano to że cany to generatory zakłóceń,szczególnie te na lini infotainment(połączenie licznika z multimediami). 

Dziś zrobiłem poprawkę wiązki-cany H i L wyleciały poza ekran na całej długości wiązki,zrobiłem z nich skrętkę(skuteczny sposób tłumienia emisji zakłóceń). Dodatkowo podłączyłem ekran wiązki do pinu 44 modułu(masa ekranu).

Efekt natychmiastowy-spadł poziom szumów i słyszalnych zakłóceń w aucie podczas nawiązania połączenia (mimo iż nie był wysoki przed przeróbką-ale różnica jest słyszalna),oraz co najważniejsze rozmówcy słyszą bardzo czysto.

Myślę że warto zastosować się do tych zaleceń które powinny być oczywiste(ale brak informacji o tym w wątku)przy robieniu samodzielnie wiązki do modułu BT.

Edytowane przez pila24

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam Panowie.

mam problem z modulem bt koncówka "E"   kable wpięte wedle manuala w pierwszym poscie. mam radio BNS klawiatura multifinkcja z rolkami, MODE, i SDS? ktorą tez dokladalem kilka lat temu nie bylo problemow mialem tylko sterowanie radiem teraz nadszeszl czas na dolozenie BT graty lezaly juz dlugi czas odlogiem.

wpialem wszystko wedle postu Malika i BT nie odpala,

wywalilo mi jeden bezpiecznik 30A chyba od radia wymienilem go od razu i nie strzelil ponownie.

co gorsze  zaswiecilo mi sie na fis komunikat hamulców i  miga kontrolka recznego, AIR BAG i ESP tez sie zaswiecily, brak sterowania radia z kierownicy.

SCAN z dzisiaj w zalaczniku  VAG 12.12

lokalizacja modulu bt tak jak u Malika za schowkiem, 

proszę o pomoc 

a4 b7 29.12.txt

Opublikowano
1 godzinę temu, Herdas napisał:

Witam Panowie.

mam problem z modulem bt koncówka "E"   kable wpięte wedle manuala w pierwszym poscie. mam radio BNS klawiatura multifinkcja z rolkami, MODE, i SDS? ktorą tez dokladalem kilka lat temu nie bylo problemow mialem tylko sterowanie radiem teraz nadszeszl czas na dolozenie BT graty lezaly juz dlugi czas odlogiem.

wpialem wszystko wedle postu Malika i BT nie odpala,

wywalilo mi jeden bezpiecznik 30A chyba od radia wymienilem go od razu i nie strzelil ponownie.

co gorsze  zaswiecilo mi sie na fis komunikat hamulców i  miga kontrolka recznego, AIR BAG i ESP tez sie zaswiecily, brak sterowania radia z kierownicy.

SCAN z dzisiaj w zalaczniku  VAG 12.12

lokalizacja modulu bt tak jak u Malika za schowkiem, 

proszę o pomoc 

a4 b7 29.12.txt 7 kB · 1 pobranie

Po tych błędach które Ci wywaliło sądzę iż jednak coś nie poszło z podłączeniem modułu BT,masz fotki swojej instalacji do bt? Sprawdź pozostałe bezpieczniki,oby to one poszły a nie moduły. Chyba po lini K puściłeś +12v,albo po Canie.

Sprawdź czy lampka Ci nie świeci bo zaraz aku padnie. 

Edytowane przez pila24

Opublikowano
2 godziny temu, pila24 napisał:

Po tych błędach które Ci wywaliło sądzę iż jednak coś nie poszło z podłączeniem modułu BT,masz fotki swojej instalacji do bt? Sprawdź pozostałe bezpieczniki,oby to one poszły a nie moduły. Chyba po lini K puściłeś +12v,albo po Canie.

Sprawdź czy lampka Ci nie świeci bo zaraz aku padnie. 

Mowisz o lampce w drzwiach kierowcy?