Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] FMIC w A4 B5 1.9 TDI AFN oraz 1.8T B6 AVJ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do B6 cieżko było by go włożyć. Jest malo miejsca i musiabyś mocno pociąć belke. Ja wole tego nie robić dlatego zrobie FMICa na wymiar wyjdzie troszke drożej alenie będe musiał nic przycinać.

Opublikowano

co masz namysli ?

w ktoym miejscu jest zamalo i niby jakie wymiary ma miec ten "na wymiar"?

Opublikowano

co masz namysli ?

w ktoym miejscu jest zamalo i niby jakie wymiary ma miec ten "na wymiar"?

zapewne miał na myśli to że za plastikiem zderzaka masz aluminiową belkę, która trzeba przycinać żeby sie zmieścić z FIMC.
Opublikowano

Dokładnie o tą belke mi chodzi. Bo bokach między chłodnicą klimy a belką jest 50mm więc tak gruby IC nie wejdzie. Ja myśle nad zamówieniem intercoolera o wymiarach rdzenia: szerokość 50cm, wysokość 30cm i grubość 5cm. Musze jeszcze to wszysko dobrze pomierzyć ale mniej więcej będzie takich wymiarów. A co do tej belki to chyba domyślasz się dlaczego wole jej nie ruszać.

Opublikowano

jestem ciekaw jak to spasujesz ... czekam na relacje ... :wink4:

p.s jaki calkowity koszt tych gadzetow .... ?

I udało się :> FMIC siedzi aż miło. Wieczorem wrzucę zdjęcie. Problemy były tylko z halogenami i najgorsze z ori spryskami do xenonów (nie wiedziałem że wystają 10 cm do wnętrza zderzaka). Nie robiłem jeszcze pomiarów temperatury ale rury przed FMICem nie dało się dotknąć bo gorąca a za FMIcem rura lekko ciepła - chyba więc robi robotę. Zamontowałem go tak, żeby górna krawędź pokrywała się z krawędzią otworu w zderzaku, więc wyszedł troszkę nisko (no ale co mi z FMICa za zderzakiem?). Za to nie musiałem belki podcinać :good:. Teraz jeszcze przerobię ten spojlerek pod zderzak i będzie ogień :evil:

dscf1435zn5.th.jpg dscf1436jo9.th.jpg dscf1437nu5.th.jpg dscf1438bx6.th.jpg dscf1439jj4.th.jpg

Opublikowano

Dokładnie o tą belke mi chodzi. Bo bokach między chłodnicą klimy a belką jest 50mm więc tak gruby IC nie wejdzie. Ja myśle nad zamówieniem intercoolera o wymiarach rdzenia: szerokość 50cm, wysokość 40cm i grubość 5cm. Musze jeszcze to wszysko dobrze pomierzyć ale mniej więcej będzie takich wymiarów. A co do tej belki to chyba domyślasz się dlaczego wole jej nie ruszać.

no ja u siebie pomierzylem i mi wyszlo ze max szerokosc to 60cm, max. wysokosc (bez koniecznosci ciecia belki) = 17-18cm a max. szerokosc to 8cm. Mysle iz wynika to z posiadania nieco "niestandardowego" zderzaka takiego jak ten:

http://www.evolutionracewerks.com/gallery/CompetitionFrontMountIntercooler/158_B6A4CompFMIC1.jpg

problem jednak bedzie z czym innym > poprowadzeniem rur po stronie turbiny (tej krotszej) bo tam jest podpiety tlumik drgan...

jak to rozwiazac i jaki on ma wplyw na obieg powietrza?[br]Dopisany: 16 Sierpień 2008, 15:32 _________________________________________________jeszcze jedno: zastanawia mnie dlaczego rura gumowa przezturbina jest w ksztalcie litery S a nie prosta

Opublikowano
jeszcze jedno: zastanawia mnie dlaczego rura gumowa przezturbina jest w ksztalcie litery S a nie prosta

Tłumi w ten sposób mocniejsze drgania silnika np. przy zapalaniu

Opublikowano

Co myslicie o włożeniu takiego IC do B6:

http://cgi.ebay.co.uk/AUDI-A4-B6-1-8T-INTERCOOLER-MAGGIORATO_W0QQitemZ220262578606QQihZ012QQcategoryZ32094QQtcZphotoQQcmdZViewItemQQ_trksidZp1713.m153.l1262

Co prawda to wersja do 1,8T ale po małym dopasowaniu orurowania będzie pasował do TDI. Intercooler ma wymiary: 450x230x50mm więc bez problemu zmieści się pod belką.

Opublikowano

ogólnie IC prezentuje się fajnie ale...

276 euro + 69 euro + cło + 22% VAT + przyjemność obcowania z urzędem celnym

Opublikowano

kupując z USA owszem natomiast z Hong-Kongu czyli z Chin to już gorzej...

sam IC jest fajny ale kupując go z zestawem rur który nie do końca pasuje i do tego z Chin to moim zdaniem skórka za wyprawkę.

jakby taki znaleść w innym zakątku świata to jużco innego.

Opublikowano

skalarx :good: tylko jak dla mnie to trochę nisko wyszło

Opublikowano

A czy ktoś zna jakąś firme gdzie można zrobić interccoler na wymiar?? Żaden z tych uniwersalnych chińskich do B6 się nie zmieści, innych uniwersalnych zabardzo nie ma więc pozostaje zrobić co na wymiar tylko gdzie??

Opublikowano

A czy ktoś zna jakąś firme gdzie można zrobić interccoler na wymiar?? Żaden z tych uniwersalnych chińskich do B6 się nie zmieści, innych uniwersalnych zabardzo nie ma więc pozostaje zrobić co na wymiar tylko gdzie??

Kwasmet, El-Tec, Rosłoniec to w Warszawie.

Opublikowano

skalarx :good: tylko jak dla mnie to trochę nisko wyszło

Nie jest źle. Przerobię trochę dolny spojler i widać nie będzie. W każdym razie nie jest niżej niż osłona silnika. A problemy z parkowaniem i tak mam (w pierwszy dzień urwałem spojler :polew:) zawiecha s-line -20 :good: Przynajmniej dmucha na cały FMIC. Co daje FMIC 18 cm wysoki czy większy, gdy połowa jest pod zderzakiem a dmucha ledwo na 5 cm?

Opublikowano

troszke nisko .... :mysli: ja bym podciagnal ....

Problemy były tylko z halogenami i najgorsze z ori spryskami do xenonów (nie wiedziałem że wystają 10 cm do wnętrza zderzaka).

napisz cos wiecej ... dlatego IC wisi tak nisko ... ?

Opublikowano

napisz cos wiecej ... dlatego IC wisi tak nisko ... ?

Powodów jest kilka. Średnica rury jest duża bo 63mm, musiałem ominąć spryskiwacz i przecisnąć się obok halogenu - ta akcja zatrzymała postępy pracy na dobre dwie godziny. Na zdjęciu zaznaczyłem sprysk

dscf1437nu5bf8.th.jpg - prawie opiera się o rurę.

Poza tym ten mój FMIC ma wyloty prawie na środku, więc przez odwrócenie go niczego bym nie zyskał. Do założenia dolnego spojlera brakuje mu raptem 1 cm, więc nie jest tak nisko jak wygląda baz spojlera. Dodatkowo, czy nie będzie bardziej wydajny gdy cały jest na wierzchu?

Opublikowano

Witam

Czy ktoś by chciał rury/redukcje/kolanka silikonowe z Simco Rubena (to co ja mam - info na 9 stronie)

Redukcja 55x50mm ~ 40zł

Rura 50x1000mm ~ 90/100zł

Cen innych rzeczy nie znam ale gwarantuję że znacznie mniej niż SAMCO a jakoś taka sama.

Akurat się tak wybieram więc wszystko zrobię po kosztach + wysyłka :wink4:

Chętnych proszę o info (PW albo mail: [email protected])

Pozdrawiam

Opublikowano

- redukcje 55/50x130 Sico Rubena

- 1,5 mb rury fi 51mm, ścianka 1.2 mm,

- 8 kolanek hamburskich 90o fi 51 mm, ścianka 1,2 mm,

- 4 opaski GBS,

gdzie zakupiles te zabawki .... ?

[kurde niby mialem juz nic nie robic w Audicy ale jakos nie moge sie oprzec ... :naughty:]

Opublikowano

kurde niby mialem juz nic nie robic w Audicy ale jakos nie moge sie oprzec ... :naughty:

:polew: No w końcu się przyznałeś :polew: