Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] FMIC w A4 B5 1.9 TDI AFN oraz 1.8T B6 AVJ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

radzik wzmocni Ci sprzęgło od 500zł do 800zł..

A co dalej, nowy dwumas SACHSA czy jednomas od 1Z :mysli:

Opublikowano

panowie ale mam nadzieje że wiecie o tym że po wzmocnieniu takiego sprzęgła i docisku, jazda takim samochodem będzie bardziej nerwowa, wiadome że jeśli chce mieć się dużo kucy pod maską trzeba myśleć o mocnym sprzęgle, w innym wypadku nie polecam wzmacniania sprzęgieł

Opublikowano

niestety bedzie bardziej nerwowe

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie mam pytanie, sorki że wchodzę w wątek, ale nie chciałem zakładać nowego.

Mianowicie jeżdżę na setupie turbo awx+chip i mam pytanie, zgromadziłem wszystkie potrzebne materiały do zrobienia FMIC. Jak go założę teraz to muszę jechać na korektę programu??? czy mogę, jeździć tak? bo chciałbym zmienić wtryski i dopiero zrobić korektę wiadomo koszty.

Prosiłbym o konkretą wypowiedź najlepiej rogalotti, bądź rob555

dzięki z góry

Opublikowano

Nie musisz robić korekty.Możesz spokojnie jeździć do wymiany wtrysków.

Opublikowano

Wracając do tematu przewodniego :>. Jak widać na stronie 11 mój FMIC kończy się przy plastikowej rurze i zgodnie z zaleceniem Witka :good: pasowało by go pociągnąć do samego kolektora, a sam kolektor zamienić na AWXowy:

dscf1439jj4br6.th.jpgthpix.gif

Przeszkodą jak zwykle była flansza do kolektora AWX oraz montaż czujnika ciśnienia i temperatury dolotu. Na razie zebrałem i dorobiłem wszystkie potrzebne graty. Udało mi się na allegro kupić kolektor od AWXa razem z EGRem i wężem do EGR. Imadło, piłka, trochę papieru ściernego i miałem ori flanszę z miejscem na uszczelkę. Spawanie alu 20PLN :shocked: i otrzymałem całkiem niezły efekt końcowy:

dscf1475nw4.th.jpgthpix.gif dscf1476jk4.th.jpgthpix.gif dscf1477ga2.th.jpgthpix.gif dscf1478rx4.th.jpgthpix.gif - jak się okazuje 63mm to najlepszy rozmiar dla kolektora AWX :>

Spawy wyszły grubo ponieważ rura jest z czystego aluminium a części odlewane z jakiejś podłej mieszanki alu (pryskało na wszystkie strony). Do tego zakupiłem w ASO oring EGR w cenie 6 PLN :polew:.

Następnie nabyłem 2,5 cm długości, 5-cio cm średnicy pręta aluminiowego na gniazdo czujnika temperatury i ciśnienia. Kosztowało mnie 3,50 PLN :polew:. Spawanie niestety znowu 20 PLN :chytry:. Troszkę diaksa, pilnika i wyszło:

dscf1481yg0.th.jpgthpix.gif dscf1482sd3.th.jpgthpix.gif - otwór 17,5mm - czujnik uszczelniony jest na oringu który wchodzi do otworu. Musi on być chyba w pewnej odległości od rury (jak na ori plastikowej rurze), ponieważ czujnik temperatury jest w postaci pręcika, który wystaje do przelotu rury i znajduje się w bezpośrednim kontakcie z pompowanym przez turbinę powietrzem, natomiast czujnik ciśnienia jest malutkim otworkiem, który jest schowany zdala od przelotu rury (pewnie żeby się nie zalał drobinkami oleju które w dolocie pojawiają się często :))

Do tego odcięta i zaspawana flansza od węża EGR jako zaślepka EGR :gwizdanie::

dscf1479zr3.th.jpgthpix.gif - kolega miał fantazję i przyspawał do niej kulkę od łożyska :polew:

Ten mieszek czy jak to tam zwą, użyję chyba zamiast zaślepiać wężyk EGR. A niech sobie coś tam pompuje (dzwignię i tak ma odciętą :polew:)

dscf1483jz1.th.jpgthpix.gif

Jak wszystko zmontuje (pewnie najbliższy weekend) to wrzucę fotki całości :hi:

Opublikowano

ładna robota! Przydało by się tylko poddać te aluminium jakiejś obróbce bo będzie się utleniać

Opublikowano

pro podejscie ... czekamy na ostateczne wyniki ...

Opublikowano

i jak tam prace?? bo ciekaw jestem efektów, ja jestem na końcu zbierania gratów, niebawem IC zagości i u mnie :evil:

Opublikowano

autor wątku pozbył się furki ale temat żyje jak widzę

Opublikowano

i jak tam prace?? bo ciekaw jestem efektów, ja jestem na końcu zbierania gratów, niebawem IC zagości i u mnie :evil:

Ja skończyłem. Fotki z komórki :no: - lepsze zrobię może jutro :wink4:

image082ar6.th.jpgthpix.gif image083yf2.th.jpg image084qw6.th.jpgthpix.gif image085nu7.th.jpgthpix.gif

Jak widać stary kolektor był zawalony syfem z EGRu tak, że prawie nie było przelotu :shocked:. Muszę zrobić logi, ale teraz chyba naprawdę wieje :evil:

Opublikowano

Foty dolotu ode mnie :>

dolot1_206.jpg

dolot2_562.jpg

Opublikowano

piękna robota :kox:

Opublikowano

szkoda, ze "pęczniejące" złączki :decayed:

Opublikowano

Dlaczego tak dużo tych złączek gumowych?

Opublikowano

szkoda, ze "pęczniejące" złączki :decayed:

niestety nie mialem więcej rury alu :confused4: ale nie jest chyba tak źle do końca :mysli: kolektor za to wyczyszczony w benzynie ekstrakcyjnej do gołego aluminium :good:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

zrobiłem dzisiaj loga z temp dolotu z fmicem :naughty:

007fy3.jpg

Opublikowano

Dlaczego tak dużo tych złączek gumowych?

widocznie tyle wypadło

ale wątpię aby pęczniały tak bardzo jak niektórzy tutaj myslą

ostatnio robiłem AWX-a, dokładany był FMIC a praktycznie wszystkie rury były gumowe

nie było aluminium wiec poszła guma, klient tak chciał i tak zostało zrobione

nie było żadnego wiekszego laga, jak sie spodziewalismy

poszedł to tego program i wszystko smiga az miło

Opublikowano

ładna temp. sokolnh fmic dają rede :kox::good:

Opublikowano

przy takich temp powietrza to na seryjnym smic masz 25C w dolocie

dokladnie ...

bedzie upal na zewnatrz , bedzie widac duza roznice ... mozna jeszcze przegonc sie po autobanie z 20 km z pedlaem w podlodze i tez bedzie widac zalety FMIC'a....