Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Stabilizatory z RS4 B7 do zwykłej A4 B6 B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To jeszcze podaj cene i cos z tego moze wydrukujemy :wink4:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Poczytałem trochę temat i mam dwa pytania:

- czy stabilizator tylny 22 mm montowany jest gdzieś jeszcze poza RS4?

- czy przedni stabilizator RS4 ma taką samą grubość jak ten z 2.0 TDI 1BE?

- czy w B7 3.0 TDI z przodu jest ten sam stabilizator co w RS4?

Opublikowano

Irek, przeciez odpowiedzialem Ci godzine temu na te same pytania :)

- 99% nie

- nie

- tak

Opublikowano

Michał odnośnie stabilizatora z przodu to ETKA mi pokazuje 2 różne dla 3.0 TDI - 8E0 411 309 N dla zawieszeń 1BE i 1BV, oraz 8E0 411 309 P dla 1BA. Więc mam mętlik w głowie :shocked:

Tak samo jak było tu twierdzone, że przednie stabilizatory maja tą samą grubość zewnętrzną :blink:

Opublikowano

W 3.0 tdi i rs4 przedni jest identyczny czyli ten z literką N, przynajmniej ja taki miałem na 1BE. KENOiX może potwierdzić bo przerabiał ten temat ostatnio :wink4:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Z dzisiejszych ciekawostek - sam stabilizator "N" waży ok 5 kg, dla porównania zwykłe z 2.0 TDI (zawias 1BE) waży ok 4 kg.

Mam zamówiony już przód.

Teraz coś myszę o tyle pomyśleć ;)

Dla wzrokowców:

http://www.ecstuning.com/Audi-B7_A4-FWD-2.0T/Suspension/Sway_Bar/ES7096/

Coś z cen na dziś:

- przedni stabilizator od 3.0 TDI (ten z "N") - 100 zł za używkę - Allegro,

- przednie poduszki stabilizatora Lemforder 10 zł/szt - Inter Team,

- przednie łączniki stabilizatora Lemforder 53 zł/szt,

- tylny stabilizator + gumy + obejmy, wszystko RS4 - 327 zł po rabacie - ASO,

- tylne łączniki stabilizatora Lemforder - 64 zł/szt - Inter Team.

Więc można zrobić moda za dużo mniej jak tutaj podajecie...

[br]Dopisany: 18 Sierpień 2010, 00:20_________________________________________________No i założyłem komplet stabilizatorów z RS do mojego zawiasu 1BE. Oczywiście podpory stabilizatorów i łączniki też nowe (ori/Lemforder).

Połączyłem to z wymianą amorów (tył Sachs Super Turing pod zawias sportowy, przód - oryginały Audi od 3.0 TDI, kategoria wagowa 5M, czerwone pod zawias 1BE), podkładek gumowych pod sprężyny tylne (góra i dół), podkładek gumowych pod przednie sprężyny (dolnych), górnych mocowań przedniego amora.

O rzeczach oczywistych jak nowe odboje, osłony przeciwpyłow nawet nie wspominam.

Przy okazji próby rozpięcia zwrotnicy poległy dwa górne wahacze. Zastąpiły je dwa nowe Lemy.

Pierwsze wrażenia - komfort toczenia. Bez porównania lepszy jak na zużytej serii. Całość zawieszenia jest bardzo sprężysta i przyjemna, choć dość twarda.

Teraz stabilizatory - zasuwałem dość ostro po zakrętach i teraz to auto trzyma się nawierzchni jak gokart. Warto było zainwestować tą kasę w te pręciki :good:

Opublikowano

dokładnie. Róznica kolosalna

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

potwierdzam, inswetsycja w stabilizatory od RS4 powinna być w kanonie pierwszych kroków - zmian - w a4

na przód jest jedna wersja stabilizatora, na tył dwie: 20 i 22mm... odrazu brać 22mm i jest super.

Opublikowano

uff ...dotarłem do końca i....chyba też się skuszę,tylko w moim przypadku 1BA-chyba lepiej włożyć springi 1BE,czy zostawić i tylko stabilizator wymienić-ktoś ma takie zestawienie z 1BA?Jakie wrażenia ?

Opublikowano

jeśli chcesz zostawic springi 1BA to jedyny egekt będzie mniejsze przechylanie.

1BA stoją wysoko i są miękkie dość.

Co dospringów to ja obecnie jestem w trakcie zmiany na 1BV... 1BE sobie odpuśc, za mała róznica może być.

Problemem jest to że mam dobrze dobray "weight range" ale samochód źle stoi, tył prawie jak na 1BA a przód jest nisko bardzo. Duzo zabawy i sporo strzałów w slepo, bo nikt nie wie jaka jest róznica w praktyce między np. Weight Range 9 a 8 ;)

Opublikowano

Co dospringów to ja obecnie jestem w trakcie zmiany na 1BV... 1BE sobie odpuśc, za mała róznica może być.

właśnie chodzi mi o właściwości jezdne-dziś postawiłem swoje auto obok kolesia-ma 1BE tyle,że AWXa i jego stoi lekko niżej-może da radę wyrwać od niego te springi ,do tego stabilizatory -pewnie poprawiłaby się przyczepność,szczególnie na tyle,bo czasem po deszczu ,przy mokrej nawierzchni-potrafi stracić przyczepność,a gumy nowe mam...
Opublikowano

właśnie chodzi mi o właściwości jezdne-dziś postawiłem swoje auto obok kolesia-ma 1BE tyle,że AWXa i jego stoi lekko niżej-może da radę wyrwać od niego te springi ,do tego stabilizatory -pewnie poprawiłaby się przyczepność,szczególnie na tyle,bo czasem po deszczu ,przy mokrej nawierzchni-potrafi stracić przyczepność,a gumy nowe mam...

to tak nie działa, przede wszystkim jesli u Kolesia stoi ładnie to nie znaczy że u ciebie też tak będzie, poczytaj o współczynnikach twardości i wagi. Możesz wziąść od kolesia springi i będzie stał tak samo albo krzywo. Wystarczy że ma inny silnik, inne wyposazenie czy też Quatro... czynników jest bardzo dużo i operacja którą chcesz zrobic wiąże się ze zbadaniem wielu czynników. Najpierw zacznij od sprawdzenia po VIN jakie masz springi u siebie, potem poszukaj w tabeli odpowiedników swojego zawaisu o tym samym współczynniku wagowym a potem eksperymentuj, zaznacze ci odrazu że możesz nie trafic odrazu! masz szanse 50%

Poprawia trakcje, a i owszem. Na mokrym jest dużo lepiej.

Będe miał do sprzedania springi 1BV o współczynniku 9. Przejechane 300km.

mam tez 1BA springi o współczynniku 9 jesli ktoś szuka i stabilizatory przód tył od normalnej wersji.

Opublikowano

uff ...dotarłem do końca i....chyba też się skuszę,tylko w moim przypadku 1BA-chyba lepiej włożyć springi 1BE,czy zostawić i tylko stabilizator wymienić-ktoś ma takie zestawienie z 1BA?Jakie wrażenia ?

bedzie roznica... byl tutaj post usera kepasa [nie ma go juz wsrod nas :P] - ktory mial stabilizatory RS4 + 1BA.

generalnie bardzo pozytywne odczucia.

Opublikowano

bedzie roznica... byl tutaj post usera kepasa [nie ma go juz wsrod nas :P] - ktory mial stabilizatory RS4 + 1BA.

tyez tak miałem także daleko szukac nie muisz, róznica jest, ale komplet jest dopiero przy 1BV

Opublikowano

Najpierw zacznij od sprawdzenia po VIN jakie masz springi u siebie, potem poszukaj w tabeli odpowiedników swojego zawaisu o tym samym współczynniku wagowym a potem eksperymentuj, zaznacze ci odrazu że możesz nie trafic odrazu! masz szanse 50%

to to ja od dawna wiem,co zrobić,żeby dopasować :wink4:

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=153414.0

no właśnie czytałem to jeszcze raz,ale fajnie by było,gdyby Kepasa wrzucił 1BE i wtedy opisał różnicę-niestety...nierealne...
Opublikowano

Najpierw zacznij od sprawdzenia po VIN jakie masz springi u siebie, potem poszukaj w tabeli odpowiedników swojego zawaisu o tym samym współczynniku wagowym a potem eksperymentuj, zaznacze ci odrazu że możesz nie trafic odrazu! masz szanse 50%

to to ja od dawna wiem,co zrobić,żeby dopasować :wink4:

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=153414.0

no właśnie czytałem to jeszcze raz,ale fajnie by było,gdyby Kepasa wrzucił 1BE i wtedy opisał różnicę-niestety...nierealne...

tak jak pisałem jeśli bedziesz szukał 1BV będe miał na sprzedaż swoje. Wpółczynnik 9. przejechane 300 km. no pewnei z dniem jutrzejszym 320 km :D

Opublikowano

bede miec to na uwadze :wink4:

Opublikowano

@domjenick Ty masz sedana B7 na seryjnym 1BA?

możesz mi zmierzyć wysokośc auta z przodu i z tyłu.

ewentualnie, czy ktoś może mi ściągnąć te dwa wymiary?

Pomiar od krawędzi błotnika (bez 2cm rantu) do ziemi.

14763833.jpg

Opublikowano

@domjenick Ty masz sedana B7 na seryjnym 1BA?

możesz mi zmierzyć wysokośc auta z przodu i z tyłu.

ewentualnie, czy ktoś może mi ściągnąć te dwa wymiary?

Pomiar od krawędzi błotnika (bez 2cm rantu) do ziemi.

14763833.jpg

pozaj jeszcze rozmiar felg i opon bo w zależności kto jakie ma koła pomiary będą niemiarodajne

Opublikowano

różnice będa nie wielkie. także pomiar + rozmiar opon/kół :)