Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomocy w tym galimatiasie... MCE problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie koledzy, mam mały problem, między innymi:

Auto ma lusterko fotchrom wewnętrzne z czujnikiem deszczu i światła, ma też zewnętrzne lustra fotochromy oraz wg etki ma ori Bixy ale nie działają światła drogowe (pociągając manetkę włączają się św. mijania)

druga sprawa: w moim B7 z czujnikiem deszczu i zmierzchu oraz wewnętrznym fotochromem na włączniku świeci się napis AUTO oraz dioda w lusterku a w wyżej wymienionym aucie nie.

Te fotochromy chyba też nie działają

Wrzucam PrtScr oraz loga błędów

proszę o pomoc

6cde6a9ce86cefa5.jpg

Adres 09: Centr.zesp.elektr. Plik etykiet: 8E0-907-279-8EC.lbl

Oznaczenie elementu: 8E0 907 279 N

Komponent i/lub wersja: int. Lastmodul ECE 0907

Kodowanie: 11021

Kod serwisu: WSC 65536

VCID: 3D7AD7AD370D86F00A3

2 - ilość znalezionych błędów. Oto one:

02071 - Lokalna magistrala danych

57-00 - Usterka w obwodzie elektrycznym

01800 - Przełącznik świateł (E1)

27-10 - Niezrozumiały sygnał - Sporadyczny

oraz... Moduł Comf

Adres 46: Moduł komfortu Plik etykiet: 8E0-959-433-MIN.lbl

Oznaczenie elementu: 8E0 959 433 BP

Komponent i/lub wersja: Komfortgerát T85 3332

Kodowanie: 07024

Kod serwisu: WSC 06325

Dodatkowe informacje: 8E1959801G Tőrsteuer.FS BRM 0706

Dodatkowe informacje: 8E1959802G Tőrsteuer.BF BRM 0706

VCID: 8004EE59807FAB18A15

3 - ilość znalezionych błędów. Oto one:

00955 - Kluczyk 1

35-10 - - - Sporadyczny

01331 - Sterownik drzwi kierowcy (J386)

80-10 - W jednoprzewodowym trybie pracy - Sporadyczny

01031 - Przełącznik w zamku drzwi; zamek centralny; strona kierowcy; otwórz

27-10 - Niezrozumiały sygnał - Sporadyczny

Opublikowano

Do sprawdzenia włacznik swiateł lub okablowanie .

Opublikowano

włącznik podmieniłem ze swojej B7 i bez poprawy

po odpaleniu światła też się chyba nie poziomują ale to sprawdzę jutro

Opublikowano

Zadzwoń do Domina masz nr? Ale pewnie tak przez fona Ci i tak nie pomoże:kwasny:

Opublikowano

Grześ, Domiś

tutaj wrzuca PrtScn z etki moich luster

ff89f58bd8513724.jpg

Opublikowano

To pewnie okablowanie zostaje sprawdzic od wlacznika do MCE 09 Gniazdo C Wtyka 32 PIN

Opublikowano

no nic, jutro trzeba będzie klęknąć przy tym

---------- Post dopisany at 18:19 ---------- Poprzedni post napisany at 18:01 ----------

Grzegorz a czy może ten błąd powodować założony włącznik od regulacji świateł zamiast prawidłowego DRL/CLH?

Opublikowano

właśnie, nie pomyślałem o tym (ktoś podmienił ten przełącznik bo fabrycznie wg. ETKI powienien siedzieć taki jak u mnie czyli DRL/CLH)

Opublikowano

---------- Post dopisany at 18:36 ---------- Poprzedni post napisany at 18:34 ----------

właśnie, nie pomyślałem o tym (ktoś podmienił ten przełącznik bo fabrycznie wg. ETKI powienien siedzieć taki jak u mnie czyli DRL/CLH)

no to napewno to gówno:naughty:

Opublikowano

trzeba będzie jeżeli podmianka włącznika DRL/CLH nie pomoże ale wydaje mnie się, ze MCE w swoim B7 mam taki sam

Opublikowano

dołożysz clh/drl i sie obudzi wsio:wink:

Opublikowano

miejmy nadzieję, rano dam znać :banan:

---------- Post dopisany at 14:57 ---------- Poprzedni post napisany at 12:53 ----------

zrobiłem rozeznanie i sprawdziłem gdzie co siedzi:

porównywałem tą instalację z instalacją mojej B7 wyposażonej w moduł High, włącznik z końc D, lusterkiem wewn. foto i czujnikiem deszczu/swiatła

a więc:

w 32pinowej kostce MCE jest brak:

pin14 - sygnał z czujnika deszczu/światła (pin 3) fioletowo-żółty [sprawdzałem, pod czujnik jest podłączony ten kabelek, gdzie go chwycić aby go pociągnąć to kostki od MCE?

Pin 21 – Przełącznik lewego światła mijania/drogowego (WY) [fioletowo/nebieski] u mnie w B7 jest - skąd dokąd ma iść ten kabelek?

Pin 22 – Przełącznik lewego światła mijania/drogowego (WY) [fioletowo/zielony] u mnie w B7 jest - skąd dokąd ma iść ten kabelek??

Pin 24 – Aktywacja trybu CLH z włącznika 0/1 (pin 7) (WE) [biały] - w tym aucie w kostce od DRL 7pin jest pusty

Pin 29 – Aktywacja trybu automatycznych świateł do jazdy (z pinu 7 włącznika świateł) (WE) [niebieski] - to już pociągnąlem

Pin 30 – Aktywacja świateł DLR z przełącznika 0/1 (pin 3) [WE] [niebiesko/czerwony] w tym aucie w kostce DRL pin3 zajęty jest przez szaro/żółty

a oto porównanie kostek DRL z obu aut

auto sprawne (moje)

Pin 1 – x

Pin 2 – x

Pin 3 – aktywacja świateł DLR (połączenie z MCE, kostka 32-pin, 30) [niebiesko/czerwony]

Pin 4 – iluminacja (połączenie z MCE, kostka 32-pin/18) [czarno/niebieski]

Pin 5 – masa włącznika i iluminacji [brązowy]

Pin 6 – x

Pin 7 – aktywacja CLH (połączenie z MCE, kostka 32-pin/24) [biały]

Pin 8 – [szaro/niebieski]

i auto konflitowe :wink:

Pin 1 – szaro/niebieski

Pin 2 – szaro/fioletowy

Pin 3 – szaro/żółty

Pin 4 – x

Pin 5 – masa włącznika i iluminacji [brązowy]

Pin 6 – x

Pin 7 – x

Pin 8 – [szaro/niebieski]

Help

Opublikowano

witam ponownie, trzeba sobie pomagać a nie skakać do gardła... :wink:

mi to bardziej wygląda na dokładane bixy. Kolory kabelków w włączniku (niby) drl/clh wsakzują, że prędzej była tam ręczna regulacji wysokości świateł. Przydałoby się podłączyć VAG-a i sprawdzić, czy jest autopoziom bixów.

Co do fotochromów: działa on w ogóle? wewnerzne lusterko? zewnętrzne? podłącz vag-a i sprawdź, jakie sterowniki siedzą w drzwiach. Jak high to ok. Możesz również wyciągnąć wkłady bocznych lusterek i zobaczyć ile kostek do niego dochodzi. Powinny być dwie, jedna od ogrzewania, druga od fotochromu

Opublikowano

Bartek, looz :wink:

słuchaj, myk w tym, że poprzedni właścieciel zmieniał dechę z szarej na czarną i k*rwa nie zostawił ori wiązki

wszystko się wysrało

wczoraj 12 godz klęczałem przy aucie

ruszył czujnik światła, wewn. fotochrom, włącznik auto też już działa i dopieściłem DRL/CLH

brak jak na dzisiaj: działania zewn. fotochromów i składania lusterek :(

składanie to już wiem: silniki sa dobre bo HIGH ale pokrętło ustawień zwykłe :grin: bo boczki też zmieniane :)

bixy wg. etki były od nowości - ale nie łączy się VCDS z nimi i nie poziomują się, muszę jeszcze dołożyć dwa piny do MCE kostka 32 pinowa bo nie działają przesłony w lampach, samopoziom jest bo siedziałem dziś pod autem

to wszystko przez tą wiąche :facepalm:

Opublikowano

zewnętrzne fotochromy dostają sygnał z lusterka wewnętrznego, z tego co pamiętam to sygnał idzie z góry do kostki chyba pomarańczowej w słupku A tam się rozgałęzia i idzie na drugą stronę do pomarańczowej kostki. Z kostek, przez sterownik drzwi do lusterek. Jak byłą wymieniana deska, to pewnie tych kabelków też nie ma... Musisz poszukać które to piny i czy aby na pewno pomarańczowa...

Opublikowano

z tego co pamiętam to wyłapałem wzrokowo, że te kabelki siedzą w pomarańczowej

Opublikowano

znalazłem:

fotochrom w pomarańczowej kostce jest na pinach 7 i 8

Opublikowano

w B6 i B7 tak samo, tak?

bo podobno od 2004 roku

z 4 pinu leci do 19

a z 5 pinu leci do 9 :eusathink:

Opublikowano

oj tego to nie wiem... ja mam b6 i korzystałem z wątku Bart-asa :decayed:

trzeba będzie po kolorze kabelków wywnioskować (boczki i tak będziesz ściągał:grin:)...