wjot1 Opublikowano 29 Listopada 2012 Opublikowano 29 Listopada 2012 Witam. Zbliża się koniec obecnej umowy OC w AXA. Była to moja 3 polisa odkąd jestem kierowcą (3 lata). Od początku samochód (Wtedy jeszcze Corsa) był zarejestrowany tylko na mnie no i oczywiście OC też. Ostatnie 6 mcy (czyli od kiedy mam AUDI) leciała jeszcze "stara" umowa z poprzedniego właściciela. Niestety AXA proponuje mi umowę z zawrotną składką 1600zł. Mam 21 lat, prawko od 3 lat. Niestety na początku tego roku w styczniu miałem małą stłuczkę parkingową. Z tego powodu ta składka jest taka duża. Gdyby nie to, to dostałbym koło 1000zł ( co jestem w stanie zapłacić). I tutaj rodzi się pytanie : jeśli chciałbym skorzystać ze zniżek mamy (nie mam pojęcia ile ich ma, ale prawko od przeszło 20 lat, ostatnie 5 (pewnie nawet o wiele więcej) bez żadnej szkody, to rozumiem, że najpierw musiałbym ją uczynić współwłaścicielem auta. Jakie muszę spełnić formalności? Muszę spisywać jakąś umowę między mną a mamą? Muszę udać się do wydz.kom. w celu dopisania do dow. rej. mojej mamy? Dopiero wtedy mogę wypełniać wniosek OC i wpisać mamę jako współwłaściciela? Jaka będzie różnica jeśli ja będę głównym wł. a mama współwłaścicielem i odwrotnie? Dzięki wielkie, Pozdrawiam
blazej25 Opublikowano 29 Listopada 2012 Opublikowano 29 Listopada 2012 Musisz zrobić umowę darowiznę na mamę 50% wartości pojazdu. Jeżeli wartość pojazdu nie przekracza bodajże 9400 to nie musisz iść do Urzędu Skarbowego się z tego rozliczać. Z tą umową idziesz do Wydziału komunikacji wypełnić wniosek o dopisanie współwłaściciela. Po tym zabiegu jak w dowód rejestracyjny wbiją ci mamę to możesz udać się do ubezpieczyciela czy też wypełniać online dokumenty. Z tego co się orientuję to nie ma różnicy kto jest właścicielem a kto współwłaścicielem. Jak będziesz chciał to ci podrzucę na maila wzór takiej umowy, którą sam wypełniałem pół roku temu.
wjot1 Opublikowano 29 Listopada 2012 Autor Opublikowano 29 Listopada 2012 Błażej, a nie orientujesz się może, czy obecność mamy w urzędzie jest niezbędna? Pytam, ponieważ jest ona za granicą i o ile umowę darowizny sam za jej zgodą podpiszę za nią, tak nie jest ona w stanie fizycznie pojawić się w wydziale komunikacji. Mogę mieć ewentualnie jakieś upoważnienie. Jak to wygląda?
horny devil Opublikowano 29 Listopada 2012 Opublikowano 29 Listopada 2012 współwłaściciel nie musi być w urzędzie
blazej25 Opublikowano 29 Listopada 2012 Opublikowano 29 Listopada 2012 Pod umowa darowizny potrzebne sa dwa podpisy, twoj i w tym wypadku twojej mamy jezeli beda to wszystko jest ok i sam to zalatwisz. Jezeli chcesz to dla pewnosci mozesz sobie upowaznienie przygotowac ale nie bedzie konieczne.
wjot1 Opublikowano 29 Listopada 2012 Autor Opublikowano 29 Listopada 2012 Ok, dzięki wielkie za pomoc
julo23 Opublikowano 29 Listopada 2012 Opublikowano 29 Listopada 2012 Musisz zrobić umowę darowiznę na mamę 50% wartości pojazdu. Jeżeli wartość pojazdu nie przekracza bodajże 9400 to nie musisz iść do Urzędu Skarbowego się z tego rozliczać. Z tą umową idziesz do Wydziału komunikacji wypełnić wniosek o dopisanie współwłaściciela. Po tym zabiegu jak w dowód rejestracyjny wbiją ci mamę to możesz udać się do ubezpieczyciela czy też wypełniać online dokumenty. Z tego co się orientuję to nie ma różnicy kto jest właścicielem a kto współwłaścicielem. Jak będziesz chciał to ci podrzucę na maila wzór takiej umowy, którą sam wypełniałem pół roku temu. 9400zł... To przepisanie 50% z właściela na współwaściela B6 z 2004r raczej nie przejdzie bez podatku... Musze chyba się przejśc i zapytać jak u nich stoi w taryfikatorze ten rocznik
blazej25 Opublikowano 29 Listopada 2012 Opublikowano 29 Listopada 2012 No kolego b6 moze nie przejsc chociaz moje przeszlo Faktem jest ze ja mialem na fakturze niska kwote. Ale co to za problem odwiedzic skarbowke zdobyc pieczatke, zaplacic i reszta juz w wydziale
julo23 Opublikowano 29 Listopada 2012 Opublikowano 29 Listopada 2012 Zobacze ile będe musiał zapłacić tego podatku... jeśli dużo to jeszcze się wstrzymam. Chce się pozbyć matki z dowodu, a rejestrowałem na nią tylko dlatego bo miała większe zniżki na OC. Swoją drogą - musiałbym jeszcze sprawdzić ile mam już zniżek bo nawet nie wiem dokładnie.
Lukasz_mk2 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Opublikowano 3 Grudnia 2012 przecież darowizna w najbliższe linii pokrewieństwa jest zwolniona z podatku, więc skąd tu jakiś podatek??
Lukasz_mk2 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Opublikowano 3 Grudnia 2012 "Darowizna jest zobowiązaniem darczyńcy do bezpłatnego świadczenia na rzecz obdarowanego. Świadczenie to odbywa się kosztem majątku darczyńcy. Umowa darowizny zawierana jest w formie aktu notarialnego. Jeżeli forma aktu notarialnego jest niezachowana, to drarowizna staje się ważna, gdy przyrzeczone świadczenie zostało spełnione. Zwolnienie od podatku Zwolnienie od podatku od darowizny ma miejsce, gdy darczyńca oraz obdarowany są swoją najbliższą rodziną. Zwolnienie dotyczy zatem małżonka, zstępnych, wstępnych, pasierba, rodzeństwa, ojczyma i macochy.Nie dzieje się to jednak automatycznie. Wymienione osoby muszą zgłosić nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego w terminie 6 miesięcy od dnia powstania obowiązku podatkowego oraz, przy darowiźnie sumy pieniężnej, muszą udokumentować otrzymanie środków pieniężnych poprzez przedstawienie rachunku bankowego, na który kwota darowizny została przelana." Czyli jak do 6 miesięcy zgłosi się umowę darowizny w US to podatku się nie płaci, gorzej jak się tego nie zgłosi tylko wyjdzie to w praniu to wtedy należy zapłacić podatek.
sokal Opublikowano 3 Grudnia 2012 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Darowizna w pierwszej linii pokrewieństwa jest nieopodatkowana. Piszesz umowę darowizny (kto komu co i w jakim stopniu), idziesz do urzędu i płacisz ewentualnie 10zł za "znaczek skarbowy" (choć podobno nie wszędzie zbierają ten bandycki haracz ) i na poczekaniu wpisują dane współwłaściciela, walą pieczątkę i gotowe
julo23 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Już wszystko wiem, podatku nie ma od tej darowizny ale...A4 - załóżmy warte ok 30tys. Darowizna dotyczy 50% - czyli 15tys. I mam obowiązek zgłoszenia to do Urzędu Skarbowego jeśli darowizna przekracza 9600zł.Umowę spisać. Ksero dowodu i wypełnić druk SD-Z2
Klaudek1993 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Opublikowano 3 Grudnia 2012 witaj ja mam ojca właściciela a ja współwłaściciel z racji tego iż krótko mam prawo jazdy i zero zniżek ojciec ma 50 % i płace ponad 500 zł za rok nie pamietam dokładnie chyba kolo 520 bo mam na 3 raty w allianzie i robiłem to przez internet firma rankomat. bo tak to był płacił ponad 1000 za rok . po co przepłacać ps jeszcze mam assistance te najtansze.
sokal Opublikowano 4 Grudnia 2012 Opublikowano 4 Grudnia 2012 witaj ja mam ojca właściciela a ja współwłaściciel z racji tego iż krótko mam prawo jazdy i zero zniżek ojciec ma 50 % i płace ponad 500 zł za rok nie pamietam dokładnie chyba kolo 520 bo mam na 3 raty w allianzie i robiłem to przez internet firma rankomat. bo tak to był płacił ponad 1000 za rok . po co przepłacać ps jeszcze mam assistance te najtansze. A co to ma do rzeczy? Już wszystko wiem, podatku nie ma od tej darowizny ale...A4 - załóżmy warte ok 30tys. Darowizna dotyczy 50% - czyli 15tys. I mam obowiązek zgłoszenia to do Urzędu Skarbowego jeśli darowizna przekracza 9600zł.Umowę spisać. Ksero dowodu i wypełnić druk SD-Z2 I tym podsumowaniem powinniśmy ten temat zakończyć
Rekomendowane odpowiedzi