pawelborzysz Opublikowano 10 Grudnia 2012 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Witam,mam pytanie,mam audi a4 tdi 115km tiptronic i zastanawiam się na jakiej pozycji zostawić drążek biegu w czasie gdy chce aby auto sie rozgrzało w zimie?Dopóki nie rozgrzeje sie? Czy to bedzie P CZY N? I jak długo moze auto chodzic?Dziękuje za odp.
sokram Opublikowano 12 Grudnia 2012 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Jak rozgrzewasz auto to trzymaj go w pozycji P. Ja przynajmniej tak robie. Oczywiscie temperatura na 18 st. C i wlaczyc obieg wewnetrzny, niskie obroty dmuchawy na poczatku. Sokram
maniolo Opublikowano 13 Grudnia 2012 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Nigdy nie wrzucamy na luz, to podstawowy błąd.Zawsze auto na P, a jak stoisz na światłach to trzymasz nogę na hamulcu też nie wrzucasz na luz.Na luz wrzucasz tylko wtedy jak musisz np.holowanie.Gdy wrzucasz na N bardzo spada ciśnienie oleju w skrzyni, nie działa to na nią dobrze.
krzysztofquattro Opublikowano 13 Grudnia 2012 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Potwierdzam za poprzednikiem. Pozycja N w automacie właściwie powinna być użyta tylko kiedy auto zgaszone. Podobnie nie zaleca się mieszania skrzynią już po zgaszeniu auta.
comar_pl Opublikowano 8 Stycznia 2013 Opublikowano 8 Stycznia 2013 z tym ze poprobuj z temp na klimatronicu. ja do tej pory zawsze dawalem na 18 lub off ale teraz widze ze szybciej sie grzeje gdy dam na 27. ustawienie wentylatora zawsze na auto. zaskoczylo mnie to ale tak robie tej zimy.
Banan Opublikowano 8 Stycznia 2013 Opublikowano 8 Stycznia 2013 nie powinno się rozgrzewać silnika na postoju - ja odpalam , w razie czego odśnieżam i jadę: - po pierwsze szybciej rozgrzeje sie silnik w czasie jazdy niż na postoju - po drugie silnik będzie ciepły a olej w skrzyni i tak zimny co nie bedzie dobrze służyć automatowi A tak to zgadzam się z przedmówcami tylko i wyłącznie na P
Rekomendowane odpowiedzi