Darecki_21 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Witam Mam oryginalna płytke z mapami do navi ( nie wiem czy ona działa) po wrzuceniu płytki do radia po chwili wyskakuje komunikat (niewłasciwy format lub cos podobnego bo dokładnie nie pamietam) wszytskie inne płytki czyta bez problemu.Jaka moze byc przyczyna?Troche czytałem i czy to mogłby byc laser do wymiany?dodoam ze płytki z muzyka czyta bez problemu
jarek_ns Opublikowano 20 Grudnia 2012 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Navi to RNS-E? Jakie masz płyty DVD?
Darecki_21 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 21 Grudnia 2012 Navi to RNS-E?Jakie masz płyty DVD? Navi oryginalne ale nie wiem dokładnie jaki model. Płytka jest jedna DVD Sprawdziłem ogolnie wygladowo po zdjeciach na allegro i navi to rns-e
malik Opublikowano 22 Grudnia 2012 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Tak, moze byc laser do wymiany. To że czyta płyty CD to nie znaczy ze przeczyta DVD z mapa. Nagraj na plyte DVD trochę plików mp3 i zobacz czy pójdzie.
Darecki_21 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2012 Bede testował , nagram pliki mp3 na dvd.Droga jest taka wymiana lasera?i czy wogole mozna dostac taki laser?
bojan167 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Bede testował , nagram pliki mp3 na dvd.Droga jest taka wymiana lasera?i czy wogole mozna dostac taki laser? Laser spokojnie można dostać,nawet na alledrogo,koszt jakieś 450-500zt + wymiana.Co nie znaczy,że nie znajdziesz taniej.
czreq Opublikowano 23 Grudnia 2012 Opublikowano 23 Grudnia 2012 pliki mp3 z plyty odczytuje ? kiedys probowalem i z tego co pamietam nie widzial nic tylko audio działało..
RS Opublikowano 23 Grudnia 2012 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Tez mialem taki problem i po przeczyszczeniu lasera problem minal i funkcja NAVI chodzi szybciej.
Darecki_21 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2012 pliki mp3 z plyty odczytuje ? kiedys probowalem i z tego co pamietam nie widzial nic tylko audio działało.. Tak pliki mp3 odczytuje bez problemu ale z płytki cd.Jak nagram na dvd to zobacze czy z dvd odczytuje Bede testował , nagram pliki mp3 na dvd.Droga jest taka wymiana lasera?i czy wogole mozna dostac taki laser? Laser spokojnie można dostać,nawet na alledrogo,koszt jakieś 450-500zt + wymiana.Co nie znaczy,że nie znajdziesz taniej. jak go ewentulanie wyszukac na allegro?co wpisac
Gość .... Opublikowano 23 Grudnia 2012 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Często wystarczy wymyć i działa poprawnie zobacz od kogoś na pewnej płycie z navi
bojan167 Opublikowano 24 Grudnia 2012 Opublikowano 24 Grudnia 2012 pliki mp3 z plyty odczytuje ? kiedys probowalem i z tego co pamietam nie widzial nic tylko audio działało.. Tak pliki mp3 odczytuje bez problemu ale z płytki cd.Jak nagram na dvd to zobacze czy z dvd odczytuje Bede testował , nagram pliki mp3 na dvd.Droga jest taka wymiana lasera?i czy wogole mozna dostac taki laser? Laser spokojnie można dostać,nawet na alledrogo,koszt jakieś 450-500zt + wymiana.Co nie znaczy,że nie znajdziesz taniej. jak go ewentulanie wyszukac na allegro?co wpisac Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Przed zakupem warto jednak spróbować wyczyścić-wymieniaj tylko w ostateczności-jeśli czyszczenie nic nie zdziała.
krzysieksc83 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Opublikowano 26 Grudnia 2012 w rns-e to jest częsty temat czyszczenia lasera i wszystko chula
tomatom Opublikowano 29 Grudnia 2012 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Powitać podepne się ponieważ też mam podobny problem navi działało aż pewnego razu coś zaczeło szwankować zaczeło rozłączać i twierdzi(taki czerwony komunikat) że płyta nieczytelna lub uszkodzona aczkolwiek płycie nic nie jest poszło do gruntownego czyszczenia odpaliło navi znalazło zaczeło prowadzić po czym Ten sam problem przegrałem więc na nową płyte i komunikat taki sam
wrclaguna Opublikowano 29 Grudnia 2012 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Moze laser jest juz mowi pomalu papa sprawdz moze jeszcze na jakies ORI płycie a jak nie to do wymiany ---> http://a4-klub.pl/audi-a4-b6-b7-132/b6-b7-wymiana-napedu-rns-e-106609/index2.html
yarek7504 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Witam....nie czyśccie tylko lasera płytą czyszczącą bo nic nie daje a wręcz jeszcze gorzej u mnie się zrobiło...pomogło wyszarpanie RNS-A i wyczyszczenie ręczne(gdzieś jest na forum temat o czyszczeniu)
wrclaguna Opublikowano 29 Grudnia 2012 Opublikowano 29 Grudnia 2012 CZYSZCZENIE SOCZEWKI LASERA RNS-E Często w RNSach z 2004 i 2005 roku (oraz w nowszych sporo eksploatowanych) zdarza się że navi nie chce czytać "backup'u" hehe ori płyty. Często pomaga prosty zabieg wyczyszczenia soczewki (choć nie zawsze, ale warto spróbować zanim zdecydujemy się na wyrzucenie kilkuset złotych ) Oto szybie "How to Do" : 1. Potrzebny sprzęt - poza sprawą oczywistą jaką są wyjmaki, 2 wkrętaki krzyżakowe (jeden strasznie cieniutki do 3 śrubek górnych, drugi może być trochę większy do pozostałych dwóch śrubek bocznych), IZOPROPANOL - środek do czyszczenia soczewek oraz patyczek do uszu (ale czysty a nie jużużywane hehe) 2. Odkręcam 5 w/w śrubek. 3. Ściągamy górną obudowę. 4. Lokalizujemy soczewkę lasera (nie da się jej nie zauważyć...) 5. Zwilżamy patyczek Izopropanolem i czyścimy soczewkę delikatnie dociskając patyczek do niej oraz obracając go (patyczek) w jedną ze stron (np. w prawo jak na foto) 6. Składamy navi, pakujemy ją z powrotem do auta i tyle...
RS Opublikowano 30 Grudnia 2012 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Dodam zeby nie zapomniec wyjac plyty z navi, bo bedziemy znow do auta leciec (tak u mnie bylo)
tomatom Opublikowano 30 Grudnia 2012 Opublikowano 30 Grudnia 2012 wie kto może o innym sklepie gdzie dostać napęd do rns wujo gogle amerykanskie strony wyrzuca a w sklepie do którego link jest powyż niestety nie ma czyszczenie nic nie dało więc pozostaje wymiana najlepiej cały napęd czy sam laser
wroblito Opublikowano 16 Stycznia 2013 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Witam, czy ma jakies znaczenia jak wlozymy odrazu do navi rnse plytke z mapa 2012 jak jest z 2005 roku. czy moze miec to wplyw na niewczytywanie plyty? Czy poprostu wkladamy najnowsza zamiast starszej i ma dzialac?
tomatom Opublikowano 17 Stycznia 2013 Opublikowano 17 Stycznia 2013 u mnie jak wrzuciłem 2012 się zaktualizowało coś tam pomamrotało po niemiecku i zaczeło szukać sygnału trwało to ze 3 min i latało
Rekomendowane odpowiedzi