Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dlaczego klocek w A4 B6 nie hamuje na całej powierzchni tarczy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

zauważylem ze klocek w przednim prawym hamulcu nie hamuje na calej powierzchni tarczy, od wewnetrznej strony tarczy zostaje jakis 1 centymetr zardzewiały. co ciekawe po wymianie tarcz i klockow wszystko bylo w porzadku, dopiero od nie dawno zauważyłem ten problem.

Opublikowano

Mogą być wybite prowadnice w zacisku do sprawdzenia też druty, na próbę można je podgiąć i sprawdzić czy się poprawi, jak się poprawi to wymiana na nowe, oryginalne.

Opublikowano

Możliwe, że tarcze złom. Ciężko ocenić na odległość :wink:

Opublikowano

Ja tez tak miałem.. dopiero jak zeszlifowałem rant tarczy od srodka to pomogło...

Opublikowano

Ja wymienilem prowadnice i drut zaciskowy i wszystko cacy

Opublikowano

Spróbuj zmierzyć grubość tarcz tak bardziej przy zewnętrznej krawędzi tarczy(ale czasami nie na rancie) i tak bardziej w środku

Opublikowano
Spróbuj zmierzyć grubość tarcz tak bardziej przy zewnętrznej krawędzi tarczy(ale czasami nie na rancie) i tak bardziej w środku

i co to da ? :facepalm:

przyczyna usterki są prowadnice gumowe i spręzyny w zaciskach

tyle w temacie

Opublikowano
  • Autor

jaki ma byc smar do prowadnic gumowych?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Ja wymienilem prowadnice i drut zaciskowy i wszystko cacy

mozesz pokazac jakis link lub fote tego? drut to tem, ktory trzyma kloce [zabezpieczenie], a prowadnice to dokladnie ktore.... ?

Opublikowano

przeciez zawsze zostaje kawałek tarczy nie zjechany od zewnatrz i od wewnatrz

Opublikowano
przeciez zawsze zostaje kawałek tarczy nie zjechany od zewnatrz i od wewnatrz

ale nie centymetr jak kolega pisze w pierwszym poście czytamy od początku do końca :naughty:

łatwa sprawa do zdiagnozowania jak chwycisz za zacisk i będziesz nim szarpać wyczujesz luz to znaczy że prowadnice wyrobione i jak było wyżej napisane do wymiany, sprawdź też czy nie masz na tarczach za dużych rantów od zewnątrz i wewnątrz bo widziałem już nowe klocki zakładane na tarcze z takimi rantami że nie wiem jak to miało hamować :facepalm:

Opublikowano

no ok, nie doczytałem, a jak sie sprawa ma do zamienników, nie zawsze sa takich samych wymiarów jak oryginal

Opublikowano
  • Autor

prowadniczki nasmarowane, i drucik wymieniony na nowy i poprawa jest ale jeszcze nie dociera ok 0,5 cm. klocki i tarcze byly razem wymieniane więc nie ma mowy o zadnych rantach. myslicie więc żeby wymienić te gumowe prowadnice?

Opublikowano

Ja walczę z tym zjawiskiem od 4 lat . Tarcze 3 komplety , klocki , jarzma, zaciski , prowadnice 2 x druty , eh no po prostu wszystko.

Efekt taki , że niby klocek bierze po całości ,ale rdza potrafi włazić na tarczę przy rantach .

Zapewne niewiele jeździsz ?

W żadnym innym aucie nie widziałem tego problemu nawet po długim postoju , mam na myśli inne marki aut z praktycznie identycznym systemem ATE .

Opublikowano

Nie mam takich problemow- czesci tylko ASO. :whistling:

Opublikowano

Masz dużo młodsze auto .

Dwa lata temu założono mi tarcze z ASO Klocki ATE , do tego jak pisałem kupa innych rzeczy praktycznie cały przód co się dało. Problemu nie było przez 9 miesięcy , jak przyszła zima problem powrócił i tarcze Ori zaczęły obrastać.

Opublikowano

Ja kiedys przełozyłem z gory do dołu i z dołu do góry te prowadnice gumowe i klocek bierze jzu po całosci... tez miałem taki problem... zobacze jak dalej czy bedzie juz ok czy za jakis czas znowu rant zacznie robic

Opublikowano
  • Autor

nie masz problemów i lubisz przepłacać

Opublikowano

nie masz problemów i lubisz przepłacać

a może lubi wiedziec za co płaci i mieć pewność że wytrzyma swoje czego nie mozna powiedziec o zamiennikach