Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

korozja w A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dlatego trzeba tam zagladac i jak cos sie pojawi, od razu papierek scierny i zamalowac :)

Opublikowano

Tak czy siak zabezpieczenie w tych miejscach powinno być lepsze... (pomijając ocynk)

:hi:

Opublikowano
Panowie nie rozumiem stwierdzenia,jeśli wychodzi rdza to auto było robione(stuknięte ,naprawiane).Dlaczego nikt nie bieże pod uwagę innych czynników np.jedne jeździło w słonecznej Itali a drugie w Holandi nad morzem .Kolejny przykład to auto jeżdżące po super drogach (czystych) a auto jeżdzące niejednokrotnie po bocznych drogach (szutrze) lub tak jak u nas gdzie jest pełno żwiru na asfalcie , no i powstają tak zwane odpryski i zostaje odsłonięta warstwa ocynku . Tak ocynk nie rdzewieje ale jak może pamiętacie z lekcji chemii ocynk pod wpływem tlenu się utlenia .tylko kwestią czasu jest kiedy dojdzie do korozji (rdzy). Tak że warto jest zabezpieczać te mikro ubytki nawet i zaprawkami

Kolejna sprawa wydawać by się mogło że banalna to plastikowe nadkole ,zabezpiecza wewnętrzne części błotników przed syfem lecącym z pod kół jak i wodą , nic bardziej mylnego ten kto demontował nadkole sam się o tym przekonał ile piachu jest pod nimi a co gorsz pomiędzy błotnikiem a nadkolem .Ten piasek działa jak papier ścierny a po kilku lub po kilkunastu latach gdy jest luźne (wystarczy minimalny luz) wyczyści go do gołej blachy , tak że ważne jest gdzie i w jakich warunkach auto było użytkowane.

To samo napisałem na innym forum AUDI

To co powiesz o rdzewiejących dachach w A4 i A3?

Też odpryski od kamieni?

To już nie audi 80, jakoś pozostawia wiele do życzenia.

Opublikowano
  • Autor

koledzy powiedzmy sobie szczerze audi 80 b4 i a4 b5 byly odporiejsze na rdze i tyle w temacie cóż czym młodze auto tym wieksze oszczedności a co za tym idzie slabsze materiały

Opublikowano

Każde autko warto po zimie dokładnie wyczyścić i obejrzeć. Wejść pod spód i przyjrzeć się podłodze, zdemontować nadkola, zrobić tam porządek i zakonserwować.

Można też wychodzić z założenia że Audi nie rdzewieje i nic nie robić tylko potem można się zdziwić :wink: Owszem, Audi rdzewieje zdecydowanie wolniej od wielu innych marek ale o wszystko trzeba dbać :wink:

Opublikowano

U mnie na prawym błotniku też są malutkie bąbelki, widać je tylko z bliska nie są one duże ale jednak są, i na prawych tylnych drzwiach jest mały bąbelek tyle że moje audi było sprowadzone z Szwecji więc sól itp. robi swoje. Ale zgadzam się z kolegą, który napisał że to nie jest to co kiedyś. A4 staram się myć jak najczęściej w zimę bo nie chce aby ta korozja postępowała dalej ale jak miałem audi 80 to nie myłem jej kilka tygodni była cała biała od soli, na wiosnę umyłem i nie było nawet malutkiego bąbelka więc myślę że nowe modele np. A4 b8 po 12-14 latach będą wymagały prac blacharskich bo ruda się pojawi, chociaż dużo zależy też od tego jak się dba o auto :wink:

Opublikowano
Każde autko warto po zimie dokładnie wyczyścić i obejrzeć. Wejść pod spód i przyjrzeć się podłodze, zdemontować nadkola, zrobić tam porządek i zakonserwować.

Można też wychodzić z założenia że Audi nie rdzewieje i nic nie robić tylko potem można się zdziwić :wink: Owszem, Audi rdzewieje zdecydowanie wolniej od wielu innych marek ale o wszystko trzeba dbać :wink:

:thumbup1:

Opublikowano

Zakupiłem zaprawkę w ASO i przed zimą wszystkie niedoskonałości potraktowałem drobniutkim papierem, potem ekstrakcyjna i lakier. Po wyschnięciu bezbarwny (który znajduje się w komplecie z bazą) na wierzch. Wiem że to mało profesjonalne, ale myślę że lepiej tak niż zostawić to na zimę nie robiąc nic

Opublikowano

Często jest problem z przednimi błotnikami w A4. W większości samochodów przedni zderzak zachodzi aż do nadkoli a w A4 B6, A6 C5 nadkola przednie chowają się w miejsca gdzie inne auta mają plastikowe zderzaki.

Podczas jazdy lakier jest uszkadzany przez mieszaninę wody, piasku i kamieni i pojawiają się wykwity rudej.

Audi_A4_Avant_%28B6%29_2.5_TDI_%28side-front%29.jpg

Opublikowano

Panowie po co te uniesienia że audi nie ma prawa rdzewieć itp. Poplyneliscie w bulshicie marki i glucho wierzycie w to co powinno mieć miejsce a nie ma. Nie wiem ile, ale widziałem minimum 10 audi (c5/a3/a4) z rdzewiejącą rynienką na dachu, widziałem pod 10 sztuk z zardzewiałymi rantami błotników, coraz częściej ruda wychodzi już na rocznikach 2006/2007 np a3 i to w dziwnych miejscach np. tylna klapa. Oczywiscie mówie o lakierze fabrycznym.