Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Podświetlane lusterka w Audi A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
31 minut temu, kaju napisał:

+kable w przelotce na żywca, nie pinami... A drzwi się otwierają, zamykają, znowu otwierają i zamykają... No troszkę bym to wszystko dopracował, bo dość niebezpiecznie to wygląda :)

Jak sie mają przetrzeć to się i poprzez kostke przetrą. Niedawno to przerabiałem na ori instalacji w przelotkach drzwi kierowcy i pasażera. Łączone pinami i co? Zaiskrzyło, zaśmierdziało i trzeba było drutować.

15 lat tak wytrzymało także to rozwiązanie troche pociągnie?

Edytowane przez jaras99

Opublikowano

A tak świeci

20190313_220231.jpg

Opublikowano
W dniu 4.03.2019 o 09:55, kaju napisał:

:) że też chcieliście po lampce wewnętrznej to mieć... Nie mając Ori clh można zrobić fajne obejście i odpalić każde światło, jakie się chce, jak i przy okazji blendy w lusterkach :) zastosowanie jednego przekaźnika i gaśnie po zamknięciu auta razem z CANami... :) co więcej nawet sterowanie z Ori przełącznika CLH by działało :)

A gdzie się podłączyć ,żeby było po CLH?

Rozumiem że do modułu świateł, a która kostka i piny?

Opublikowano

miałem na myśli brak dodatkowego radiatora, widzę, że alu pcb jest ? w sumie nie świeci to ciągle to może dlatego tyle działa, bo nie zdąży się zgrzać ?  do tego silikon i alu pcb... ehhh  jakbyś to chociaż na jakimś kleju poliuretanowym zrobił, co nie zżera metalu... i po obwodzie, zostawiając od góry alu z dostępem do powietrza... no pomysł i użyte podzespoły spoko, świeci zaje...cie, na pewno lepiej jak ori blendy z A6, ale wykonanie to tak 3 na szynach ? wstydziłbym się pokazać takie coś:jezyk:

poka lusterka od spodu jak wygląda led? tylko otworek? czy jakieś "szkiełko" dałeś?

Edytowane przez pawelosinski83

Opublikowano

8 minut temu, pawelosinski83 napisał:

wstydziłbym się pokazać takie coś

nie ma co pokazywać a do lusterek do środka nikt nie zagląda. chyba, że ktoś ma taki fetysz:polew:

14 minut temu, pawelosinski83 napisał:

do tego silikon i alu pcb... ehhh  jakbyś to chociaż na jakimś kleju poliuretanowym zrobił, co nie zżera metalu...

zastosowany silikon do układów elektronicznych o bardzo dobrej przewodności cieplnej. 

18 minut temu, pawelosinski83 napisał:

i po obwodzie, zostawiając od góry alu z dostępem do powietrza

a przepraszam po co? żeby rozhermetyzować?

20 minut temu, pawelosinski83 napisał:

poka lusterka od spodu jak wygląda led? tylko otworek? czy jakieś "szkiełko" dałeś?

wywiercony otworek o mniejszej średnicy niż główka leda. Następnie dremlem przygotowane owalne gniazdo pod kształt główki leda. Czyli led wchodzi na wścisk a płytka PCB wychodzi nad płaszczyznę montażową.  w gniazdo wprowadzony silkon i dioda na wcisk. Po związaniu silkonu płytka PCB po bokach i z góry zalana silikonem. Mogł być w sumie czarny to nie byłoby płaczu i lamentowania, że fuj, że źle, krzywo, nieładnie:blink:

A światło z ori blendy A6 to taka sobie popierdółka w porównaniu do tego custom moda. Świeci i spełnia swoje zadanie, widzę gdzie i w co lezę:wink:.

Opublikowano
6 minut temu, jaras99 napisał:

nie ma co pokazywać a do lusterek do środka nikt nie zagląda. chyba, że ktoś ma taki fetysz:polew:

zastosowany silikon do układów elektronicznych o bardzo dobrej przewodności cieplnej. 

a przepraszam po co? żeby rozhermetyzować?

wywiercony otworek o mniejszej średnicy niż główka leda. Następnie dremlem przygotowane owalne gniazdo pod kształt główki leda. Czyli led wchodzi na wścisk a płytka PCB wychodzi nad płaszczyznę montażową.  w gniazdo wprowadzony silkon i dioda na wcisk. Po związaniu silkonu płytka PCB po bokach i z góry zalana silikonem. Mogł być w sumie czarny to nie byłoby płaczu i lamentowania, że fuj, że źle, krzywo, nieładnie:blink:

A światło z ori blendy A6 to taka sobie popierdółka w porównaniu do tego custom moda. Świeci i spełnia swoje zadanie, widzę gdzie i w co lezę:wink:.

no dobra, trochu wybrnąłeś :thumbup1:

chciałem robić z taśmy led ale zrobię sobie podobnie, mam "w szufladzie" jakieś 3W power ledy i kilka driverów ? ale wkleję na mamuta :decayed:

Opublikowano

Tu masz foto

20190314_112854_HDR.jpg

Opublikowano
Opublikowano

Koledzy, bo również podobnie zrobiłem z przelotką i chciałbym jednak zrobić to z pinami, bo i tak będe musiał wymieniać drzwi i zaś przeciąganie kabla... Wiecie co to są dokładnie za konektory?

Edytowane przez szpakuziom

Opublikowano
W dniu 14.03.2019 o 11:31, jaras99 napisał:

Tu masz foto

20190314_112854_HDR.jpg

W dniu 14.03.2019 o 11:33, jaras99 napisał:

Dzięki

też polecam barwy w okolicach 4500 - nie wydają się ani żółte, ani niebieskie :thumbup1:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dołożyłem moduł F, lusterko z czujnikiem zmierzchu, do tego włącznik DRL CLH i moduł świateł DRL.

Jak podłączyć podswietlanie lusterek zeby to współgrało z czujnikiem zmjerzchu, tzn zeby podświetlenie lusterek bylo aktywne tylko wtedy gdy zapadnie zmrok?

Sterowanie podswietlenia lusterek mam teraz podpiete pod pin 2 pomaranczowej kostki

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 4.03.2019 o 09:55, kaju napisał:

:) że też chcieliście po lampce wewnętrznej to mieć... Nie mając Ori clh można zrobić fajne obejście i odpalić każde światło, jakie się chce, jak i przy okazji blendy w lusterkach :) zastosowanie jednego przekaźnika i gaśnie po zamknięciu auta razem z CANami... :) co więcej nawet sterowanie z Ori przełącznika CLH by działało :)

Kaju możez cos wiecej napisac o tym rozwiązaniu ? tzn. z ori clh. Tak by po manualnym właczeniu halogenów nie zaswiecały sie ledy.

Opublikowano
3 godziny temu, lachim20 napisał:

Kaju możez cos wiecej napisac o tym rozwiązaniu ? tzn. z ori clh. Tak by po manualnym właczeniu halogenów nie zaswiecały sie ledy.

Przepuszczasz sygnał zasilający diody przez przekaźnik zwierno-rozwierny. W momencie włączenia zapłonu podajesz plus po stacyjce na cewkę i przekaźnik wyłączy zasilanie diod. W momencie włączenia halogenów diody się nie mają jak zapalić ;)

Opublikowano

Co racja to racja :) przekaźnik NC z 5 nóżkami? zasilanie z halogenu 30, 87a + zasilanie led  , 85 -, 86 + po stacyjce ??

Opublikowano
14 godzin temu, lachim20 napisał:

Co racja to racja :) przekaźnik NC z 5 nóżkami? zasilanie z halogenu 30, 87a + zasilanie led  , 85 -, 86 + po stacyjce ??

85 masa

86 + po zapłonie 

30 halogen lewy lub prawy 

87a zasilanie obu diod. Patrz tylko schemat przekaźnika, żeby 87a nie było spięte z 87, bo będzie Lipton.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

czy do skladanych el lusterek mozna wsadzic spodu z ledami z a6, czy lusterko bedzie sie normalnie skladac ?

Opublikowano

Nie raz i nie osiem robiłem nawet na składanych 14pin i chodzs normalnie 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 2.05.2019 o 13:31, jaras99 napisał:

Dołożyłem moduł F, lusterko z czujnikiem zmierzchu, do tego włącznik DRL CLH i moduł świateł DRL.

Jak podłączyć podswietlanie lusterek zeby to współgrało z czujnikiem zmjerzchu, tzn zeby podświetlenie lusterek bylo aktywne tylko wtedy gdy zapadnie zmrok?

Sterowanie podswietlenia lusterek mam teraz podpiete pod pin 2 pomaranczowej kostki

Udalo Ci sie to ogarnac? Tez jestem po takim zabiegu i chetnie bym lusterka dolozyl :)

Opublikowano
7 godzin temu, tomczas napisał:

Udalo Ci sie to ogarnac? Tez jestem po takim zabiegu i chetnie bym lusterka dolozyl :)

@kaju wyżej podał rozwiązanie. Ja zostawiłem tak jak mam, czyli lustra świecą razem z podświetleniem wnętrza

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 27.11.2019 o 21:17, kaju napisał:

85 masa

86 + po zapłonie 

30 halogen lewy lub prawy 

87a zasilanie obu diod. Patrz tylko schemat przekaźnika, żeby 87a nie było spięte z 87, bo będzie Lipton.

kaju mam pytanie odnosnie wtyczki lusterka. Podpiąłem mase ledów pod kabel masy z silniczków ale biały ( rozpiska forumowicza z innego posta) i rezultat jest taki ze słabą świecą. Oczywiscie juz wszytsko poskładałem. A teraz znalazłem według elsy image.png ze biało brązowy to masa. Dobrze rozumuje?