szwecja2007 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Witam niedawno miałem drobną stłuczkę, mianowicie na skrzyżowaniu gość wymusił mi pierwszeństwo w efekcie uszkodzeniu uległ przedni zderzak. Rzezczoznawca z MTU orzekł że zderzak nadaje się w całości do wymiany i obliczył szkodę na 630 zł . Co sądzicie o tej kwocie ? Jest realne naprawienie tej szkody w tej cenie ? Jesli nie to co teraz zrobić żeby więcej mi zapłacili za to? moje autko to Audi A4 z 98r zdezrak jest ze spryskiwaczami ale akurat nie wiem czy to jest istotne. Z tego co jeszcze pamietam to rzeczoznawca stwierdził że z uwagi na wiek auta są to koszty zamiennika. Co o tym myślicie ?
piotraudi Opublikowano 28 Grudnia 2012 Opublikowano 28 Grudnia 2012 kolego należy sie tobie tylko i wyłącznie nowy orginalny zderzak!!!Zadzwoń do aso audi podaj nr VIN swojego auta i zapytaj sie ile kosztuje do ciebie zderzak kratki do zderzaka dokładki jezeli masz połamane do tego cena malowania i założenia na auto.Wówczas o taka kwote ubiegasz sie do Ubezpieczyciela.Nie ma znaczenia czy auto jest nowe stare nalezy ci sie auto nie w gorszym stanie niz było przed stłuczka poczytaj sobie tu:::: JAK PODWYŻSZYĆ KOSZTORYS NAPRAWY AUTA - PORADNIK:)
pioteros Opublikowano 28 Grudnia 2012 Opublikowano 28 Grudnia 2012 walcz o oryginał, jeśli ci się uda to ze 3 tysiące powinieneś dostać, MTU to partacze i zawsze kombinuja jak zrobić po taniości auta poszkodowanych
szwecja2007 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 28 Grudnia 2012 Sam zderzak oryginalny 1500 zł więc odwołanie jak widze w tym wypadku bedzie zasadne. Ale ciekawi mnie tylko czy mimo wieku pojazdu należą się części oryginalne ? czy beda sie upierali na zamiennik.
pawel1380 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Opublikowano 28 Grudnia 2012 powodzenia w 14 letnim aucie..mało realne żebyś dostał nowy oryginalny zderzak
grzes1150 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Ja w b5 97r za same odpryski lakieru nad tablicą rejestracyjną (nawet ramka rejestracji nie pękła, zero pęknięć) z PZU zakasowałem 560zł Pisz odwołanie do tego dziadostwa
pioteros Opublikowano 29 Grudnia 2012 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Mój znajomy w megance 10letniej za dosłownie rysniety zderzak tylny i nieco wgniecona belkę pod nim tak że w ogóle nie było widać uszkodzeń na pierwszy rzut oka, dostał ponad 5 tys więc warto sie starać, wycenę miał robiona w aso. Wysłane z mojego HTC EVO 3D X515m
playa Opublikowano 29 Grudnia 2012 Opublikowano 29 Grudnia 2012 przy naprawie z OC sprawcy nie ma znaczenia wiek auta należą ci się oryginalne części
hubipl9 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Sprawa prosta. Wybierasz warsztat, prosisz o zrobienie kosztorysu warsztatowego. Przesyłasz kosztorys do zatwierdzenia do MTU. Muszą zatwierdzić 100% ceny oryginalnej części jak nie była wcześniej uszkodzona. Zatwierdzony kosztorys dajesz do warsztatu. Warsztat naprawia i wysyła fakturę do MTU albo daje Tobie i Ty wysyłasz i MTU płaci. Sprawa się komplikuje gdy wcale nie chcesz naprawiać na nowym oryginale tylko chcesz dostać kasę za oryginał i naprawić na używanych szmelach po taniości i nie będziesz miał faktur. Towarzystwa ubezpieczeniowe już dawno nie dają się tak oszukiwać a ludzie nadal próbują zarabiać na szkodach z OC.
blejk83 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Wystarczy faktura z zakładu, czy trzeba też przedstawić faktury za zakupione części?
Krzysiekcalibra Opublikowano 30 Grudnia 2012 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Teraz zakłady ubezpieczeń chcą wszystko naprawiać najtańszym kosztem jeżeli sprawca miał ubezpieczenie w PZU to dostaniesz dużo na naprawę jak gdzie indziej to będzie lipa ja miałem spotkanie z tirem na szczęście lekko mnie zahaczył i przerysował mi dość mocno zderzak malowanie zderzaka w ASO 600zł netto a Generali malowanie wyliczyło na 320zł , sprawa ciągła się ponad rok a w efekcie nie dostałem nic bo sprawca miał więcej (Lewych)światków i mi wmówili że to była moja wina , taki kraj , doszedłęm do wniosku że za 300zł nie chce mi się ciągać po sądach i wkurzać.
szwecja2007 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 30 Grudnia 2012 Z tego co akurat się orientuje to TU przy likwidacji szkody z OC nie mają prawa żadać faktur od poszkodowanego, bo to czy ja ten samochód naprawię czy nie i w jaki sposób jest moja indywidualną sprawą.
hubipl9 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Z tego co akurat się orientuje to TU przy likwidacji szkody z OC nie mają prawa żadać faktur od poszkodowanego, bo to czy ja ten samochód naprawię czy nie i w jaki sposób jest moja indywidualną sprawą. Zgodnie ze stanowiskiem sądu najwyższego mają prawo żądać faktur. Szczegóły w tym temacie - http://a4-klub.pl/ubezpieczenia-odszkodowania-kolizje-wypadki-72/stanowisko-sadu-najwyzszego-sprawie-uzycia-wycenie-cen-czesci-oryginalnych-256274/ Nie ma nigdzie stwierdzenia, że nie mogą wymagać przedstawienia faktury. Dodatkowo artykuł 6 kodeksu cywilnego na poszkodowanego nakłada obowiązek udowodnienia np że koszty naprawy będą wyższe. Kosztorys z warsztatu nie jest dla TU takim dowodem bo warsztat nie jest bezstronny.
Rekomendowane odpowiedzi