Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przepływomierz powietrza - błąd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam,

Zmagam się od już dłuższego czasu z falującymi obrotami na biegu jałowym, oraz przy hamowaniu, gdy wskazówka dochodzi do 1k obr. to b. często opada o wiele niżej. Zdarzałol mi się nawet, że silnik zgasł.

Ogólnie sprawa wygląda tak, że raz jest wszystko dobrze, a innym razem za każdym razem falują obroty.

Jestem po wymianie :

-świec

-przewodów wys. napięcia

-przepływomierza (najpierw oryginał - używka, później nówka - zamiennik) - dalej to samo. Biorę pod uwagę jeszcze złośliwość rzeczy martwych, czyli, że oba wymienione przeze mnie przepływomierze też są uwalone, dlatego na dniach zrobie logi dynamiczne, żeby mieć 100% pewności.

- filtr powietrza,paliwa

VAG po raz kolejny pokazuje mi błąd przepływki - niestety nie zapisałem konkretnego komunikatu - ale był to błąd czujnika powietrza, "too high" albo "too low" - już nie pamiętam.

Usunałem po raz kolejny ten błąd tydzien temu, ale dalej obroty falują. Z tym, że dzisiaj komp. już żadnegfo błędu nie wykrył.

Co może powodować w/w objawy i równocześnie komputer wykrywa to jako błąd przepływki?

Co mi przychodzi do głowy to - odma, przepustnica, sonda lambda. Ale czemu wywala błąd przepływki?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Sprawdzić szczelność dolotu,odmę,wyczyścić i zaadoptować przepustnicę.

Opublikowano

To co kolega napisał zobacz jeszcze jak tam jest z obudową filtra może tam ci się coś przypchało i ciężko ma zaciągnąć. :)

Gość Shiftback
Opublikowano

Z prawej strony silnika dokładnie za kolektorem masz taki "świstek" na wypuszczonym krućcu w stronę kierownicy samochodu. Zobacz czy jest cały i czy trzyma podciśnienie jeśli nie proponuję zaślepić. Podobno od hamulców.... Umnie leci na 600 ale nie gaśnie... Dziś zauważyłem pęknięty ten kapturek....

Opublikowano

przeplywke sprawdz w blokach czy ma prawidlowe wartosci na jalowym od 3-4g/s

Opublikowano

lewe powietrze sie dostaje, uwalona przeplywka nie powinna powodowac az takich spadkow obrotow conajwyzej ograniczała by dawke paliwa i moc silnika

sprawdz odme ktora jes pod kolektorem ssacym, wychodzi z bloku takim plastikowym kolankiem, wystarczy zebys pomacal, jak bedziesz mial olej na palcach to znaczy ze jest tam dziura