Zbigniew_Majkowski Opublikowano 12 Stycznia 2013 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Witam, w ostatnim czasie po wielu bojach z licznikami z allegro (i sam ze sobą), w końcu zdecydowałem się na wymianę procesora. Koszt nie mały ale miałem nadzieję że ostateczny. Niestety pojawiła się następująca przypadłość. Licznik działa w sumie poprawnie ale niestety przy wyłączeniu zapłonu kasuje się licznik przebiegu dziennego i godzina. Pytam się więc mądrzejszych i bardziej obeznanych, czy jest jakiś element, stycznik lub jakaś inna rzecz która podtrzymuje podaje prąd na licznik nawet po wyłączeniu zapłonu? Gdzie szukać rozwiązania? Poratuje ktoś?
PyRaS Opublikowano 14 Stycznia 2013 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Miałem ten sam problem u siebie w jaegarze po lifcie (1/2 fis) naprawa która miałaby dość do skutku to wymiana procesora i pamięci (koszt powyżej 300 zł), bo ponoć wymiana tylko procka może nie pomóc (słowa elektronika który miał licznik na stole). AUDI A4 B5 AJM Kasowanie się licznika dziennego oraz zegara - elektroda.pl to mój problem (niewiele wprowadza ale nie chcę przepisywać. Ostatecznie zrezygnowałem i za 100 zł kupiłem licznik pełen fis od anglika, przeprogramowałem na UE zaadaptowałem kluczyk i skończyły się problemy z kasowaniem.
bialy986 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Opublikowano 14 Stycznia 2013 U mnie też się kasował licznik kilometrów dziennych i godzina zatrzymywała,ale problem leżał po stronie akumulatora-był na wyczerpaniu.Sprawdz akumulator,może to przez niego
machina Opublikowano 14 Stycznia 2013 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Szkoda kasy w inwestowanie w wadliwe Jaegery. Wymień na VDO z wymienionym wyświetlaczem fis i zapomnisz o kłopotach z zegarami na kilka lat.
PyRaS Opublikowano 14 Stycznia 2013 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Dokładnie takie słowa przeczytałem gdzieś na forum o liczniku i dlatego zrezygnowałem z ratowania tego licznika (tym bardziej że w przyszłości i tak planowałem full fis) a ta awaria tylko przyspieszyła moją decyzję. VDO nie ma takich problemów jak Jaegar czy magneti marelii.
Zbigniew_Majkowski Opublikowano 14 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 14 Stycznia 2013 Panowie, pytanie nie czy tylko jak! troche juz za duzo na niego wydalem zeby teraz odpuscic. Swoja droga to na tym forum czytalem tez opinie ze wlasnie MM ma najgorsza opinie. Jaeger natomiast i VDO mialy byc porownywalne wiec co post to inne zdanie. Wiec jak bedzie, gdybamy o zasadnosci naprawy czy szukamy sposobu?
bediks Opublikowano 14 Stycznia 2013 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Albo majster spieprzyl robotę albo masz slaby aku
PyRaS Opublikowano 14 Stycznia 2013 Opublikowano 14 Stycznia 2013 No a czytałeś mój temat na elektrodzie ?? wg tego co gość mi napisał miałem mu podać stałe 12V na licznik ( 23 + i masa 24 pin niebieskiej wtyczki), nie próbowałem tego w samochodzie bo już w drodze miałem VDO a na stole jak podłączałem mu z zasilacza to się nie kasował przez 2 godziny (tyle wytrzymałem sygnalizację błędów przez licznik) ale nie wiem czy to by pomogło i czy licznik w tą pogode nie wytrzaska akku. P.S. A w jakim stanie jest akku
Zbigniew_Majkowski Opublikowano 14 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 14 Stycznia 2013 Czytałem czytałem i rozważam taką możliwość żeby podłączyć dodatkowe zasilanie. Akumulator nowy nie jest ale jeszcze pali bez problemu. Nie wiecie przypadkiem jaki pobór mocy ma tali licznik?
PyRaS Opublikowano 15 Stycznia 2013 Opublikowano 15 Stycznia 2013 W zasadzie może palić bez problemu ale jak ma oberwaną celkę i akurat zwarcie wewnętrze zrobi to też możesz mieć cuda. Może podjedź do jakiegoś elektryka samochodowego niech przemierzy akku czy nie ma problemu. Przynajmniej wykluczysz sprawność akumulatora. Zanim zaczeły się problemy z licznikiem dziać często to właśnie kasowanie daty, godziny i dziennego było u mnie wykładnikiem akumulatora.
Zbigniew_Majkowski Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 20 Stycznia 2013 Witam ponownie, Sprawa licznika się już rozwiązała, najważniejsze że pozytywnie. Licznik oddałem ponownie specjaliście który wymienił w nim procesorek i jeden silnik krokowy. Przy tej okazji dowiedziałem się że ktoś wcześniej w nim grzebał :/. (kolejny plus kupowania używki...) Przyczyną gubienia prądu okazał się niesprawny stabilizator. Ten element wraz z wymianą kosztował mnie kolejne 100zł. Szybkie podsumowanie: procesorek - 300zł silnik krokowy - 100zł stabilizator - 100zł plus czas.... Reasumując, mam licznik z gwarancją na rok czasu. Do zrobienia pozostaje "cudowny" FIS ale to już nie teraz. Czy zapłaciłem dużo? I tak i nie. Z jednej strony tyle kasy drogą nie chodzi a z drugiej to wiem co już jest zrobione i czego mogę być pewny (mam gwarancję) Robotę robił mi człowiek z podwarszawskich Ząbek: KOREKTA LICZNIKÓW KOREKCJA LICZNIKA NAPRAWA LICZNIKÓW warszawa wawa w-wa Ząbki wołomin zielonka marki rembertów
machina Opublikowano 20 Stycznia 2013 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Jeżeli nie zależało Ci na pełnym fisie który cieszy oko i uczy oszczędnej jazdy:) to ok najważniejsze że jesteś zadowolony z efektu. Za 100 więcej mam cały fis z nowym wyświetlaczem i od roku wszystko jest bezproblemowo a widok 6 gajgerków plus cały fis bezcenny:decayed:
Zbigniew_Majkowski Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 20 Stycznia 2013 Nie zależy..... Oczywiście że zależy, ale puki co finanse kuleją więc trzeba przecierpieć. Budżet na licznik zakładał tylko 300zł a i tak wyszło jak widać. FIS będzie zrobiony jak się troszkę wyprostuję.
PyRaS Opublikowano 20 Stycznia 2013 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Szybkie podsumowanie: procesorek - 300zł silnik krokowy - 100zł stabilizator - 100zł plus czas.... [/url] 300 to mi nie wychodzi Najważniejsze, że jesteś zadowolony
Zbigniew_Majkowski Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 20 Stycznia 2013 PyRas... rozumiem, niedziela, Piła, łikend.... zdrówko
PyRaS Opublikowano 21 Stycznia 2013 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Oj tą Piłe to mogłeś sobie darować odnosiłem się do twojego budżetu który miał wynieść 300. A że człowiek jeszcze nie wczorajszy i nie zauważył tego i tak wyszło jak widać to właśnie widać jak wyszło Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi