Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

kratki nawiewu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To żeby niie było że kradzione to informacje z wątku z forum A6 klub autorstwa Adriang92

Wreszcie udało mi sie znaleśc czas zeby zrezac sobie to co juz dawno za mna łaziło i odejsc nie chciało a mianownicie podsiwetlenie nawiewow.To co bedzie potrzebne to

-duzo wolnego czasu

-Srubokrety plaskie do wyjecia nawiewow i rozlozenia

-lutownica

- cos co klei(ja uzywałem superglue i silikonu)

-diody 3mm i rezystoy kolor do wyboru ale wiadomo czerwone najlepsze :mrgreen:

- cieniutkie kabelki bo miejsca malo, mozna wyciac z kabla internetowego jak zrobiłem to ja:D

- długi kabel zeby pod zasilenie sie podpiac

-ostry noz czy co kto ma do ciecia,pilnik

Chyba to tyle z potrzebnych rzeczy, najpotrzebniejsza i tak bedzie cierpliwosc, chociaz jak sie zrobi jedna strone i nabierze wprawy to leci potem :ok:

Wiec zaczynamy od srodkowego

Po wyciagnieciu z auta mamy takie cos

Obrazek

Sciagamy ramke, zeby to zrobic wkladamy cos plaskiego od gory i dolu zeby zwolnic zaczepy i odciagamy plastik z boku zeby wyskoczyło mocowanie kułeczka i mamy cos takiego

Obrazek

A nasz nawiew bez ramki wyglada tak

Obrazek

I teraz zeby podswietlic sobie same strzałeczki przygotowujemy sobie diode zaginajac tak jak widac

Obrazek

i wsadzamy do srodka

Obrazek

nastepnie zeby nie ruszala sie zalewamy klejem lub silikonem

Obrazek

Efekt jest taki

Obrazek

A jak ktos ma wiecej czasu to podswietla sobie znaczki otwarte zamkniete

Przygotowujemy sobie miejsce, z Ori uchwytow sciagamy znaczki, czesciowo zapełniony odcinamy od tego mocowania z bolcem na ktorym siedzi a same znaczki wklejamy w otwory w ramce

Obrazek

Zas mocowania odcinamy i wygładzamy

Obrazek

Jak mamy to zrobione przygotowujemy sobie diody

Obrazek

I wklejamy w ramke

Obrazek Warto zakrys diode czyms co nie przepuszcza swiatła bo tak to przedostaje sie przez szparke i oswietla niepotrzebnie kóleczko, u siebie to poprawiałem za pomoca silikonu ale nadal lekko przebija :(

Składamy nawiew do kupy i łaczymy kabelki do zasilenia efekt mamy taki

Obrazek

Obrazek

I w samochodzie niestety fotko wersji przed przerobka widac ze bardziej swaitlo przebijalo :ok:

Obrazek

A teraz boczne robione na przykładzie nawiewu kierowcy

Wyciagamy i mamy cos takiego

Obrazek

Zdejmujemy zaslepke boczna pod ktora bedziemy dzialac, na gorze i dole zwalniamy zaczepy, a z tylu widzimy 2otwory w ktore trzeba wsadzic cos cienkiego i podwazyc i wychodzi

Obrazek Na tej zaslepce odrazu usuwamy element ze sprezynka z szarym wypustem bo bedzie blokował kółeczko jak wsadzimy diode a robimy to samo co poprzednio czyli sciagamy znaczki i wycinamy mocowanie

Obrazek

Dalej przegodzimy do naszego miejsca pracy.

Obrazek

Strzałeczki robimy analogicznie jak wczesniej. Jak widac na znaczki znowu mamy nie zawiele miejsca

Obrazek

No ale miejsca wystarcza, ja wlejałem na plasko wtedy zajmuja mniej miejsa a miejsce styku diody ze znaczkiem zakleiłem silikonem zeby swaitlo sie nie przedostwawało przez szpare obok kólka.

Obrazek

Obrazek

proba działania Obrazek

I składamy do kupy

Obrazek

Nalezy pamietac aby w pokrywce wyciac otwory przez ktore wypuscimy kabelki.

No i efekt koncowy mamy taki

Obrazek

Obrazek

No i efekt koncowy

Obrazek

Obrazek

Mam nadzieje ze rozumiecie o czym pisałem i jest w miare jasne w jaki sposob mozna sobie rozswietlic nawiewy :-P

Jak ktos to przeglada to dziekuje za uwage :mrgreen:

Opublikowano

dobra, dobra moze i sie da ale tylko strzałki podświeltlil.. bardziej mnie szokuje co on do tej konsoli dorezal :decayed:

Opublikowano
dobra, dobra moze i sie da ale tylko strzałki podświeltlil.. bardziej mnie szokuje co on do tej konsoli dorezal :decayed:

No wiesz coś za coś. Może akurat nie głupio by wyglądało same strzałki.

A co niby dorezał na konsoli bo nie bardzo wiem co zauważyłeś :whistling:

Opublikowano

zdecydowanie polecam kupic na allegro mnie udalo sie zakupic za 30 zl zestaw z anglika pasuje do eu tylko boczne kratki sa do gory nogami wiec poziom nadmuchu nie da sie skierowac na maksa do gory tylko lepiej bedzie dmuchac na nogi mnie to nie przeszkadz ale efekt czerwonych swiecacych piktogramow bezcenny.

Opublikowano
boczne kratki sa do gory nogami wiec poziom nadmuchu nie da sie skierowac na maksa do gory tylko lepiej bedzie dmuchac na nogi

Jeżeli chcesz żeby nawiew był tak jak powinien, to podmień te kratki którymi się reguluje kierunek nawiewu (ze starych kratek wyjmij). Wtedy będziesz miał ok.

Opublikowano

a da sie nie jest tak ze tam z boku jest prowadnica po ktorym porusza sie taki bolec?

Opublikowano

da sie ja zmienialm i wszystko OK

Opublikowano

mam jeszcze stare kratki wiec porusze ten temat dzieki.

Opublikowano

czyli kratki nawiewu po lifcie pasują do przed liftu???

Opublikowano

tak bezproblemowo plug and play kabelki musisz sobie tylko popodlaczas gdzies od podswietlania przyciskow np malutkie dziurki sobie robisz w tunelach powietrza i przeciagasz za deske potem zatykasz dziurki sylikonem i gotowe.

Opublikowano

z góry dzieki za rade:) zabieram się za szukanie kratek na allegro i działam :D

Opublikowano

I jak tam którys czarodziej przerobił przedliftowe?

I nie interesuje mnie odpowiedź że kup polifty:decayed:

Sam sie nie bawię w przeróbki tylko ciekaw jestem czy komus się udało z osób które miały takie plany:naughty: