medik Opublikowano 24 Lutego 2013 Opublikowano 24 Lutego 2013 nie bardzo rozumiem o co pytasz ?tutaj nie chodzi o czas przetrzymywania, wiele butelek wraz z upływem czasu zyskuja na cenie wiele mam otwartych i od czasu do czasu wracam do nich A można, tak przetrzymywać otwarte ? Nie wietrzeją ?
Dev Opublikowano 24 Lutego 2013 Opublikowano 24 Lutego 2013 whisky musi byc zakorkowane, nic nie traci po otwarciu warunek jest taki że musi stac w pozycji pionowej a nie jak wino w leżącej, poniewaz korek moze ją zepsuć
Dev Opublikowano 24 Lutego 2013 Opublikowano 24 Lutego 2013 , to maskara bedzie, jutro w biurze zrobie mała wystawkę i wrzuce foty niestety te lepsze whisky nie będą widoczne bo mam je popakowane i pochowane
Kazik123 Opublikowano 25 Lutego 2013 Opublikowano 25 Lutego 2013 ja tez mam cos fajnego skitranego 200 litrów czystego spirytusu w dębowej beczce zakopane 6m pod ziemią lezy już 11 lat a ma tak lezec 25, przepis został wziety z pewnej bardzo starej ksiązki zobaczymy co z tego bedzie o to mi chodziło odezwij sie za 14 lat to pomoge odkopać wracają do whisky, mam pytanie z twoich postów wynika ze troche sie o niej znasz kilka razy piłe singel malty i dolewałem wody mineralnej oczywiscie bez gazu teraz pije blendy i bardziej mi odpowiadaja ze wg na złożny smak z tego co wiem blendy sa z kilku lub kilkunastu single malt teraz czy to moje odczucie czy poprostu trafiłem na słabe singel malty ---------- Post dopisany at 20:03 ---------- Poprzedni post napisany at 19:57 ---------- przy okazji dzis szkalneczka prezent od braciaka, wolałbym cos innego ale "lepszy rydz niż nic" sporo osób twierdzi ze to burbon ale dla mnie to whisky w stylu USA
Dev Opublikowano 25 Lutego 2013 Opublikowano 25 Lutego 2013 o gustach sie nie dyskutuje, blendy są komponowane nawet ze 100 róznych destylatów dlatego tez moga Ci bardziej smakować do maltów trzeba miec bardziej wysublimowany smak dzisiaj zanabyłem http://img.thewhiskyexchange.com/270/bruob.21yov3.jpg ---------- Post dopisany at 20:15 ---------- Poprzedni post napisany at 20:05 ---------- zapomniaęłm wkleic
snajper1998 Opublikowano 25 Lutego 2013 Opublikowano 25 Lutego 2013 dev a gdzie zakupujesz trunki te z wyzszej pulki , na necie ? czy jakies sklepy ?
Dev Opublikowano 25 Lutego 2013 Opublikowano 25 Lutego 2013 mam swoje dojścia jak będziesz cos potrzebował nietypowego to daj znaka
sprytny Opublikowano 27 Lutego 2013 Opublikowano 27 Lutego 2013 widzę ładna kolekcja singlemaltów snajper1998 - w przypadku single maltów jest strona singlemalt.pl i tam jest dość ciekawy wybór. Dodatkowo polecam Millerpije.pl gdzie gość testuje wszystkie Whisky i nawet wrzuca poradnik dla początkujących i od jakich zacząć. Czyli nie rzucać się na ciężkie torfowe trunki, a zacząć od delikatnych i nie za drogich. Ja sam jeszcze nie dotarłem do tych ciężkich Nie mogłem zmęczyć 40tki Ardberga - bleeee Muszę się zestarzeć do tego chyba Kazik123 - jak pisał devastation blendy składają się z różnych innych whisky. Jak poszperasz to dojdziesz do tego z jakich whisky częściowo korzysta np Grants. Myk polega na tym, że nad smakiem blendów siedzi tzw kiper i pilnuje, żeby każdy odpowiednio smakował. Dlatego Johhny Walker zwłaszcza Red Label zaliczył parę lat temu taki spadek na jakości. Stał się sikowy Zmienił się wtedy kiper. Też polityka J.W pcha Red Label jako bazę do drinków, cocktaili, a Black w górę do picia osobno lub z wodą. Z singlemaltów zacznij może od Macallana. Jest bardzo delikatny bo pochodzi z regionu Speyside, a wszystkie single z tego regionu charakteryzują się delikatnością. A z blendów polecam bardzo Bushmill'sa czarnego - Black Bush. Jest tani ~70 zł i całkiem przyjemny. I jak przystaje na irlandzką whiskey słód nie jest suszony torfem przez co nie ma tego dymnego posmaku. Ballantine's 12YO mi też wchodzi o dziwo A Chivasa nie trawie chociaż dawno nie piłem musiałbym dziabnąć i spróbować.
Dev Opublikowano 28 Lutego 2013 Opublikowano 28 Lutego 2013 na stronę singlemalt.pl juz dano nie zagladam, brak połowe asortymentu i ceny z sufitu co do macallana to nie jest dobry wybór, bedzie czuł dębowe drzazgi w gębie myśle że najlepiej jak zacznie od smaków owocowych i słodkich np Aberfeldy, Aberlour, Balvenie, Glen Grant, Glenfarclas itd itp
Kazik123 Opublikowano 2 Marca 2013 Opublikowano 2 Marca 2013 Bushmill'sa czarnego jeszcze nie piłem, znam jedynie zwykłego i posmakował wiem że szału nie ma ale brak kasy na lepsze trunki, co do drzazg debowych to mi nie straszne bo to akurat moja branża siedze w drewnie od małego, wstawiam fotke czym sie zajmuje teraz pytanie czy próbował ktos bo znajoma ze sklepu kilka razy mnie namawiała
Kazik123 Opublikowano 3 Marca 2013 Opublikowano 3 Marca 2013 Bleeeeeeeeee...... tak myslalem jak na moje oko to nasz "krupnik" ktory kiedys masowo pilem na rozgrzewke na swoja obrone mam ze pracowałem przy -25 na statku, termin miałem podpisany i spore kary za opóżnienia
sprytny Opublikowano 5 Marca 2013 Opublikowano 5 Marca 2013 A mi to wchodzi. Oczywiście średnio jest sens porównywać to do prawdziwych whisky ale jak gdzieś się pojawi to se chętnie walnę
Kazik123 Opublikowano 10 Marca 2013 Opublikowano 10 Marca 2013 wczoraj dorwałem w Kauflandzie za 76zł i własnie siedze ze szklaneczka
Dev Opublikowano 10 Marca 2013 Opublikowano 10 Marca 2013 łyknij mały łyczek rozetrzyj językiem o podniebienie i powiedz co w nim wyczuwasz ? ---------- Post dopisany at 20:25 ---------- Poprzedni post napisany at 20:19 ---------- ja wyciągnałem dzisiaj to: http://images.sklepy24.pl/61536661/138/large/knockando-21-yo-destilled-1989-2-szklanki.jpg
Kazik123 Opublikowano 12 Marca 2013 Opublikowano 12 Marca 2013 ogólnie jest słodki ale z fajną końcówka, lekko wyczuwa sie wiśniówke może sie myle bo przeziebiony jestem i ze smakiem różnie
Dev Opublikowano 12 Marca 2013 Opublikowano 12 Marca 2013 zgadza sie, jest wyczuwalna cherry, dokładnie Oloroso w tym trunku czuc jeszcze orzechy, suszone owoce: sliwki i rodzynki, troche miodu i wanilli ---------- Post dopisany at 21:55 ---------- Poprzedni post napisany at 21:52 ---------- dzisiaj dla miłej odmiany wyciągnałem to: http://www.instablogsimages.com/1/2012/11/06/bunnahabhain_distillery_discovers_rare_40_yo_islay_single_malt_cwvy9.jpg nie pytajcie ile kosztuje butelka.... :facepalm::facepalm:
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się