Skocz do zawartości
IGNOROWANY

A4 nie chce zapalić.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

tak jak w tytule moje Audi a4 b5 (1.6 benzyna) nie chce zapalić, nie wiem co się dzieje gdyż to już kolejny raz co naładuje akumulator to po zamontowaniu w samochodzie od razu rozładowuje trochę po ,,buczy,, i nic. Moje pytanie jest następujące czy to jakaś awaria czy potrzebny nowy akumulator. Pozdrawiam

Opublikowano

To naprawdę dziwne a nie robi ci nigdzie zwarcia ?? Bo albo masz bardzo mocne zwarcie albo aku padł, a jak podłączasz klemy to iskrzą ci czy nie ??

Opublikowano

a ile lat aku ma. pewnie pora zainwestowac w nowy

Opublikowano

Po pierwsze: nie nigdzie nie iskrzy

Po drugie: akumulator jest z 2007r (i chyba czas na wymianę)

Po trzecie: tak w momencie gdy chce odpalić samochód rozładowuje się akumulator

Opublikowano

to raczej aku do wymiany ale to jest dziwne że chociaż raz nie zakręci.

Opublikowano

zastanawiam sie po co zakladasz temat jak odpowiedz znasz:facepalm:

Opublikowano

Po prostu nie wiem czy to akumulator na 100% czy np. awaria świec albo czegoś innego po prostu nie znam się jeszcze zbytnio na tym samochodzie :wink:

Opublikowano

a co ma swieca wspolnego do padnietego aku. bierz miernik w łape i ognia ,sprawdzaj po kolei

Opublikowano

ale sam sobie odpowiedziałeś - jak naładujesz aku i nie kręci, to wiadomo, ze już wyzionął ducha...

Opublikowano

I ostatnie pytanie gdy byłem z tym u kolegi na komputerze pokazał błąd 282 (Nastawnik przepustnicy) o co chodzi w tym błędzie czy ma coś on wspólnego z akumulatorem ??

I tak właściwie na co muszę zwrócić uwagę przy kupnie akumulatora ? Czy dobrym wyborem będzie akumulator Centra CC550 55Ah ?

Opublikowano

tzn ten błąd mówi że samochód ma problem z ustawianiem przepustnicy czyszczenie i adaptacja powinna pomóc jak nie to wymiana, a aku to patrzysz na firmę a jakość też będzie ci obrazowała przede wszystkim cena, ja bym na twoim miejscu Bosch wybrał mam go u siebie i przy -20 nie miałem najmniejszego problemu z odpaleniem, a nie zamały chcesz do niego włożyć ja bym na twoim miejscu włożył mu 65 Ah alternator powinien dać radę, ale w sklepie dopytaj się jeszcze czy napewno go naładuje oni mają taką tabelkę i ci powiedzą :)

Opublikowano

Moge podpiąć?

zmieniam kwatere na 20 km dalej, mam problem mały bo autko śmiga norma. ale po jeździe i ponownym rozruchu spada na 200rpm i albo wskoczy na 1000rpm albo zgaśnie. W zime z rana normalnie pali od ręki 1000rpm. tylko na ciepłym mam taki wyczyn. żeby mi nie zdechł gdzieś po środku po prostu... w ogóle lubi falować....

Opublikowano
Po pierwsze: nie nigdzie nie iskrzy

Po drugie: akumulator jest z 2007r (i chyba czas na wymianę)

Po trzecie: tak w momencie gdy chce odpalić samochód rozładowuje się akumulator

Najlepiej gdybyś zmierzył spadek napięcia na akumulatorze podczas rozruchu. Jak spada poniżej 9.5V to do wymiany.

Moge podpiąć?

zmieniam kwatere na 20 km dalej, mam problem mały bo autko śmiga norma. ale po jeździe i ponownym rozruchu spada na 200rpm i albo wskoczy na 1000rpm albo zgaśnie. W zime z rana normalnie pali od ręki 1000rpm. tylko na ciepłym mam taki wyczyn. żeby mi nie zdechł gdzieś po środku po prostu... w ogóle lubi falować....

Jak masz VAG to sprawdź błędy, czujnik temperatury, zaadaptuj przepustnicę. Sprawdź czy masz odmę szczelną bo może łapać tamtędy lewe powietrze i obroty przez to będą falować.

Opublikowano

szczelność mam. objawy tylko na ciepłym. bez gazu. jak to krokowy to git.

na vagu tylko miałem moje wynalazki poza tym czysto. logi b. dobre wg kolegów. anomalia to łapie 200rpm i powoli wraca na 900 na ciepłym. nie gaśnie tylko jakby za dużo tlenu. thx

Opublikowano

To na koniec jeszcze raz takie podsumowanie jeżeli chodzi o nie odpalenie to jest to związane z przepustnicą (i tak właściwie o co chodzi z tą przepustnicą) czy wystarczy tylko wymiana akumulatora

---------- Post dopisany 28-01-2013 at 19:42 ---------- Poprzedni post napisany 27-01-2013 at 22:12 ----------

Wymiana akumulatora pomogła temat do zamknięcia.